Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.
Meniu aparatul cardiovascular
 Stenoza Mitrala
 Insuficienta Mitrala
 Insuficienta Aortica
 Stenoza Aortica
 Alte Cardiopatii Valvulare
 Pericardita Acuta
 Mediastinopericardita
 Cardiopatii Congenitale Necianogene
 Cardiopatii Congenitale Cianogene
 Tulburarile Ritmului Cardiac aritmiile
 Tulburari In Formarea Stimulil0r
 Tulburari In Conducerea Stimulilor
 Bolile Arterelor Coronare Cardiopatiile Ischemice
 Angina Pectorala
 Infarctul Miocardic
 Angina Instabila
 Insuficienta Cardiaca
 Insuficienta Cardiaca Stanga
 Insuficienta Cardiaca Dreapta
 Cordul Pulmonar Cronic
 Insuficienta Cardiaca Globala
 Socul
 Sincopa Sl Lesinul
 Moartea Subita
 Ateroscleroza
 Anevrismele Arteriale
 Boala Raynaud
 Acrocianoza
 Eritromelalgia
 Sindromul De Ischemie Arteriala Acuta
 Sindromul De Ischemie Arteriala Cronica
 Tromboflebita
 Varicele
 Patologia Psihoneurologica
 Aspecte De Patologie Geriatrica Digestiva
 Pericardita Cronica Constrictiva
 Hipertensiunea Arteriala Lucrare complexa eseu
 Hipotensiunea Arteriala

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile aparatului cardiovascular, afectiuni, si tartamente

BOALA RAYNAUD


Definitie: este o tulburare paroxistica a circulatiei periferice, localizata, de obi­cei, la nivelul membrelor toracice, caracterizata prin aparitia intermitenta a unui spasm bilateral si simetric la nivelul arterelor digitale, aparand la frig sau emotii, cu stare normala intre accese. Este o afectiune rara, care se intalneste de obicei la I femei tinere (sub 40 de ani), etiologia fiind necunoscuta.                                       

Spasmele apar in crize. La inceput, tegumentele sunt palide si reci, datorita | spasmului arteriolar, apoi devin cianotice si reci cand se adauga dilatatia venelor j (faza de asfixie) si, in final, rosii si calde, datorita vasodilatatiei reactive a arterio-lelor si a venelor (faza hiperemica).

Tabloul clinic dominat de aceste manifestari este completat uneori de furnica­turi, amorteli, iar alteori de dureri. Succesiunea celor trei faze nu este obligatorie. Manifestarile sunt simetrice si bilaterale. Boala nu se insoteste de modificari ale pulsului, tensiunii arteriale sau ale indicelui oscilometric. Criza este provocata de expunerea la frig, imersia in apa rece, sau emotii. Imersia in apa calda atenueaza rapid tulburarile. Durata crizei este variabila, de obicei de la cateva minute pana la mai multe ore.

Rareori, in special in formele cu crize frecvente si indelungate, pot aparea tulbu­rari trofice, indeosebi micronecroze superficiale la varful degetelor. O forma clini­ca speciala e sindromul Raynaud, care apare in unele boli arteriale ocluzive (ateros-cleroza, trombangeita), dupa traumatisme profesionale ale extremitatilor (manui­tori de unelte vibratoare, dactilografe, telefonisti), boli nervoase (polinevrite, poliomielita) - sau dupa compresiunea vaselor subclaviculare si a plexului brahial, fie printr-o asa-numita "coasta cervicala" (in realitate apofiza transversa mai dez­voltata a vertebrelor C5 si C7), fie prin alte cauze. Din punct de vedere clinic, sin­dromul Raynaud este unilateral, fara legatura cu frigul sau emotiile, nu este influ­entat de caldura si se insoteste frecvent de modificari ale pulsului.

Profilactic, se recomanda: evitarea frigului, a emotiilor, a fumatului, psihotera­pia, combaterea anxietatii prin sedative.

Tratamentul curativ consta in vasodilatatoare (Perifen, Hydergine, compusi nitrici cu actiune prelungita). Baile calde sau carbogazoase pot da unele rezultate.

In formele severe se recomanda simpatectomie cervico-toracica sau lombara, dupa localizare. Tratamentul sindromului Raynaud este cel al afectiunii de fond.


Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol

HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente