Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.
boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre alimentatie dieta

CANCERUL BRONHOPULMONAR

Definiţie
Cancerul bronhopulmonar este o tumoră malignă, cu punct de plecare bronşic.


Incidenţa
Incidenţa cancerului bronho-pulmonar se situează pe locul doi după cel de prostată la bărbaţi şi cel de sân la femei. Ca mortalitate ocupă primul loc la ambele sexe. Mortalitatea anuală de cancer pulmonar este mai mare labărbaţi şi femei decât prin cancerul de prostată, sân sau colorectal.


Etiopatogenie
Constituie una din cele mai frecvente localizări ale proceselor maligne. Cancerul bronho-pulmonar se situează pe locul doi după cel de prostată la bărbaţi şi cel de sân la femei. Ca mortalitate ocupă primul loc la ambele sexe. Apare predominant la bărbaţi dar decesele prin cancer pulmonar în rândul femeilor au crescut cu aproximativ 40%, în special după 40 de ani. Etiologia nu este cunoscută, dar există unele cauze favorizante: fumatul, substanţele radioactive, gudronul, procesele inflamatorii cronice pulmonare.


Factorii de risc
Factorii de risc majori ai neoplasmului bronhopulmonar sunt:
- Fumatul
- Expunerea la anumite substanţe industriale, precum arsenic, radon, azbest, nichel, crom
- Unele substanţe chimice organice: hidrocarburi aromatice policiclice
- Expunerea la radiaţii din surse ocupaţionale, medicale sau de mediu
- Poluarea aerului
- Boli pulmonare cronice


Morfopatologie
Cele două tipuri principale de cancer pulmonar sunt: cancerul non-microcelular (80% din cazuri) şi tipul cu celule mici (20%).
In cancerul nonmicrocelular tumora este localizată mai frecvent în plămânul drept, în bronhiile mari şi lobii superiori.

Este clasificat în trei subtipuri:
- Adenocarcinoame localizate în glandele mucoase.
- Carcinomul scuamos sau epidermoid localizat în tubii bronşici.
- Carcinomul cu celule mari aflat aproape de suprafaţa pulmonară.
Pe măsură ce progresează în dimensiuni formaţiunea tumorală proemină în bronhie, pe care o obstruează şi determină atelectazie secundară. Poate disemina la nivelul ganglionilor limfatici şi în alte ţesuturi din torace (inclusiv plămânul opus) şi poate metastaza oasos, creier, ficat sau alte organe.
Neoplasmul microcelular este mai agresiv, creşte şi diseminează rapid. Există două stadii ale bolii: limitat şi extensiv. De cele mai multe ori la momentul diagnosticului există deja metastaze.


Există două localizări principale:
- hilară sau centrală (în 2/3 din cazuri), cu simptomatologie bogată, în special bronşitică (respiraţie dificilă, şuierătoare - dispnee şi wheezing), dar nespecifică
- periferică, multă vreme asimptomatică, depistată precoce radiologic la un examen de rutină sau tardiv prin metastaze.


Tabloul clinic
O lungă perioadă de timp, boala nu are nici o manifestare, diagnosticul fiind întâmplător. Semnele şi simptomele de debut ale cancerului pulmonar sunt iniţial nespecifice şi adesea sunt confundate cu ale unor afecţiuni mai puţin grave.
Simptomele cancerului bronhopulmonar, atât de debut, cât şi cele târzii, sunt în raport cu reacţiile pe care le produce tumora la nivelul bronşiei (dilataţie, obstrucţie, infecţie) şi la nivelul parenchimului pulmonar (atelectazie). Unele infecţii pulmonare (pneumonie, abces pulmonar) pot domina tabloul clinic şi pot masca neoplasmul.
De aceea, orice infecţie pulmonară persistentă, recidivantă sau rebelă la tratament, la un bolnav - de obicei bărbat - peste 40 de ani, trebuie să sugereze şi probabilitatea existenţei unui cancer pulmonar.


Debutul bolii poate fi:
 de obicei insidios, manifestându-se prin tuse precoce, continuă, rebelă la tratament, expectoraţie mucoasă sau mucopurulentă, uneori cu striuri de sânge, alteori hemoptizii abundente, dispnee, dureri toracice, la început surde, mai târziu intense şi continue.
 acut, de tip pneumonic sau cu aspect de abces pulmonar.
 Tardiv, în perioada de metastazare, printr-un tablou de sindrom paraneoplazic: tulburări de tip reumatismal (artralgii, degete hipocratice), neurologic (polinevrite), endocrin (acromegalie).
În perioada de stare - se intensifică simptomele funcţionale de debut (tusea, expectoraţia, durerea toracică) şi apar semne generale (paloare, oboseală, pierdere în greutate, inapetenţă, febră). Multă vreme starea generală se menţine bună.


Manifestările respiratorii mai frecvente, dar de regulă tardive, sunt:
. Dispneea
. Modificarea caracteristicilor tusei la un fumător
. Persistenţa tusei la un nefumător
. Durerea toracică
. Modificarea sputei (culoare, cantitate)
. Prezenţa sângelui în spută
. Wheezing
. Infecţii respiratorii repetate, greu tratabile
Manifestările generale sugestive - dar tardive - sunt: sindromul de impregnare neoplazică sau alte semne şi simptome ale cancerului pulmonar pot să nu fie de origine respiratorie :
. Oboseala
. Pierderea apetitului
. Tulburări de echilibru, de vedere, de memorie
. Scădere ponderală nejustificată
. Febră


Pot exista semne şi simptome determinate de diseminarea la distanţă. În funcţie de organele afectate, acestea pot include cefalee, slăbiciune generală, durere, fracturi osoase, sângerări sau cheaguri de sânge.
Semnele fizice apar târziu şi se datoresc obstrucţiei bronşice, interesării pleurei, infectării teritoriului pulmonar din jur, compresiunii unor formaţiuni vecine sau metastazelor.


Forme clinice ale cancerului pulmonar
1. Cancerul pulmonar primitiv (fig. 4, 5, 6, :
 Apicală (sindromul Pancoast-Tobias), cu bombarea fosei superclaviculare, dureri insuportabile şi semne neurologice
 Hilară (centrală)
 Periferică
 Mediastinală
 Pseudopneumonică
 Supurată
2. Cancerul pulmonar secundar
Sau metazele pulmonare, cu punct de plecare din prostată, sân, uter, tiroidă, rinichi, stomac, colon, rect. Spre deosebire de cancerul primitiv, realizează o imagine radiologică nodulară (Figura 7,8), de obicei multiplă, uneori cu aspect miliar noduli mici diseminaţi.Fig. 4. Adenocarcinom pulmonar drept. Afectarea pulmonară dreaptă difuză. Reducere progresivă după 3 ani de terapie neuroimunologică.


Fig. 5. Adenocarcinom pulmonar drept abcedat dispărut după 6 luni de tratament. În Figura 5.2 se observă dispariţia tumorii din regiunealobul superior şi inferior drept.


Simptomatologia determinată de diseminarea pulmonară este multă vreme subclinică, metastazele fiind localizate la periferia ariilor pulmonare. Domină semnele localizării primitive: prostată, sân, uter, şa. Deznodământul fatal survine mai repede decât în cancerul primitiv.

Diagnosticul pozitiv al cancerului pulmonar
Diagnosticul de neoplasm pulmonar se bazează pe apariţia insidioasă - la un individ de obicei după 40 de ani, mai ales mare fumător - a unor simptome funcţionale nesemnificative prin ele însele (tuse, expectoraţie, dispnee, hemoptizii), dar rebele la tratament şi persistente.
Aceeaşi semnificaţie trebuie acordată unor pneumonii şi pleurezii rezistente la tratament sau recidivante. Diag¬nosticul se precizează prin examen radiologic, bronho-scopie, biopsie şi examenul microscopic al sputei.
Diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar este capitală pentru îmbunătăţirea şanselor de supravieţuire şi este sugerat de:
. Examenul clinic - este important pentru evidenţierea semnelor de boală. Examenul toracelui (inspecţie, palpare, percuţie.
. Radiografia toracică este cea mai simplă metodă ce poate ridica suspiciunea de cancer pulmonar. Semnele radiologice constau de obicei în: opacitate hilară, imagine de atelectazie lobară sau zonală şi opacitate rotundă în plin parenchim.
. Bronhoscopia este examenul fundamental. Bronhoscopia reprezintă vizualizarea corectă a arborelui bronşic şi recoltarea de ţesut pentru examenul anatomo-patologic (biopsie) care evidenţiază modificările mucoasei bronşice şi leziunea endobronşică (tumora sau stenoza) şi care permite aspirarea unor fragmente tumorale sau a secreţiei bronşice, în vederea examenului histologic
. Examenul citologic din spută, aspirat, lavaj sau brosaj sau examanul anatomo-patologic al materialului tisular sunt metodele care pun diagnosticul de certitudine (prezenţa celulelor maligne)
. Semnele de laborator: unul dintre cele mai importante examene, este cercetarea celulelor neoplazice în spută, prin recoltarea sputei 3 zile consecutiv (eventual repetare); acest examen permite diagnosticul în 80-90% din cazuri, cu 1-5 ani înainte ca neoplasmul să devină evidenţiabil cu ajutorul metodelor clasice; de asemenea examenul etiologic al secreţiei bronşice poate pune în evidenţă existenţa tumorii. VSH este întotdeauna accelerată, indiferent de gradul febrei (nespecific)
. Tomografia computerizată (TC) este metoda de elecţie în diagnosticul şi extensia proceselor infiltrative pulmonare, prin care se precizează stadiul bolii, de care depinde conduita terapeutică
. Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este similară TC cu excepţia că foloseşte un câmp magnetic în locul razelor X pentru a creea imaginea structurilor analizate. Nu este superioară TC în explorarea toracelui
. Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-scan) este o metodă nouă, sofisticată, cu unele avantaje faţă de TC sau RMN


Evoluţie
Gravitatea bolii rezultă din faptul că faza silenţioasă de debut durează 5-6 ani, iar cea de latenţă clinică de 2-3 ani. De obicei diagnosticul se pune de obicei în stadii avansate, când boala nu mai are sancţiune chirurgicală. Când diagnosticul s-a stabilit, evoluţia este în general rapidă, bolnavii decedând în maximum doi ani.


Complicaţii
Sunt numeroase, ele precipită evoluţia bolii, mărind suferinţa bolnavilor:
- procese inflamatorii sau supurative (pneumonii, bronho pneumonii, abcese pulmonare, dilataţie a bronhiilor, şa);
- procese pleurale (serofibrinoase sau hemoragice);
- compresiuni ale organelor din mediastin prin adenopatie;
- prinderi ale ganglionilor axilari şi supraclaviculari
- metastaze la distanţă (cerebrale, osoase, hepatice şa).
- moartea se produce prin: caşexie, hemoptizie masivă, asfixie şa.


Fig.6. Neoplasm pulmonar-adenocarcinom (săgeata). Rezecţie chirurgicală fără eficienţă urmată de amelioararea prin terapie oncologică (Fig 6.1-7).
Fig.7. Metastază pleuropulmonară de la un adenocarcinom mamar care dispare sub terapie oncologică.
Fig.8. Metastaze pleuropulmonare de la un adenocarcinom mamar care au dispărut la trei luni de tratament neuroimunologic.

Profilaxia primară
Presupune lupta împotriva fumatului, a poluării atmosferice, supravegherea condiţiilor de lucru în industriile care folosesc substanţe cancerigene, acţiuni de depistare precoce radiologică în masă, tratamentul intens şi precoce al tuturor infecţiilor bronşice.

Metode de depistare ale neoplasmului pulmonar în stadiile precoce:
o clinică (cu atenţie la pneumoniile care se repetă în acelaşi lob, la stări febrile neexplicate şi VSH crescută),
o explorarea radiologică,
o bronhoscopia şi
o examunul citodiagnostic al sputei.

Tratamentul neoplaslului bronhopulmoanar
Noile opţiuni terapeutice au crescut semnificativ ratele de supravieţuire de-a lungul ultimilor decade (Figura 4, 5, 6, 7, 8). Există trei modalităţi principale de tratament:
1. Chirurgical: operaţia de îndepărtare a tumorii (şi a ţesutului înconjurător, a unei părţi din pulmon sau a întregului pulmon)
2. Chimioterapia: Tratamentul cu droguri anticanceroase pentru micşorarea sau distrugerea tumorii
3. Radioterapia: tratamentul ce foloseşte radiaţii ionizante (raze X, radium, neutroni) ţintit pe masa tumorală
Majoritatea pacienţilor nu mai beneficiază de intervenţia chirurgicală.
Tratamentul paliativ este indicat în formele inoperabile sau se adresează complicaţiilor: antibiotice pentru combaterea infecţiilor şi tratament simptomatic după caz: calmante ale tusei, hemostatice, analgetice majore, vitamine fără B12, oxigen, etc.

 RUPTURA LIGAMENTELOR
 ASTMUL BRONSIC
 ABCESUL
 CANDIDOZA, DERMATOFITOZA, INTERTRIGO
 VAGINITA, VULVITA, VULVO-VAGINITA
 AFECTIUNILE SISTEMULUI CIRCULATOR
 GRIPA
 EPICONDILITA, TENNIS ELBOW
 DISMENOREA, CICLURILE DUREROASE
 TULBURARI DE ERECTIE, IMPOTENTA, FRIGIDITATEA

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol

HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente