Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre alimentatie dieta

CANCERUL GASTRICCancerul gastric reprezintă pentru România o problema importantă, având în vedere frecvenţa lui încă mare. Neoplasmul gastric reprezintă în lume o cauză importantă de mortalitate prin cancer .

Epidemiologie
Frecvenţa acestui cancer diferă destul de mult după ariile geografice, fiind în legătură directă cu obiceiurile alimentare (în Japonia frecvenţa este deosebit de mare). În Europa, este mai frecvent în zonele nordice, tot în legătură cu obiceiurile alimentare (conservarea alimentelor).
Acest cancer este de 2-3 ori mai frecvent la bărbat decât la femeie, iar frecvenţa creşte cu vârsta (vârsta medie la diagnostic este de peste 60 de ani). Apare rareori sub vârsta de 45 de ani. Frecvenţa acestui cancer a început să scadă în ultimul deceniu, odată cu eradicarea tot mai frecventă a HP.

Etiopatogenie
În ultimul timp a fost tot mai bine stabilită relaţia dintre infecţia cu Helicobacter Pilory (HP) şi cancerul gastric. OMS consideră HP ca "oncogen de rangul I" . Faptul că de peste un deceniu s-a trecut la eradicarea acestei infecţii a făcut ca în lume tendinţa în ultimul timp să fie de scădere a incidenţei acestui cancer (lucru mai vizibil în ţările avansate socio-economic).

Factorii de risc pentru cancer gastric sunt reprezentaţi de:
. obiceiurile alimentare: conţinutul crescut de nitrozamine din alimentele conservate prin sare şi fum, sunt factori favorizanţi pentru neoplasm gastric; în schimb, alimentaţia bogată în fructe şi legume cu conţinut de vitamine C şi A, protejează stomacul.


. factorul genetic: existenţa unei predispoziţii familiale pentru acest tip de neoplasm.
. standardul economico-social scăzut poate fi un factor favorizant, probabil prin alimentaţie, infecţie HP etc.
. infecţia cu Helicobacter Pylori: este tot mai mult demonstrată ca participând la etiopatogeneza neoplasmului gastric. HP a fost încadrat recent, de OMS, drept carcinogen de ordinul I, recunoscându-i-se astfel implicarea în etiopatogenia acestui neoplasm. Intervenţia Hp se realizează prin inducerea gastritei atrofice cu metaplazie intestinală, ceea ce reprezintă un potenţial evolutiv spre displazie şi neoplazie.
Afecţiunile gastrice predispozante pentru cancer gastric sunt:
. gastrita cronică atrofică: cel mai adesea în legătura cu infecţia Hp; pe acest fond apar adesea leziuni displazice, care evoluează de la displazie uşoară la severă (aceasta din urmă considerată de fapt un adevărat cancer intra-epitelial).
. polipii adenomatoşi gastrici: reprezintă o stare premalignă, mai ales cei cu dimensiuni mai mari (peste 1 cm, iar cei peste 2 centimetri au şanse mari de malignizare). De aceea, se indică polipectomia endoscopică a acestor polipi în momentul descoperirii lor.
. rezecţia gastrică în antecedente (pentru ulcer) reprezintă un factor de risc, în general la mai mult de 15 ani de la rezecţie. De obicei, se constată o stomită inflamatorie, cât şi leziuni de gastrită a bontului gastric, ce pot degenera malign. De aici necesitatea urmăririi endoscopice a stomacului operat la mai mult de 15 ani de la rezecţia chirurgicală.
. gastrita cu pliuri gigante Ménčtriere are un risc de aprox. 15% de a se transforma malign.
. ulcerul gastric reprezintă un risc mic de malignizare, cel mai adesea poate fi vorba de confuzie diagnostică endoscopică, unele neoplasme putând avea şi ele perioade de epitelizare ( cancer ulcerat). Există obligativitatea ca la fiecare endoscopie să se biopsieze multiplu fiecare ulcer gastric şi de asemenea ca vindecarea ulcerului gastric să fie verificată endoscopic (cu biopsie din cicatrice). De reţinut posibilitatea existentei unor cancere ulcerate, susceptibile de cicatrizare sub tratament medical.

Tabloul clinic al cancerului gastric
Tabloul clinic al cancerului gastric poate fi polimorf, depinzând de cât de avansat este. Simptomele cele mai frecvente sunt: epigastralgia, apetitul capricios ce poate merge până la inapetenţa totală (eventual refuzul complet de a consuma carne), pierderea ponderală progresivă, anemia feriprivă. Durerea epigastrică poate să mimeze simptomele ulcerului, cu durere postprandială, care cedează adesea la pansamente gastrice. Pierderea ponderală poate ajunge în formele avansate până la caşexie neoplazică. Mai rar, poate apărea o hemoragie digestivă (hematemeza şi/sau melena), care la endoscopie va permite diagnosticarea unui neoplasm gastric. În formele avansate se poate palpa o masă epigastrică.
Nu rareori neoplasmul gastric poate fi descoperit pornind de la un sindrom anemic, chiar uşor sau moderat, cu sau fără simptome dispeptice. Pot apărea sindroame paraneoplazice: flebite migratorii, acantosis nigricans etc.
Cancerul gastric precoce este de obicei asimptomatic, sau pot apărea discrete simptome dispeptice. De aceea, descoperirea lui se face cel mai adesea întâmplător, cu ocazia unei endoscopii efectuate pentru o simptomatologie epigastrică.

Tabloul anatomopatologic al cancerului gastric
Histologic, cancerul gastric este un adenocarcinom, cu un grad de diferenţiere variabilă. Cu cât este mai slab diferenţiat, cu atât este mai agresiv. Există unele neoplasme cu aspect histologic de "inel cu pecete" (deosebit de agresive).
Macroscopic: neoplasmul poate avea un aspect protruziv burjonant, un aspect ulcerat şi unul infiltrativ. Aspectul protruziv burjonant, sângerând, este tipic pentru malignitate. Cel ulcerat are în general margini neregulate, infiltrate, dure şi trebuie diferenţiat endoscopic de ulcerul gastric (prin biopsie endoscopică multiplă). Tipul infiltrativ de cancer (linita plastică) realizează o infiltrare difuză, întinsă a peretelui gastric, căruia îi conferă rigiditate, şi trebuie deosebit de limfomul gastric.
Extensia transparietală a cancerului gastric este în general precoce, cu invadarea organelor vecine (corp pancreatic, colon transvers). De asemenea, extensia pe cale limfatică este rapidă, cu prinderea teritoriilor de drenaj limfatic gastric şi apoi la distanţă. Metastazarea se face cel mai frecvent în ficat şi plămân. Uneori poate apărea peritonita carcinomatoasă.

Stadializarea TNM (tumoră, nodul ganglionar, metastază) permite stabilirea prognosticului şi a atitudinii terapeutice:
-tumora: T1 prinderea mucoasei şi submucoasei;
T2 prinderea muscularei;
T3 prinderea seroasei;
T4 prinderea organelor din jur.
-adenopatia: N0 lipsa invaziei ganglionare;
N1 prinderea ganglionilor de vecinătate (până la 3 cm de tumoră);
N2 prinderea ganglionilor la distanţă.
-metastaze: M0 absenţa metastazelor;
M1 metastaze la distanţă.

Diagnosticul cancerului gastric
Cel mai adesea se porneşte de la un sindrom dispeptic, epigastralgie, pierdere ponderală progresivă sau de la un sindrom anemic neelucidat. Prezenţa agregării familiale de cancer gastric sau a unor leziuni precanceroase cunoscute poate atrage atenţia.
Examenul obiectiv este de obicei sărac, dar în formele avansate va permite palparea unei mase epigastrice sau/şi a unor adenopatii supraclaviculare (semnul Virchow).
Examenele paraclinice:
- biologic, se va remarca de obicei o anemie feriprivă, moderată sau severă. Există însă neoplasme gastrice, care pot merge fără anemie (linita plastică).
-gastroscopia este metoda diagnostică de elecţie. Aceasta permite vizualizarea leziunii, aprecierea caracterelor ei (friabilitate, sângerare) şi preluarea de biopsii multiple pentru confirmarea obligatorie a diagnosticului histologic.
Din punct de vedere endoscopic, cancerul gastric avansat poate fi : protruziv, ulcerat sau infiltrativ (uneori tipurile acestea se pot intrica).


Cancerul gastric incipient (superficial - cel care prinde doar mucoasa şi submucoasa) se clasifică din punct de vedere endoscopic (clasificarea japoneză):
-tipul I - protruziv
-tipul II- superficial: II a supradenivelat
II b plan
II c deprimat
-tipul III- excavat.
În general diagnosticarea cancerului gastric incipient (superficial) este rară în Europa, unde boala se descoperă, în genere, întâmplător. În schimb, în Japonia, ţară cu endemie mare de neoplasm gastric şi unde căutarea endoscopică este activă (screenig în populaţie generală peste 40 de ani), descoperirea este relativ frecventă. Bineînţeles că şi prognosticul postoperator al cancerului gastric va depinde de stadiul descoperirii bolii. În cazul cancerului gastric incipient supravieţuirea la 5 ani după operaţie este de 95%.
-bariu pasajul gastric este în general o metodă depăşită diagnostic, adresându-se în general neoplasmelor avansate sau cazurilor cu linită plastică (aici ajutorul diagnostic este bun, adesea superior endoscopiei). Examenul radiologic nu poate diagnostica cazurile incipiente de boală şi nu permite preluarea biopsiei. Se preferă endoscopia diagnostică per primam şi nu verificarea unui examen radiologic dubios, din cauza riscurilor de scăpare diagnostică a radiologiei.
-ecografia transabdominală poate evidenţia prezenţa unor metastaze hepatice sau eventual a unor adenopatii perigastrice. Uneori, efectuarea unei ecografii abdominale întâmplătoare poate descoperi o masă epigastrică "in cocarda", ceea ce poate sugera un neoplasm gastric (verificarea endoscopică ulterioară este obligatorie).
-echo-endoscopia permite stadializarea T (tumora) prin aprecierea extensiei parietale gastrice.

Prognostic
Prognosticul cancerului gastric depinde de extensia TNM, de tipul histologic (slab sau bine diferenţiat), de vârsta pacientului.
Supravieţuirea este foarte bună doar în cancerele superficiale (95% la 5 ani). Operabilitatea cu intenţie de radicalitate a cancerului gastric se poate realiza doar la 1/3 din cazuri, iar la aceştia supravieţuirea la 5 ani este de aprox.25%.

Tratament
A. Chirurgical. Tratamentul de elecţie şi radical al cancerului gastric este chirurgia. Se realizează gastrectomia cu limfadenectomie. De obicei, se realizează o gastrectomie subtotală sau totală (cu esojejunostomie), depinzând de localizarea şi extensia tumorală.
B. Endoscopic. Cancerele depăşite chirurgical pot eventual beneficia de un tratament endoscopic hemostatic cu argon Beamer.
De asemeni, se poate practica mucosectomia endoscopică la formele de cancer gastric incipient - "in situ". Aceasta constă în injectarea de ser fiziologic sub leziunea neoplazică şi transformarea ei într-un "pseudopolip sesil", care apoi va fi efectiv polipectomizat. Piesa rezecată endoscopic va fi examinată morfopatologic în totalitate, pentru a se vedea dacă rezecţia a fost radicală.
C. Chimioterapia. Chimioterapia postchirurgicală este de obicei indicată, mai ales în formele mai avansate, şi cuprinde mai multe cure de adriamicină cu 5-FU.
În general însă prognosticul cancerului gastric rămâne rezervat. De aceea, se încearcă găsirea unor protocoale de descoperire precoce a cancerului gastric, de îndepărtare endoscopică a leziunilor precanceroase (polipi gastrici), de urmărire endoscopică periodică a stomacului operat (după 15 ani de la rezecţie).
O problemă mai spinoasă este aceea a infecţiei cu Helicobacter Pylori, carcinogen de ordinul I (după OMS) pentru neoplasmul gastric. Se pune problema eradicării acestei bacterii la unele categorii de pacienţi (Consensul de la Maastricht), inclusiv la descendenţii pacienţilor cu neoplasm gastric sau la pacienţii cu rezecţii gastrice anterioare. Dezvoltarea în viitor a unui vaccin împotriva HP va rezolva probabil multe din problemele legate de cancerul gastric.

 PARUL CASANT, PARUL USCAT
 RAUL DE DRUM, AMETELILE
 INFECTIA PULMONARA, PNEUMONIA, PNEUMOPATIA
 CHELOIDUL, CICATRICEA
 VEZICA
 AFTELE, GINGIVITELE, GLOSITA, INFLAMATIILE BUCALE, PULPITELE
 PSORIAZIS
 ARTRITA
 SALPINGITA
 HIPERTENSIUNEA ARTERIALA


loading...
Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate

HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente