Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre alimentatie dieta



CANCERUL PANCREATIC


Cancerul de pancreas reprezintă 10% din tumorile digestive. Apare īn special la bărbaţi la vārsta de 60-70 de ani.


Etiologie
Cauzele nu sunt cunoscute dar la fumători este de 2,5 ori mai frecvent ca la nefumători, iar la diabetici de 2 ori mai frecvent decāt la nediabetici.


Morfoptologie
Din punct de vedere histologic cancerul de pancreas este un adenocarcinom cu punct de plecare epiteliul canalicular. Se dezvoltă la nivelul capului pancretic (sau cefalic) īn 65% din cazuri, pe corp şi coadă īn 30% şi numai pe coadă īn 5% din cazuri. Cancerul pancreatic metastazează destul de precoce.


Tabloul clinic
Simptomele clinice din cancerul de pancreas sunt nespecifice:
- dureri abdominale,
- scăderea marcată īn greutate, depăşind 10kg
- anorexie
- icter obstructiv īn formele cefalice.
- alături de aceste semne pot să apară: greţuri, astenie, slăbire musculară, diaree, dureri lombare
- cu timpul se instalează o serie de tulburări neuropsihice: bolnavii sunt anxioşi, agitaţi, pot prezenta crize de furie inexplicabilă, devin depresivi şi au tendinţa la suicid.


Durerea apare de obicei īn epigastru sau īn hipocondrul drept, este de obicei vagă, cu iradiere dorsală transfixiantă. Cānd durerea este continuă şi are un caracter intens putem bănui invadarea spaţiului retroperitoneal şi a plexului solar.


Examenul obiectiv pune īn evidenţă prezenţa icterului. Icterul apare īn 80-90% din cancerele de cap de pancreas, īn 10-40% din cele de corp şi coadă. Este un icter ce se intensifică progresiv şi se īnsoţeşte de prurit care uneori poate să preceadă instalarea icterului.

Colecistul poate fi palpat fiind destins, semnul Courvoisier-Terier şi denotă o invadare neoplazică a căilor biliare extrahepatice. Dilataţia colecistului este progresivă, asimptomatică, fără colică biliară.
Splenomegalia dacă este prezentă, se datorează trombozei sau compresiunii venei splenice, iar perceperea unui suflu sistolic la ascultarea abdomenului semnifică invadarea şi compresiunea arterei splenice.
Ca manifestări paraneoplazice mai īn cancerul de pancreas frecvente se descriu poliartralgii, tromboflebite superficiale migratorii care apar īn special la membrele inferioare şa.


Investigaţii
Examenele paraclinice utile īn diagnosticul cancerului de pancreas:
- testele de inflamaţie sunt pozitive;
- creşterea bilirubinei serice, a GGT şi a FAL sugerează diagnosticul de icter obstructiv;
- semnele radiologice la ex. Rx. baritat apar dacă tumora a atins deja un oarecare volum, şi doar īn cancerul de pancreas cu localizare cefalică şi corporeală;
- ecografia vizualizează tumora care depăşeşte 2 cm, şi depistează peste 70% din cancerele pancreatice cefalice şi corporeale;
- TC este cea mai utilă īn explorarea neinvazivă a pancreasului;
- aspectul unui nodul pancreatic nu poate susţine diagnosticul de cancer pancreatic; diferenţierea de pancreatita cronică hipertrofică se face doar histopatologic prin puncţie ecoghidată percutană sau prin laparatomie.
- angiografia selectivă şi supraselectivă indică indirect existenţa şi localizarea procesului tumoral pancreatic prin evidenţierea compresiunilor vasculare, deplasări ale vaselor, trombozări, stenoze şa.
Diagnostic diferenţial
O problemă deosebit de dificilă este diagnosticul diferenţial al cancerului de pancreas cu pancreatita cronică care poate prezenta acelaşi aspect paraclinic, macroscopic sau histologic. Uneori nici laparatomia cu puncţia biopsie nu pot tranşa diagnosticul.


Tratamentul cancerului de pancreas este chirurgical. Din nefericire majoritatea tumorilor pancreatice ajunse pe masa de operaţie sunt deja inoperabile. Se apreciază că sunt rezecabile doar 10-15% din cancerele pancreatice, dar şi īn aceste cazuri supravieţuirea postoperatorie este mică. Un tratament complex chimioterapic asociat intervenţiei chirurgicale măreşte rata de supravieţuire a acestor bolnavi.
Īn cazurile depăşite terapia durerii presupune blocarea plexului celiac prin injectare percutană de alcool sub ghidaj tomografic sau ecografic.

 EPICONDILITA, TENNIS ELBOW
 AFECTIUNILE SISTEMULUI RESPIRATOR SI CUTANAT
 INSOMNIA, TULBURARI ALE SOMNULUI
 COXARTROZA - DURERILE SOLDULUI
 ADENITA, ADENOPATIA, INFLAMATIILE GANGLIONILOR
 CANCERUL, TUMORILE CANCEROASE
 HEMIPLEGIA
 ANGINA PECTORALA
 ACNEEA JUVENILA SI ALTELE
 MASTOZA

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente