Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre alimentatie dieta



Coxartroza


Definitie
Clasificare
Simptome
Examen clinic
Evolutia
Mecanism de producere
Tratament
-profilactic
-tratament pe etape I,II,III
-obiective
-mijloace

Coxartroza
Afectiune reumatismala degenerativa a soldului
Clasificare
Coxartroza primitiva
Reprezinta 40-50% din coxartroze,sunt afectiuni fara o cauza bine definita.Radiografic,soldul nu prezinta modificari morfologice(de forma si arhitectura).Bola debuteaza la 50-60ani in cadrul unei boli artrozice generale,pacientul prezinta modificari artrozice si la alte articulatii.Evolutia este lenta.Tratamentul este conservativ si consta din BFT.
Coxartroza secundara
Reprezinta 50-60% din totalul coxartrozelor.Sunt greu de tratat recuperator.
La originea coxartrozelor secundare se afla modificari de forma si arhitectura a articulatiilor care pot fi :
1.Congenitale
-luxatie congenitala
-subluxatia soldului
-displazie congenitala
2.Reumatice
-fracturi de col femural
-fracturi cotiloidiene fara deplasare
-luxatii traumatice ale soldului
3.Necroza aseptica de cap femural
4.Alte afectiuni
-hemofilie
-artropatii metabolice(guta,diabet zaharat,dislipidemie)
-artropatii nervoase
Simptomatologie
1.Durerea si redoarea
2.Tulburari de statica
3.Tulburari de tonus muscular
4.Tulburari de mers
Prezenta acestor semne dovedesc decompensarea coxartrozei.Aceasta poate fi algica,infamatorie,statica,musculara,dinamica.
Durerea
La inceput durerea este de tip mecanic:durerea apare la pornirea miscarii,fiind mai accentuata la urcatul si coboratul scarilor si fiind mai importanta seara.Durerea de tip mecanic cedeaza la efort,cu timpul insa devine permanenta.Sediul durerii este la sold in regiunea inghinala cu iradiere pe fata anterioara a coapsei spre genunchi.
Redoarea
Este al 2-lea simptom ca frecventa si importanta.Redoarea incepe prin limitarea mobilitatii articulatiei pt amplitudinile extreme.Redoarea evolueaza spre o limitare progresiva pana la blocarea articulatiei in pozitie vicioasa.La inceputul bolii limitarea mobilitatii art.este o reactie de aparare impotriva durerii.Daca articulatia se pune in pozitie descarcata muschii periarticulari se relaxeaza si redoarea dispare.
Flexumul soldului face parte din pozitia antalgica a soldului pt ca relaxeaza ligamentele si reduce presiunea intraarticulara scazand durerea,insa flexumul antalgic mentinut timp indelungat la care se adauga contractia musculara pe muschii adductori si pelvitrohanterieni si muschii rotatori externi duce la fixarea articulatiei in pozitie vicioasa : flexie-adductie-rotatie externa.Pozitia vicioasa este frecventa la coxartroza secundara avansata.
Blocajul soldului determina tulburari de statica cu efect nefavorabil aspra col.dorsale si asupra genunchilor.Tulburarile de statica devin dureroase,ele produc devieri,deformari si limitari de mobilitate.Tulburarile de statica se pun in evidenta la exam.clinic ,la inspectia ortostatismului
Examen clinic al aparatului locomotor
Anterior : se urmareste egalitatea membrelelor inferioare,prezenta flexumului la sold si genunchi,linia orizontala dintre spinele iliace anterosuperioare.
Posterior : se urmareste orizontala spinelor iliace posterosuperioare si axul col.vertebrale;se urmareste prezenta bascularii bazinului cu hiperlordoza lombara si scolioza,bazinul inclinat pe partea piciorului mai scurt.Daca pacientul este asezat pe un taburet si scolioza lombara persista inseamna ca scolioza se datoreaza unei alte cauze lombare.
Decubit dorsal:se urmareste prezenta pozitiei vicioase a soldului,se masoara lungimea membrelor inferioare(reala,aparenta),se masoara perimetrul coapsei 10cm deasupra rotulei
Localizarea durerilor prin palpare:durerea este anterior in regiunea inghinala,extern la nivelul trohanterului si posterior la nivel ischiotrohanterian.
Limitarea de mobilitate se evidentiaza prin semnul Patrick:flexie-abductie-rotatie externa.
Cu trecerea timpului durerea apare la mers si obliga pacientul sa se opresca pt ca ulterior sa apara mersul schiopatat(stadiul tulb.de dinamica)
Examen functional : BA si TM
BA pune in evidenta limitarea de mobilitate.Se masoara flexia,extensia cu genunchii flectati si extinsi,rotatile se masoara atat cu soldul in extensie cat si in flexie,iar abductia si adductia se masoara cu membrele inferioare in extensie.Se calculeaza coeficientul functional de mobilitate,sectoarele cu cea mai mare valoare functionala sunt 45°flexie si 15°abductie.
TM apreciaza tonusul muscular.Testarea se face in sistemul celor 6 trepte,pt cuantificarea flexiei se fac determinari la scripeti stabilind valoarea a 10RM
Radiografia se face pt ca aceasta apreciaza modificarile de forma ale oaselor care alcatuiesc articulatia.
Evolutia
-lent-progresiva
-rapida,spre pozitii vicioase,cu tulb.de statica si mers,cu dureri nocturne la nivelul soldului,la nivelul col.lombo-sacrate si la nivelul genunchiului datorita suprasolocitarii acestor articulatii in cadrul efortului organismului de a compensa biomecanica membrului inferior afectat.

Mecanism de producere
Coxartroza in mecanismul de producere este caracterizata prin 2 aspecte:
1.Pe de o parte cresc tensiunile articulare din cauze mecanice: incarcare excesiva sau defecte arhitecturale congenitale sau post-traumatice sau alte cauze:necroza aseptica de cap femural,hemofilie,tulburari de metabolism,artropatii nervose,coxite infectioase
2.Pe de alta parte se altereaza tesutul cartilaginos ceea ce duce la dezvoltarea artrozei
Tratament
Tratamentul profilactic consta in aplicarea regulilor de igiena ale art.soldului
1.evitarea ortostatismului prelungit
2.evitarea mersului prelungit
3.mentinerea greutatii corporale sub limita normala
4.utilizarea bicicletei
5.evitarea schiopatarii prin control mental al mersului
6.utilizarea bastonului daca e necesar
7.evitarea pozitiei sezand prelungita pt ca favorizeaza flexia soldului
8.corectarea inegalitatii de membre inferiore
9.evitarea purtarii tocurilor inalte
10.evitarea meseriilor care incarca mult soldurile
11.executarea progr.de gimnastica de 3x/zi si de 2x/zi se va pastra repaus postural cu articulatiile in extensie
Caracteristicile kinetoterapiei in bolile soldului
-mobilizari articulare
-tonizari musculare care dau stabilitate soldului
-se lucreaza in conditii de descarcare
-ex.izometrice pt cresterea tonusului muscular si pt protectia articulatiei
-ex.pasive,active si cu rezistenta nu trebuie sa produca dureri si uzura articulara
-tratamentul se stabileste in functie de etapa de evolutie a coxartrozei
Etapa I
Pacientul prezinta dureri de mers, ortostatism prelungit si oboseala musculara locala.Exista modificari congenitale de forma ale oaselor care compun soldul, fara leziuni la nivelul articulatiei.
Etapa a II-a
Leziuni articulare cu dureri in repaus si la mers,cu redoare articulara si tendinta spre atitudini vicioase corectabile.
Etapa a III-a
Modificari ale functiei articulare cu tulburari de statica si dinamica.Este etapa durerilor intense,inclusiv noaptea,cu limitari importante de mobilitate si pozitii vicioase necorectabile
In general,in programul de tratament si recuperare in coxartroza se urmaresc urmatoarele obiective:
1.Scaderea durerilor
2.Cresterea stabilitatii
3.Cresterea mobilitatii
4.Cresterea gradului de coordonare si a echilibrului la mers
Mijloace de tratament
1.Scaderea durerii
Termoterapia si crioterapia se aplica in conditii de postura antalgica,in decubit cu descarcare articulara,cu flexie lejera din sold sustinuta pasiv de perne si saci de nisip
Hidroterapia:baie calda,baie cu namol,impachetare cu namol,dus subacval
Electroterapie:unde scurte,microunde,ultrasunet pt incalzirea structurilor profunde,TENS in pct dureros,curent galvanic si ionizari,curent interferential
Masaj:sedativ,miorelaxant in zonele dureroase ale col.lombare si masaj tonizant pe fese si coapse.Este importanta pozitionarea pacientului pt a putea aborda structurile periarticulare .Manevre de drenaj venolimfatic care se alterneaza cu respiratii profunde pt a favoriza intoarcerea venosa;membrul inferior este pus in pozitie antidecliva(planta sa fie mai sus decat soldul).La incheierea masajului se aplica tractiuni in ax.
Kinetoterapia se aplica sub forma repausului la pat,postura cu soldul si genunchiul in extensie pt evitarea fixarii soldului in pozitie vicioasa.Piciorul va fi in unghi grept fata de gamba.
2.Cresterea stabilitatii
Se urmareste tonifierea musculaturii astfel se combate hipotonia si atrofia musculara si se reface echilibrul dintre muschii agonisti si antagonisti.Se folosesc ex.izometrice si ex.izotonice cu cresterea progresiva a rezistentei,se aplica ex.analitice si in lant kinetic inchis mai ales pt m.abductori si pelvitrohanterieni.
3.Cresterea mobilitatii articulare
Se reduc contracturile musculare ale muschilor adductori prin fizioterapie:ultrasunet pe coarda adductorilor;tehnici de relaxare
Posturi-se incerca cresterea unghiului de miscare,se pot realiza si cu ajutorul scripetilor
Mobilizari pasive-se insista pe miscarea de extensie,adductie si rotatie interna
Se asociaza masaj si tractiuni.Se aplica tehnici FNP,tehnici care folosesc alternanta dintre izometrie si izotonie,stabilizare ritmica si hold-relax.
Tractiuni mecanice cu dozarea fortei de tractiune.
Ex.la bicicleta ergometrica-este importanta inaltimea scaunului,incarcarea progresiva a solicitarii la efort,ritmul de pedalare,durata sedintei
Hidrogimnastica
4.Controlul motor,coordonare si echilibrul la mers
Ex.globale care reintegreaza soldul in scheme normale de miscare.Pacientul trebuie sa-si controleze flexia soldului,sa-si pastreze lordoza lombara si sa-si controleze miscarile de abductie si adductie fara ascensionarea hemibazinului si rotarea lui.
Se fac ex.de recuperare a mersului cu controlul mental al schiopatarii.Se urmareste corectarea pozitiei bazinui,mentinerea functionalitatii col.lombare,a genunchiului si a intregului membru inferior de partea opusa
Terapia ocupationala se executa din sezand cu activitati bazate pe pedalaj,giroplane,alunecare pe skateboard
Sporturi indicate:inot,ciclism,calarie
Cura balneara in statini cu profil reumatismal,mai ales in statini cu bazine pt HKT unde pacientul beneficiaza de actiunea factorilor naturali de cura.
Tratament de recuperare de 2x/an.

 EXCESUL DE ALBUMINA, PROTEINURIA
 PANCREATITA
 ASTIGMATISM, CATARACTA, MIOPIE, PRESBITISM, STRABISM
 AFTELE, GINGIVITELE, GLOSITA, INFLAMATIILE BUCALE, PULPITELE
 POLIARTRITA REUMATOIDA - POLIARTRITA CRONICA EVOLUTIVA
 HERPESUL, HERPESUL BUCAL SAU LABIAL, HERPESUL FESIER, HERPESUL GENITAL
 NEFRITA, URETRITA, URETERITA
 VITILIGO
 PANCREASUL
 HIPERTENSIUNEA

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente