Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.





boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre alimentatie dieta



NEFROPATIILE TUBULOINTERSTITIALE


Definiţie
Suferinţe renale prin afectarea ţesutului interstiţial şi a tubilor renali = nefropatii tubulointerstiţiale. Sunt o cauză importantă a insuficienţelor renale cronice.

Caractere generale Nefropatiile tubulointerstiţiale pot fi:
- acute: prin edem interstiţial, infiltrate celulare cu PMN şi necroze ale celulelor tubulare.
cronice: definite histologic de fibroza interstiţială difuză cu suferinţa secundară a glomerulilor şi a microcirculaţiei renale, o cauză importantă de IRC.
Afectarea tubilor proximali produce tulburări de resorbţie tubulară ale diverselor substanţe filtrate cu:
o aminoacidurie,
o hipokaliemie,
o glicozurie,
o hiperfosfaturie,
o eliminarea de bicarbonaţi cu acidoză tubulară renală proximală (de tip II)
o proteinurie beta 2-microglobuline, lanţuri uşoare de imunoglobuline, sub 1g/24 ore.
o pierderi variabile de Na care pot antrena, în unele cazuri, hipovolemii severe.
Lezarea tubilor distali antrenează:
o tulburări de acedifiere a urinii datorate incapacităţii tubulare de a excreta ionul de amoniu, cu acidoza metabolică hipercloremică (de tip I) precoce.
o de concentraţie a urinei prin absenţa răspunsului tubular la acţiunea hormonului antidiuretic cu hipostenurie şi poliurie cu nicturie

Cauzele principale ale N.T.I.
Toxice :
. Exogene: abuzul de analgetice, saturnismul, antibiotice, produşi de contrast iodaţi, metale grele.
. Metabolice: nefropatie urică acută, nefropatia gutoasă, hipercalciurică, hipokaliemică, hiperoxalică.
Neoplazii :
. Limfoamele, leucemii, Mielom.
Boli imunologice :
. Nefropatia de hipersensibilitate,
. Sindromul Sjögren,
. Amiloidoza,
. Rejetul transplantelor,
. Anomalii tubulare secundare ale glomerulonefritelor.
Anomalii vasculare :
. Nefroangioscleroze,
. Necroza tubulară acută.
Boli congenitale renale :
. Boala chistică renală,
. Rinichiul spongios.
Obstructive :
. Obstrucţii cronice ale căilor urinare,
. Refluxul vezico-ureteral,
Diverse
. Nefrită radică,
. Nefropatia endemică balcanică
Infecţioase:
. Pielonefritele acute
. Pielonefrite cronice
Cele mai frecvente sunt: nefropatia la analgezice, nefropatia urică acută şi gutoasă, nefropatiile de hipersensibilitate, pielonefritele acute şi cronice.
Nefopatia tubulointerstiţială la analgezice
Apare în special după consum excesiv de aspirină şi fenacetină, care inhibă sinteza prostaglandinelor cu tulburări la nivelul microcirculaţiei renale. La o cantitate cumulată de 2 kg de fenacetină se produce sigur nefropatia. Severitatea leziunilor sunt direct proporţionale cu cantitatea consumată prin afecatrea microcirculaţiei medularei interne, cu ischemie, inflamaţie interstiţială şi uneori necroza papilară (leziune tipică).
Tabloul clinic este nespecific: pot să mai apară cefalee, dureri abdominale difuze, lombalgii, HTA care în stadiile avansate poate îmbrăca aspect accelerat, malign.
Iniţial apare hematuria microscopică, mai rar macroscopică. În caz de necroză papilară apar colici renale cu hematurie macroscopică sau piurie sterilă.
Diagnostic pozitiv
Iniţial este afectată capacitatea de concentrare a urinii. Funcţia renală scade progresiv.
Cea mai importantă măsură terapeutică este oprirea analgeticului cu stabilizarea şi chiar regresiunea leziunilor. În caz contrar se ajunge la insuficienţa renală cronică ireversibilă.
Nefropatia urică acută
Apare în sindroamele limfo- sau mieloproliferative în timpul tratamentului citotoxic, după care apare o hiperuricemie excesivă. Se produce depunerea de cristale de acid uric în interstiţiul renal şi în special în tubii colectori care sunt parţial sau total obstruaţi.
Este o nefropatie tubulointrstiţială rapid progresivă către insuficienţă renală acută, cu hematurie oligoanurie şi insuficienţă renală acută, situaţie în care singura soluţie terapeutică rămâne dializa.
Prevenţia se face cu alopurinol, hidratare corespunzătoare şi acidifierea urinei, concomitent cu tratamentul citostatic.
Nefropatia gutoasă
La bolnavii cu hiperuricemie moderată pot o nefropatie tubulointerstiţială cronică. In constituirea bolii renale se asociază şi alţi factori patogenetici probabili : litiaza urică, hipertensiunea arterială, pielonefrita cronică. Severitatea suferinţei renale este proporţională cu durata şi valorile uricemiei, iar
Leziunile morfopatologice constau din depuneri progresive de uraţi monosodici şi de acid uric în interstiţiu şi tubii renali distali şi colectori, cu inflamaţie cronică şi fibroză medulară şi papilară.
Tabloul clinic este de nefropatie cronică cu hematurie microscopică şi/sau proteinurie tubulară, tulburări de de concentraţie ale urinii la care se pot adăuga simptome de PNC, HTA, şi cu timpul IRC. Tratamentul cu alopurinol au dat rezultate modeste.
Nefropatia de hipersensibilitate
Administrarea unor medicamente poate produce leziuni tubulo-interstițiale difuze acute:
o sulfamidele,
o penicilina,
o unele cefalosporine,
o ampicilina,
o diureticele thiazidele, furosemidul,
o antiinflamatoarele nesteroidiene, şa-
Mecanismul de producere al bolii este imunologic prin hipersensibilizare mediată celular, sau umoral prin anticorpi.
Clinic bolnavii prezintă: febră, erupţii cutanate, hipereozinofilie, hematurie şi proteinurie cu piurie sterilă. Cazurile mai grave se însoţesc de retenţie azotată. Suspendarea medicţției duce la reersibilitate clinică şi morfologică completă, rareori cu leziuni sechelare.
Nefropatii tubulointerstiţiale din hemopatii maligne
Apar prin infiltrare renală difuză sau focală, cu răsunet clinico-biologic evident. În limfoamele maligne atingerea renală este prezentă în aproximativ 50% din cazuri. Ea poate fi focal, dar ades difuză prin infiltraţia limfomatoasă în interstiţiul renal manifestată clinic prin dureri lombare, creşterea volumului renal, retenţie azotată. Tratamentul bolii de bază ameliorează suferinţa renală. În leucemii afectarea renală este prezentă necroptic la peste 50% dintre cazuri, prin infiltraţia interstiţială la care se pot adăuga şi elemente de nefropatie urică ca urmare a tratamentelor cu citostatice. Suferinţa renală se traduce prin deficite tubulare electrolitice : hipopotasemie, hipomagneziemie, hipocalcemie. Afectarea renală din mielom este specifică, rinichiul mielomatos fiind caracterizat prin: atrofie tubulară, cilindrii eozinofilici intratubulari şi celule gigante în interstiţul renal şi în pereţii tubilor renali sau precipitare inteprstiţială de amiloid. Prezenţa proteinuriei Bence-Jones este patognomonică pentru rinichiul mielomatos şi poate precipita în tubi cu obstrucţii intratubulare care pot antrena insuficienţa renală acută.

 CORIZA/RINITA, TUSEA MAGAREASCA, ALERGII RESPIRATORII, ALERGII CUTANATE, ALERGII ALIMENTARE
 CISTITA, ENUREZIS, INFLAMATIA VEZICII
 APETITUL (EXCESUL SAU LIPSA), ANOREXIA, BULIMIA, INAPETENTA
 MIELOM - MALADIA LUI KAHLER
 HEMOFILIA
 MIELITA, NEVRITA, POLIOMELITA
 VARICELA
 ADENITA, ADENOPATIA, INFLAMATIILE GANGLIONILOR
 ARTRITELE SERONEGATIVE
 ABCESUL








Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente