Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre ceaiuri, tratamente cu ceaiuri, ceai sanatosCeai de IZMAPlanta este cunoscuta si sub denumirea de menta, voestnita, minta, minta calului, minta de campuri, minta sal­batica.

In scopuri medicinale este folosita frunza cu miros placut si racoritor.

Contine: ulei volatil cu componenta sa de baza mentalul, cineol, aldehida acetica, alcoolii amilic si izoamilic, timol, cavar-col, cariofilen, mentona, tanin, principiu amar, substante min­erale, hiperricina, acid piruvic, substante antibiotice.

Utilizare, Intern: bacteriostatic, antiseptic gastro-intesti-nal, expectorant, antidiareic, carminativ, colagog, calmant in colici hepatice, fortifica sistemul nervos, anestezic al mucoasei sto-macale, sudorific, diuretic. Are actiune excitanta asupra ter­minatiilor nervoase senzitive termice din piele si mucoase. Are actiune antispastica asupra muschilor netezi. Se utilizeaza in infectii gastro-intestinale, depresii, balonari abdominale, dia­ree, spasme pilorice, nervozitate (fortifica sistemul nervos), contribuie la eliminarea calculilor renali si hepatici.

Datorita mentalului, ceaiul de menta consumat rece si in cantitati mici calmeaza varsaturile, atat la sugari, cat si la adulti. Prin diureza si transpiratia pe care le produce ajuta la dezintoxicarea organismului. Extern, sub forma de cataplasme reci, aduce alinare in durerile de cap. In starile de debilitate se recomanda bai intari­toare cu frunze de izma.

Intern se foloseste sub forma de infuzie - o lingurita de frunze la 200 ml apa clocotita; se beau 3 ceaiuri reci.

Extern, se utilizeaza sub forma de bai intaritoare in stari de debilitate: 200 g frunze uscate la 3 litri de apa clocotita; se lasa vasul acoperit 10-15 minute, se strecoara si lichidul rezul­tat se amesteca cu apa din cada; se lasa astfel 10-15 minute.

Temperatura apei din cada sa fie de 36 0.                           
O buna frictiune se prepara din 5 g ulei de menta dizol­vat in 95 ml alcool concentrat. Aceasta frictiune calmeaza durerile reumatice si mancarimea pielii provocata de urticarie. Cateva picaturi din acest spirt puse in apa constituie o placuta apa de gura, racoritoare, antiseptica si cu proprietati de a cori­ja gustul si mirosul neplacut.

In apa fierbinte, uleiul sau spirtul de menta da o inhalatie buna in stari gripale, manifestate prin laringira urmata de raguseala.

Contraindicatii. Este contraindicat in ulcer gastro-intesti-nal.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente