Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre ceaiuri, tratamente cu ceaiuri, ceai sanatosCeai de pelin
Pelinul este cunoscut ca planta medicinala inca din anti­chitate.

Mai este cunoscut si sub numele de pelinita sau pelin mic.

In scopuri medicinale se foloseste numai planta fara rada-cini.

Contine ulei volatil format din azulene, betatuiona, tuiol si esterii lui, felandren, cadinen; in partile inflorite ale plantei se ga-sesc sub forma de procamazulene (artapsina, artemazu-lene); substantele amare sunt: absintina, flavonoizi, substante de natura carotenoidica, fitosterofi, acizi organici, vitaminele B6 si C.

Utilizare. Intern. Substantele amare si componentele uleiului volatil au actiune excitanta a secretiei gastrice, antiin-flamatoare a mucoasei gastro-intestinale si slab antihelmintica. Creste diureza si poate fi folosit si ca laxativ.


Extern este utilizat pentru proprietatile lui dezinfectante, trofice, antihelmintice.

Intern se foloseste in tratamentul gastritelor hipoacide, anorexie, edemelor renale, constipatiilor. Da rezultate bune si in depresiile cu stari de anxietate.

Se recomanda in aproape toate bolile aparatului digestiv cu lipsa de aciditate. Mareste secretia urinara, aducand o ame­liorare in guta, hidropizie si in general in bolile manifestate prin retinerea apei in tesuturi.


Extern se intrebuinteaza in tratamentul hemoroizilor si in vaginite. In cazul oxiurazei sub forma de bai sau clisme cu fier­tura de pelin, asociat cu musetel.

Intern - infuzie: o lingurita de planta la 250 ml apa clo­cotita; se bea in trei reprize inaintea meselor principale. Fiind foarte amar, se indulceste cu zahar sau miere.

Antihelmintic: 1-2 lingurite de pulbere de planta ameste­cata cu miere, luata dimineata pe stomacul gol, concomitent cu clisma si baile de sezut cu infuzie de pelin. Se poate prepara o tinctura din care se iau cate 20-25 picaturi, de 4 ori pe zi, in apa indulcita cu zahar sau in vin, cu o ora inainte de masele prin­cipale. Tinctura se prepara din 25 g planta maruntita care se
macereaza in 120 ml alcool de 75°, timp de 8 zile. Sub forma de pulbere, in amestec cu miere de albine, se pot lua 2-3 g ca tonic si 3-4 g dimineata pe stomacul gol, pentru eliminarea viermilor intestinali.. Cura dureaza 9 zile.

Cura cu pelin nu se prelungeste mult timp deoarece provoaca tulburari digestive si nervoase..

Pelinul intra in compozitia ceaiului tonic aperitiv. In indus­tria alimentara se foloseste la prepararea vermutului.

Contraindicatii. Nu se recomanda femeilor gravide si este contraindicat in afectiuni acute intestinale.Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente