Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleAcidul alfa-lipoic (ALA), usturoiul, glutationa si N-acetilcisteina (NAC),  L-carnitina, melatonina si DHEA
Folosirea acestor nutrienti se recomanda de obicei numai celor care sunt diagnosticati cu probleme medicale. Desi aceste substante nutritive nu sunt pentru oricine, ele sunt eficiente si se recomanda sa se ia sub ingrijire medicala. Retineti, daca le luati, luati-le ca adaos la programul dumneavoastra optim de baza cu un spectru larg de vitamine si minerale, si nu in locul lor.


Acidul alfa-lipoic (ALA)
Acidul alfa-lipoic este un antioxidant puternic atat in mediu apos, cat si in mediu gras si de altfel poate proteja toate celulele corpului de distrugerile produse de radicalii liberi. ALA joaca un rol ca ajutator de antioxidant - el poate regenera vitamina C si vitamina E, dupa ce au fost folosite in neutralizarea radicalilor liberi. Cercetatorii au mai constatat ca ALA poate creste nivelul enzimei antioxidative glutationice si al coenzimei Q10 in celulele noastre. ALA poate cheia anumite metale, in special cele toxice, cum ar fi cadmiu si mercur, si ne ajuta sa curatam corpul de ele. Acidul lipoic a fost mult folosit in Germania pentru tratamentul neuropatiei diabetice. Se crede ca lipid peroxidaza joaca un rol in dezvoltarea neuropatiilor. ALA a dovedit ca reduce simptomele neuropatiei la pacientii diabetici. Astfel se pare ca acidul lipoic previne diabetul,
imbunatateste controlul glucozei si previne hiperglicemia cronica si complicatiile asociate cum ar fi neuropatia.


Usturoiul
Usturoiul este o planta utilizata ca hrana in toata lumea. In multe culturi antice si moderne, usturoiul a fost considerat ca o planta potentiala medicinala, eficienta in combaterea bolilor cardiovasculare, a infectiilor si a multor tipuri de cancer. Studii recente sprijina aceste utilizari traditionale pentru usturoi, recunoscand proprietatile lui medicinale in SUA. Exista dovezi contradictorii privind faptului ca usturoiul este folosit actualmente pentru scaderea colesterolului si a trigliceridelor, avem dovezi solide ca el reduce si alti factori de risc, care duc la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Stim ca usturoiul scade tensiunea arteriala, subtiaza sangele, reduce tendinta de a se forma hematoame dureroase (ca si aspirina). Stim de asemenea ca initiaza schimbari in peretii vaselor de sange modificati de varsta, ateroscleroza, de exemplu prin prevenirea oxidarii LDL, care afecteaza peretii arterelor si depune colesterol. Usturoiul, ca supliment sau in mancare, detoxifica organismul de substantele canceri­gene.

Din cauza ca usturoiul contine multe ingrediente active precum potasiu, fosfor, vitaminele B si C, aminoacizi, germaniu, seleniu si compusi cu sulf, cercetatorii nu sunt siguri care dintre ingrediente lucreaza la acest nivel sau daca acesti componenti lucreaza singuri ori in combinatie. Cateva dintre rezultatele contradictorii din studiile despre usturoi se datoreaza varietatii formelor, de usturoi folosite - totul, de la praful de usturoi utilizat la gatit, pentru a recompune usturoiul, si capsule cu usturoi. Multe studii arata eficienta usturoiului folosit in suplimente standard ca Garlicin, Kwai sau Kyolic, un extract de usturoi cu miros modificat.

Glutationa si N-acetilcisteina (NAC)
Cei mai multi dintre oameni sunt obisnuiti sa considere antioxidantii drept vitamine si minerale. Dar exista multe alte substante naturale care functioneaza in acest fel. Glutationa, o enzima antioxidativa puternica produsa in organismul nostru, este o asemenea substanta. N-acetilcisteina (NAC), un aminoacid necesar organismului nostru pentru a produce glutationa, pare sa posede proprietati antioxidative, la fel de bine. Ca antioxidanti, aceste doua substante sunt intim implicate in procesele de detoxificare si sunt membri importanti ai apararii noastre impotriva toxinelor din mediu si substantelor cancerigene. Ele ne mai protejeaza celulele si de stresul oxidativ, distrugere care poate aparea dupa o varietate de agresiuni ale mediului. Deoarece asemenea distrugeri joaca un rol in bolile degenerative si in slabirea sistemului imunitar, n-ar trebui sa ne surprinda ca aceste boli (cancer, bolile cardiovasculare, artrita, de exemplu) si infectiile virale raspund la suplimentele cu glutationa si NAC. In general, studiile despre NAC s-au focalizat pe folosirea acesteia in tratamentul infectiilor virale, in timp ce studiile despre glutationa s-au axat pe tratamentul cancerului. In orice caz, exista o suprapunere considerabila in functionarea si folosirea acestor doi antioxidanti si este intelept sa acceptam ca ambele substante actioneaza favorabil pentru multe boli.
L-carnitina
Desi este deseori numita un aminoacid din cauza componentei chimice, L-carnitina este intr-adevar un nutrient asemanator vitaminelor, inrudit ca structura cu vitaminele B. L-carnitina reprezinta forma biologica activa a carnitinei. Este importanta in producerea de energie vitala, iar rolul sau este de a transporta acizii grasi in muschi. Suplimentarea pare a construi energia si rezistenta si poate deci imbunatati performanta exercitiilor, in special la persoanele cu niveluri scazute din acest nutrient. L-carnitina este de asemenea prescrisa celor care sufera de oboseala musculara datorata unor dereglari cum ar fi fibromialgia si sindromul oboselii cronice. Mare parte a cercetarii asupra L-carnitinei s-a focalizat pe folosirea ei in tratamentul bolilor cardiovasculare. Aproximativ 60% din energia necesara muschilor inimii este furnizata de acizii grasi. Astfel, deficienta de L-carnitina din miocard s-a asociat cu miopatii, cu varsta, diabetul, difteria si cu bolile cronice de inima. Suplimentarea cu L-carnitina s-a aratat ca ajuta mai putin pentru functionarea defectuoasa a muschilor inimii, asociata cu aceste boli.

L-carnitina poate fi de asemenea importanta pentru o functionare sanatoasa a creierului, de vreme ce ea pare sa influenteze metabolismul anumitor neurotransmitatori, substante chimice care faciliteaza trimiterea de semnale de la o fibra nervoasa la alta. Intr-un studiu facut pe persoane bolnave de Alzheimer, inaintarea bolii a fost in mod semnificativ redusa la cei care au primit oral 2 g de acetil-L-carnitina (o forma speciala de camitina) pe zi, timp de un an. L-carnitina pare de asemenea sa aiba unele proprietati antioxidative, la fel ca si capacitatea de a ajuta la detoxificarea organismului dupa anumite medicamente. De exemplu, pare sa protejeze muschii inimii de pagubele produse de adriamicina (doxorubicin hidroclorid), un medicament utilizat in tratamentul cancerului.

Melatonina
Desi melatonina este privita in mod popular ca un supliment nutritional, ea este de fapt un hormon secretat de glanda pineala, un organ ingropat adanc in creier, de marimea unei aspirine. Nu trebuie confundata cu pigmentul pielii - melanina. Melatonina este o substanta chimica puternica, care se gaseste in fiecare celula a fiecarui organism viu. Melatonina este responsabila de reglarea ritmului biologic, atat la oameni, cat si la animale.

Multe din datele adunate despre melatonina se refera la rolul sau de cronometru si capacitatea de a indice somnul, de a reduce efectele /jet-tag2-ului si de a "descalci" ritmurile confuze din corp induse de munca in ture. Alte cercetari interesante au un camp de actiune mai larg. Acestea includ anticancerigenele, produsele cu efect impotriva imbatranirii si cu efecte antioxidative, la fel ca si cele cu efect asupra fertilitatii, impulsului sexual si sistemului imunitar.

Pentru ca nu au existat studii pe termen lung despre suplimentarea cu melatonina, nu se recomanda folosirea ei pe termen lung. Administrata in doze mai mici decat cele recomandate poate fi folositoare si apare ca sigura pentru utilizarea ocazionala in cazul insomniei sau pentru combaterea efectelor aparute la schimbarea fusului orar. Se recomanda sa incepeti cu 0,1 mg (1/10 dintr-o capsula de un miligram) si sa cresteti doza pana cand va corectati problemele cu somnul. Daca o luati in scopuri preventive, se recomanda sa incepeti cu o doza mai scazuta si sa o cresteti putin cate putin pana ajungeti la 3 mg. Folositi-va

judecata si monitorizati-va starea. Chiar mai bine, rugati-va medicul sa verifice daca nivelul melatoninei este scazut. Melatonina trebuie luata intotdeauna seara. Nu luati mai mult de 7 mg pe zi, exceptand cazurile cand beneficiati de supraveghere medicala. Studii recente au aratat ca dozele ridicate de melatonina lucreaza sinergie cu anumite tipuri de chimioterapie. Intr-un raport, melatonina s-a dovedit ca imbunatateste timpul de supravietuire la femeile cu cancer la san tratate prin chimioterapie si diminueaza efectele secundare.

Excesul de melatonina poate creste nivelul hormonului prolactina, care diminueaza impulsul sexual la barbati si poate in mod teoretic sa accelereze cresterea de prolactina in cazul cancerelor de san. Unele persoane au raportat slabiciune, cosmaruri, mahmureala dimineata si dureri de cap sau stari depresive cand iau melatonina. Suplimentele cu melatonina ar trebui evitate sau luate numai sub supraveghere medicala daca este vorba de copii, femei insarcinate sau care alapteaza, persoane care incearca sa conceapa un copil, persoane cu dezechilibre hormonale, persoane care iau steroizi, persoane care au alergii severe sau dereglari autoimune si persoane cu cancer al sistemului imunitar, cum ar fi lim-fomul sau leucemia. Unii cercetatori recomanda ca persoanele cu tendinte depresive sau care iau antidepresive sa evite acest tip de suplimente. Multi medici si profesionisti in domeniul sanatatii sugereaza ca administrarea de melatonina sa se faca numai sub supraveghere medicala.


DHEA
Ca si melatonina, discutata in sectiunea anterioara, DHEA (dehidro-epiandrosteron) este in mod popular vazut ca un supliment nutritional, dar este in fapt un hormon secretat de glanda suprarenala. In orice caz, este un hormon precursor, un hormon care este transformat in alti hormoni de catre organism, si pentru un timp, s-a crezut ca este mai putin important decat aceste produse metabolizate rezultate. Acum stim ca acest hormon are multe functiuni, printre care se includ sustinerea sistemului imunitar, repararea si mentinerea tesuturilor, reducerea reactiilor alergice si posibil prevenirea anumitor forme de boala legate de imbatranire, la fel ca si incetinirea procesului de imbatranire insusi. Pe masura ce imbatranim, nivelurile noastre de DHEA si hormonii masculini si feminini intra in declin in mod semnificativ, impreuna cu alti hormoni, inclusiv hormonii de crestere. S-a estimat ca la 60 de ani nivelurile DHEA se situeaza la 1/3 sau mai putin decat la adultii tineri. La 80 de ani, oamenii au cu 80 - 90% mai putin DHEA in sange decat au avut la 25 de ani. Multi cercetatori cred ca aceste niveluri hormonale reduse sunt strans asociate cu problemele legate de imbatranire, cum ar fi reducerea masei musculare, diminuarea functiei imunologice si pierderea memoriei. De fapt, majoritatea studiilor pe oameni despre DHEA s-au focalizat pe imbatranire si bolile asociate acestui proces.DHEA este precursorul testoteronului si a estrogenului si genul dumneavoastra nu poate prezice in ce se va transforma. Daca aveti un cancer sensibil la hormoni, cum ar fi cancerul de san, acesta are receptori pentru estrogen, va trebui sa fiti supravegheata de un profesionist, si ca masura de precautie, va trebui sa va masurati regulat nivelurile hormonilor. De vreme ce DHEA este un hormon care poate influenta producerea de androgeni si estrogeni, practicienii recomanda ca DHEA sa fie folosit numai sub supraveghere medicala, inainte de a incepe suplimentarea, este bine sa faceti prima serie de analize de sange pentru urmatoarele: DHEA, estradiol, estron si estiol, cele trei tipuri de estrogen si testosteron seric si testosteron liber. Barbatii cu probleme de prostata ar trebui sa-si masoare dihidrotestosteronul si PSA (un antigen specific prostatei, un marker pentru cancerul de prostata). DHEA ar trebui utilizat cu extrema precautie la barbatii cu probleme la prostata, de vreme ce hormonul poate ridica nivelul anumitor androgeni, care sunt vinovati de aparitia bolilor de prostata. Acelasi lucru este valabil si pentru femeile cu dereglari legate de excesul de estrogen. Odata inceputa suplimentarea, toate nivelurile pentru hormoni ar trebui retestate dupa trei saptamani, pentru a evalua efectele suplimentelor cu DHEA in ideea de a ajusta doza, daca este necesar.

Scopul utilizarii DHEA este de a creste nivelul hormonilor masurati, pentru a ajunge intre limitele normale. Nu va trebui sa luati prea mult DHEA daca nivelurile hormonilor depasesc valorile normale. Cel mai bine este sa incepeti cu o doza scazuta de DHEA - 5 mg pentru femei si 10 mg pentru barbati si sa cresteti treptat cu cate 5 - 10 mg in fiecare saptamana, pana la rezultatul pe care doriti sa-l atingeti. Folositi cea mai mica doza de DHEA pentru a atinge rezultatele dorite. Efecte secundare serioase ale suplimentarii nu s-au raportat in studiile pe oameni. De vreme ce nivelurile ridicate de DHEA stimuleaza producerea de androgen, au fost raportate unele efecte secundare asociate cu nivelurile ridicate de androgen, in care intra acneea si ingrasarea excesiva a pielii, cresterea parului la femei si ingrosarea vocii, ca si schimbari de dispozitie. Multi medici si profesionisti in domeniul sanatatii sugereaza ca DHEA sa fie luat numai sub supraveghere medicala.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente