Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleBlOTINA


Biotina este o coenzima importanta care ia parte intr-un numar mare de procese ale organismului. Nu este considerata a fi o adevarata vitamina deoarece este produsa in organism de catre o bacterie intestinala.

Functii, utilizari si carente


Ca si multe alte cateva vitamine de tip B, biotina este necesara in metabolismul carbohidratilor, al grasimilor si al proteinelor. Simptomele carentei de biotina includ dermatitele seboreice, intalnite in mod frecvent in randul copiilor, si caderea parului. S-a constatat ca aceste afectiuni raspund la administrarea suplimentelor. Nu exista cercetari in sprijinul utilizarii sale pe scara larga ca factor eficient in caderea parului, insa exista relatari anecdotice care o fac.

Doar deficienta biotinei poate cauza pierderea parului si este de asemenea cunoscuta ca avand influenta in pierderea apetitului, in aparitia frecventa a racelilor, a depresiei si a nivelului inalt de colesterol din sange. Exista dovezi care arata ca suplimentarea continutului biotinic ajuta in prevenirea si tratarea afectiunilor sistemului nervos, asa dupa cum s-a constatat in randul pacientilor aflati in hemodializa pe termen lung. Simptomele acestor pacienti sunt similare cu ale pacientilor suferinzi de maladia Alzheimer si includ dezorientarea, problemele de vorbire, pierderea me­moriei, slabiciunea picioarelor, tremur si dificultati de mers.

Datorita faptului ca biotina este produsa de catre organism si aflata in multe alimente, doar cateva grupuri mici de persoane au fost considerate cu carenta biotinica deosebita. Aceste grupuri includ copii nascuti cu defecte genetice, sportivii si alte persoane care consuma cantitati mari de oua crude, ce contin o substanta capabila sa inhibe absorbtia biotinei, precum si persoanele supuse unei terapii pe termen lung cu antibiotice sau medicamente pe baza de sulf, substante capabile sa reduca sinteza biotinei de catre bacteriile intestinale.

Cercetari noi sugereaza ca lipsa biotinei poate fi mai mult raspandita decat s-a crezut anterior. Nimeni nu a cuantificat cat de multa biotina poate produce de fapt un organism. Daca intestinele si flora intestinala nu sunt 100% sanatoase - daca suferim de o crestere anormala a bacteriilor producatoare sau "sindromul de malabsorbtie", care impiedica absorbtia adecvata a substantelor nutritive, daca avem o afectiune autoimunitara a pielii, colite ulceroase, cancer sau sindromul colonului iritabil, suntem capabili a ne produce cantitati suficiente de biotina? Aceasta noua pista de cercetare este motivul pentru care, atunci cand un pacient mi se plange de oboseala si de caderea parului, ma gandesc: biotina.

Doze zilnice recomandate - RDI
RDI pentru biotina este stabilita la 300 mcg zilnic.

Surse alimentare
Alimentele cu continut bogat in biotina sunt carnea de pui, de miel, de porc, de vita, de vitel, ficatul, drojdia de bere si alte drojdii bogate in substante nutritive, soia, laptele, branza, pestele de apa sarata, faina si taratele de orez. Biotina este stabila in timpul gatirii si procesarii alimentelor. Ouale, o alta sursa excelenta de biotina, contin o substanta care inhiba absorbtia biotinei in organism. Totusi, prin gatire se distruge aceasta substanta.

Suplimente
Biotina este disponibila ca biotina-d si este inclusa in cele mai multe dintre suplimentele cu complex de vitamine B sau cele cu multivitamine. De asemenea, este disponibila ca supliment individual.
Doza zilnica optima - ODI
Pentru o sanatate generala optima, doza zilnica de biotina este de: 100 - 300 mcg pentru femei si barbati. Toxicitate si efecte adverse
Biotina este considerata ca nontoxica.Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente