Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleCOENZIMA Q10Coenzima Q10 mai este cunoscuta sub denumirea de ubichinona si este raspandita peste tot in corpul omenesc. Desi coenzima Q10 (CoQ10) se comporta ca o vitamina si serveste drept catalizator in anumite reactii, ea nu este considerata vitamina deoarece este sintetizata in celule. Coenzima Q10 este esentiala pentru o sanatate optima, dar dupa cum veti vedea, multi oameni, in special cei ce au probleme de inima sau care iau medicamente de scadere a colesterolului, sunt supusi riscului de a pierde CoQ10, uneori cu urmari tragice.

Functii si utilizari
Coenzima Q10 actioneaza ca un catalizator in lantul de reactii chimice care creeaza adenozin trifosfatul (ATP) un compus care mareste randamentul energetic cu care functioneaza celulele. Datorita rolului coenzimei Q10 in producerea energiei, s-a dat un motiv sa se creada ca o concentratie scazuta din aceasta substanta este in detrimentul sanatatii, in general. Nu in mod surprinzator, CoQ10 se gaseste din plin in organele care necesita o cantitate mai mare de energie, in special inima si ficatul, si in sistemul imunitar.


PUTERILEANTIOXIDATIVEAL CoQro
Ca multe dintre vitamine, CoQ10 este un antioxidant. Avand o structura asemanatoare cu cea a vitaminei E, un alt antioxidant, CoQ10 elimina radicalii liberi ceea ce conduce la prevenirea avarierii celulelor, intr-o varietate de conditii.

BOLI CARDIOVASCULARE
Majoritatea cercetarilor asupra CoQ10 implica inima, de vreme ce nutrientul este concentrat in acest organ. Cercetarile asupra efectelor coenzimei Q10 asupra pacientilor cu boli de inima sunt intr-un numar remarcabil. De exemplu un numar de incercari clinice sugereaza ca suplimentul cu CoQ10 aduce beneficii oamenilor cu angina, fara efecte adverse. Cateva studii arata ca suplimentarea cu CoQ10 creste durata de timp pentru exercitii fizice facute pacienti cu anghina. Intr-un alt studiu, CoQ10 s-a dovedit a fi un medicament eficient in tratamentul al anghinei. Datele din multele studii pe oameni indica faptul ca acest nutrient poate sa protejeze inima de vatamari datorate atacurilor de cord. Numeroase studii sugereaza ca CoQ10 reduce cantitatea de tesut distrus in timpul operatiilor pe cord deschis si posibil, al transplanturilor.

Noi am stiut inca din 1985 ca nivelurile de CoQ10 sunt scazute la oamenii cu miocardiopatie, si cu cat boala este mai grava, cu atat nivelurile acestui nutrient sunt mai scazute. In Japonia, s-au facut cercetari considerabile legate de efectele benefice ale CoQ10 asupra bolilor cardiace congestive. Aceasta a facut ca guvernul japonez sa aprobe tratamentul cu CoQ10 pentru aceasta boala. Numeroase studii la scara mare au dovedit ca CoQ10 este foarte eficienta la ameliorarea simptomelor asociate cu bolile cardiace congestive, prevenind o inrautatire a complicatiilor grave, reducand perioada de spitalizare si imbunatatind in general calitatea vietii. Terapia cu CoQ10 a fost administrata si separat si in colaborare cu medicina conventionala, fara efecte adverse in cazurile in care s-a administrat o doza de 100 - 600 mg pe zi. In cadrul unui studiu s-a inregistrat ameliorarea simptomelor la pacientii care nu au fost ajutati cu diureticele obisnuite si terapia cu digitala.

Intr-un alt studiu, oamenii cu miocardiopatie care se asteptau sa moara in doi ani, sub terapie conventionala au fost tratati cu CoQ10, obtinandu-se ameliorari clinice deosebite. Aceasta sugereaza ca CoQ10 poate sa faca mai mult decat sa imbunatateasca viata unor oameni - poate sa o prelungeasca. Intr-un alt studiu, 87% dintre pacientii suferinzi de aceasta boala au dovedit ameliorari in functionarea inimii dupa 6 luni de terapie cu CoQ10, iar boala a devenit asimptomatica.

Tratamentul cu CoQ10 nu se limiteaza doar la aceste beneficii pentru inima. Medicamentele cu statin reduc colesterolul, dar si nivelul de CoQ10 in inima, ficat, si tesuturile osoase. Este nevoie de CoQ10 pentru functionarea sanatoasa a inimii, sugerand ca medicamentele pot ajuta inima intr-o privinta, dar stricand intr-o alta privinta. Mai exista o dovada destul de convingatoare ca medicamentele cu statin pot provoca miopatie (leziuni ale muschiului inimii), miocardiopatie si leziuni hepatice la 1% dintre cei care iau aceste medicamente. Se prevede ca, in curand, 36 de milioane de americani vor ajunge sa ia medicamente cu statin, supunand astfel un numar de 360 000 riscului de a face leziuni ale inimii si ficatului. In plus, administrarea statinului a fost asociata cu o crestere a incidentei cataractei, cancerului, tulburarilor nervoase si problemelor psihiatrice. Carentele de CoQ10 sunt considerate a fi cel putin in parte responsabile de aceste probleme. Dupa cum declarau niste cercetatori: "Avem studii care dovedesc ca statinul nu genereaza cancer daca este administrat timp de cinci ani. Tot asa si fumatul". Nu este de mirare ca numerosi clinicieni si cercetatori considera ca eticheta acestor medicamente ar trebui sa reflecte aceste informatii si ca firmele producatoare de medicamente ar trebui obligate sa puna un avertisment pe eticheta ca medicamentele sa nu fie administrate fara CoQ10.Rezultatele studiilor facute pe animale si oameni sugereaza ca CoQ10 mai reduce si aritmia, chiar si la pacientii care iau medicamente psihotrope, la care aritmia este un efect secundat curent. CoQ10 ar mai putea ajuta si in tratamentul prolapsului valvei mitrale si a epuizarii cronice rezultate din aceasta, prin reducerea grosimii miocardului, care afecteaza, se pare, regularitatea batailor inimii.

In afara ajutorului pentru pacientii cu boli cardiovasculare diagnosticate, CoQ10 ar mai putea preveni imbolnavirea prin reducerea unor factori de risc asociati cu afectiuni cardiace. De exemplu, studiile intreprinse pe oameni au aratat ca CoQ10 protejeaza semnificativ LDL (sau colesterolul rau) de oxidare si scade nivelul colecterolului seric. In acelasi timp, ea mareste nivelul HDL (colesterolul bun) care ajuta la protejarea de boli cardiovasculare. Studiile mai sugereaza si ca CoQ10 ar putea scadea tensiunea arteriala. Intr-un studiu controlat facut pe 20 de hipertensivi, o doza zilnica de 100 mg de CoQ10 a scazut atat numarul sistolelor, cat si cel al diastolelor.

CANCER
Unii bolnavi de cancer ar putea beneficia de pe urma suplimentarii cu CoQ10, deoarece studiile pe animale au aratat ca aceasta substanta protejeaza tesutul inimii de efectul Adrimicynei (hidroclorura de doxorubicin), un medicament administrat in terapia cancerului care este foarte toxic pentru inima. Numerosi cercetatori au raportat aceleasi efecte si asupra oamenilor. Totusi acest nutrient este rareori recomandat pacientilor aflati sub tratament cu acest medicament.

CoQ10 ar mai putea avea si proprietati anticanceroase proprii. In 1933, un cercetator care folosea CoQ10 impreuna cu Adrimicyna a raportat ca zece pacienti au supravietuit cinci pana la cincisprezece ani cu terapie de CoQ10 in doze mari. In 1944, un cercetator danez a raportat ca treizeci si doua de paciente cu cancer la san au fost tratate cu doze mari de CoQ10. Aceste paciente primisera medicatie conventionala, dar riscau mult revenirea bolii. Dupa doi ani de administrare de suplimente cu CoQ10, toate erau inca in viata, moment in care se astepta ca sase dintre ele sa fi murit deja. Sase paciente au intrat in remisie partiala. La doua paciente, tumorile disparusera total. Aceste paciente primisera doze zilnice de 300 mg CoQ10.

OBOSEALA CRONICA Sl DISFUNCTIE IMUNITARA
Cercetarea a dovedit ca pacientii care sufera de sindromul oboselii cronice (CFIDS) si de disfunctie imunitara ar putea beneficia si ei de pe urma suplimentarii cu CoQ10. Un studiu a aratat ca la multi pacienti care sufera de aceste disfunctii aveau niveluri mai scazute de CoQ10 decat cei sanatosi. Suplimentarea cu CoQ10 a ameliorat considerabil multe dintre simptomele asociate cu CFIDS, inclusiv dureri de cap, tulburari de somn, oboseala la efort fizic, toleranta la exercitiu fizic si oboseala cronica. Pacientii au primit in general doze de 100 mg de CoQ10 zilnic.

ALTE UTILIZARI
Coenzima Q10 pare sa mai aiba si alte utilizari. Exista raportari extensive privind eficienta CoQ10 in tratarea multor forme de distrofie musculara si de miopatie, ambele provocand slabirea si epuizarea mus­culaturii scheletului. Boala cardiaca asociata frecvent cu aceste stari si care poate fi legata si de slabiciunea musculara poate fi de asemenea ameliorata cu ajutorul CoQ10. Este singura substanta cunoscuta care imbunatateste calitatea vietii a celor care sufera de aceste boli, fara a avea efecte secundare. CoQ10 poate ajuta si pe cei care sufera de maladia Parkinson. Intr-un studiu publicat in 2002, se relateaza ca pacienti diagnosticati de timpuriu cu maladia Parkinson au primit fie placebo, fie doze de CoQ10 de 300 pana la 1 200 mg zilnic. Dupa un an si patru luni, cercetatorii au constatat ca pacientii care au luat CoQ10 si-au imbunatatit considerabil starea fizica fata de cei care au primit placebo, iar cei care au primit dozele cele mai mari au avut cel mai mult de castigat. In fine, unele studii raporteaza ca de CoQ10 pot beneficia si bolnavi de maladia periodontala, diabet si surditate. Acest lucru s-ar putea sa fie legat de faptul ca nivelurile de CoQ10 scad o data cu inaintarea in varsta, ceea ce poate dovedi ca doze mai ridicate din acest nutrient pot ajuta la ameliorarea tulburarilor legate de imbatranire.

RDI si simptome de carenta
Nu a fost stabilita o doza recomandata de CoQ10 si nu au fost identificate nici simptome de carenta.

Surse alimentare
Coenzima Q10 se afla din belsug mai ales in inima de vita, inima de pui si a altor animale. Sardinele, alunele si spanacul sunt alte surse bune. Multe plante contin o forma de CoQ10, dar aceasta s-ar putea sa nu fie la fel de activa pentru organism cum este cea de provenienta animala. Se stiu foarte putine lucruri despre prezenta CoQ10 in alimente, deoarece toate studiile au folosit suplimente ca tratament.

Suplimente
Coenzima Q10 este disponibila in general in capsule de 10, 30, 50 si 100 mg.

Doza zilnica optima - ODI
Nu este prevazuta o asemenea doza pentru CoQ10. In general, in incercarile clinice s-au folosit doze de 50 pana la 300 mg, doze care par a fi in marja de siguranta. S-au folosit si 600 mg, dar aceasta doza mare trebuie administrata numai sub supraveghere medicala stricta.

Toxicitate si efecte adverse
Chiar si in doze mari, CoQ10 a avut putin efecte adverse. Au existat niste raportari de tulburari gastrointestinale, pierdere a poftei de mancare, greata si diaree.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente