Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleCe sunt vitaminele si mineralele?Vitaminele si mineralele sunt substante nutritive esentiale pentru viata. Ele sunt numite deseori micronutrienti pentru ca, in comparatie cu cele patru grupe mari de substante nutritive (carbohidrati, proteine, gra­simi si apa), sunt necesare in cantitati relativ mici.

Vitaminele sunt componente organice, insemnand ca se gasesc in mod natural in plante si animale. In general, vitaminele functioneaza ca niste coenzime. Enzimele sunt catalizatori sau activatori in reactiile chimi­ce care au loc in mod continuu in organismul nostru. Vitaminele consti­tuie o parte fundamentala a enzimelor, asa cum muschii sunt o parte fundamentala a bratelor si picioarelor.

Cei mai multi dintre oameni sunt constienti de faptul ca enzimele ajuta la digerarea hranei. Dar enzimele fac mult mai mult decat atat. Ele se afla la baza tuturor functiilor din organism. Enzimele sunt acel ceva ce face ca lucrurile sa se intample si sa se intample mai repede. Fara enzime nu putem respira, clipi sau merge, organismul nu poate descompune proteinele in aminoacizi esentiali, electronii nu se pot misca si neurotransmisiile nu pot avea loc. Nu putem trage mana afara din foc (dar mai intai nu o putem baga in foc), nu putem mirosi un trandafir, vedea un apus de soare sau gusta un mar. Si fara vitamine, enzimele nu-si pot face treaba. Sa luam, de exemplu, o anumita enzima care este necesara pentru a transmite impulsuri nervoase degetelor. Chiar daca ea se gaseste din belsug in organism, daca aveti carenta de vitamina B6, enzima nu poate fi activata. Ca urmare, s-ar putea sa simtiti o amorteala in degete.

Mineralele sunt elemente anorganice, ceea ce inseamna ca nu sunt produse de plante si animale. La fel ca vitaminele, multe minerale func­tioneaza ca niste coenzime, facand posibile reactiile chimice in intregul organism. Pe langa rolul lor de coenzime, unii micronutrienti mai au si alte functii. De exemplu, vitamina E actioneaza ca antioxidant; calciul, magneziul si fosforul intra in compozitia oaselor, fierul face posibil transportul oxigenului de la plamani la celulele organismului, iar activa vitamina D functioneaza ca un hormon.

Dupa ce au fost absorbite, vitaminele si mineralele devin parte componenta a structurii corpului: din celule, enzime, hormoni, muschi, sange si oase. Ca parte a organismului, aceste substante raman in corp pentru perioade variate de timp. Unele sunt utilizate imediat, iar altele sunt stocate si utilizate dupa o perioada de timp.

Vitaminele care raman in organism pentru o perioada scurta de timp, de la doua la patru zile, sunt denumite vitamine hidrosolubile. Vitaminele din complexul B si vitamina C apartin acestui grup. Utilizarea vitaminelor hidrosolubile incepe din clipa in care ele sunt absorbite prin intermediul sistemului digestiv. Astfel, acesti nutrienti trebuie luati in mod regulat. De vreme ce ei nu sunt pastrati, ci sunt eliminati rapid din organism, toxicitatea este practic necunoscuta. Vitaminele liposolubile, pe de alta parte, raman in organism o perioada mai lunga de timp. Vitaminele A, D, E si K apartin acestui grup de vitamine. Desi aceste vitamine sunt pastrate in mod normal in tesutul gras (lipid), unele pot fi stocate si in unele organe, in special in ficat. De aceea, puteti avea probleme de toxicitate cu unele vitamine liposolubile, dar numai atunci cand luati doze foarte mari.

Mineralele se impart si ele in doua grupe: macrominerale si oligo-elemente. Macromineralele sunt necesare in cantitate mai mare decat oligoelementele. Din macrominerale fac parte calciul, magneziul si fosforul. Din categoria oligoelementelor fac parte zincul, fierul, cuprul, manganul, cromul, seleniul, iodul, potasiul si borul. Mineralele sunt stocate in diferite parti ale corpului, in principal in tesuturile osoase si cele musculare. De aceea, s-ar putea sa depasiti doza optima de minerale daca luati cantitati prea mari.

Daca sunteti preocupati de toxicitate, trebuie sa va amintiti ca nu exista vitamina sau mineral care sa fie la fel de toxic ca majoritatea me­dicamentelor pe care le cumparati de la farmacie, inclusiv aspirina. Stiati ca 2 500 de oameni mor in fiecare an din cauza aspirinei si ca 100 mor in fiecare an din cauza acetaminofenului, principalul ingredient din Tylenol? Pentru a atinge aceeasi toxicitate cu suplimentele de vitamine si minerale, ar trebui sa faceti abuz, luand cantitati masive de suplimente si folosindu-le perioade lungi de timp. Dozele pe care le sugeram pentru suplimentele de vitamine si minerale sunt absolut sigure si au fost folosite in studiile clinice umane fara sa se puna in evidenta vreo toxicitate.


Alte substante nutritive, desi nu erau considerate esentiale pentru o sanatate deplina, par a fi esentiale pentru anumite afectiuni si situatii. De exemplu, suplimentarea cu coenzima Q10 (CoQio) poate preveni problemele cardiace aparute in urma administrarii Adryamicinului (un medicament folosit in chimioterapia cancerului). De asemenea, ea poate preveni epuizarea coenzimei Q10 din muschii inimii, cand pacientii urmeaza o medicatie pentru reducerea tensiunii arteriale sau scaderea colesterolului, reducandu-se astfel riscul de moarte. Spre deosebire de vitaminele si mineralele de baza, ori aceste substante nutritive s-au dovedit a nu fi necesare tuturor, ori sunt obtinute, in cazul majoritatii oamenilor, in cantitati suficiente, din regimul alimentar. Din acest motiv si pentru ca tind sa aiba preturi mari, nu se da dozajul optim pentru acesti nutrienti, si se recomanda in general ca folosirea lor sa fie limitata la tratarea si prevenirea unor tulburari specifice.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente