Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleIodulOrganismul nostru contine 20 - 30 mg de iod. Aproximativ trei sferturi din acesta se afla in glanda tiroida, in timp ce restul este distribuit peste tot in corp, cel mai mult in lichidul care scalda celule noastre.


Functii si utilizari
GLANDA TIROIDA
Asa cum rezulta din concentratia ridicata in glanda tiroida, iodul este important pentru functionarea corespunzatoare a acestei glande. Anume, el este un constituent necesar al hormonilor tiroidieni, care este folosit pentru a regla cresterea fizica si mentala, functionarea sistemului nervos si muscular, a activitatii circulatorii si metabolismul tuturor substantelor nutritive.

ALTE UTILIZARI
Date recente indica faptul ca iodul mai poate indeplini functii si in alte parti ale corpului. De exemplu, rezultatele studiilor asupra carentei iodului la copii in China sugereaza ca pierderea auzului poate fi o afectiune cauzata de carenta iodului. In plus, suplimentele de iod sunt folosite in cazul accidentelor nucleare, pentru a preveni absorbtia iodului radioactiv de catre glanda tiroida, pentru protejarea tiroidei, si, posibil, in cazul cancerului tiroidian.

RDI si simptome de carenta clasica
Boala clasica provocata de carenta de iod este gusa endemica, o dereglare in care glanda tiroida devine enorma, intr-un efort de a compensa insuficienta producerii de hormoni. Daca tiroida nu poate acoperi aceasta insuficienta, se instaleaza hipotiroidia cu simptome de neatentie, oboseala, incetineala. Gusa poate aparea de asemenea la persoanele care au ingerat mari cantitati de goitrogeni - substante care reduc procesul de producere a hormonilor tiroidieni, prin impiedicarea utilizarii iodului. Alimentele goitrogene includ un fel de napi, capsuni, piersici, alune, soia, spanac, ridichi, varza, gulii, mustar, cassava. Gatitul, in mod obisnuit, inactiveaza aceste substante.

Doza zilnica recomandata (RDI) pentru iod este de 150 mcg pentru barbati si femei. Doza estimata pentru SUA este intre 64 si 677 mcg pe zi - o variatie larga din cauza diferitelor conditii de sol, a fertilizatorilor utilizati si a proceselor de prelucrare a alimentelor. Regiunile din SUA in care carenta de iod este cea mai obisnuita sunt denumite "centura gusii" si includ vestul mijlociu, nord-vestul Pacificului si regiunea Marilor Lacuri. Elvetia, America Centrala, regiunile muntoase din America de Sud, Noua Zeelanda si Himalaya prezinta de asemenea riscuri ridicate de aparitie a gusii, avand mici concentratii de iod in sol. Gusa simpla apare cel mai des la femei, mai ales in timpul adolescentei, in perioadele de sarcina si menopauza.

O data cu introducerea sarii iodate de masa probabilitatea de aparitie a gusii a scazut spectaculos. In SUA ramane de vazut daca eforturile de scadere a consumului de sare nu va avea efect asupra incidentei gusii.

Surse alimentare
Cele mai consistente si mai bogate surse alimentare in care este prezent iodul sunt alimentele marine, din care fac parte pestele, scoicile si plantele. Plantele de mare au cel mai mare continut in iod, peste 50 000 mcg intr-o portie de 85 g. Majoritatea legumelor crescute pe pamant au continut scazut in iod, cu exceptia celor crescute in apropierea marii sau pe soluri imbogatite cu fertilizatori care contin iod.

Continutul de iod din carne, produse lactate, oua depinde de continutul de iod din dieta animalelor de la care provin. Septelul destinat consumului este alimentat cu blocuri de sare iodata, astfel incat carnea lor va avea un continut mai ridicat din acest mineral. Pentru multi indivizi, sursa cea mai importanta de iod este sarea iodata, 1 g continand 76 mcg de iod.

Suplimente
Multi oameni au ca supliment sarea iodata de masa. In orice caz, daca nu doriti sa cresteti consumul de sare, iodul este disponibil in tablete cu alge marine (vareh), solutii si tablete concentrate. Unguentul antiseptic cunoscut sub denumirea de tinctura de iod nu poate fi folosit pe cale orala din cauza ca este toxic pentru acest tip de administrare.

Doza zilnica optima - ODI
Pentru o sanatate generala optima, doza zilnica pentru iod este de:

150 - 300 mcg pentru barbatii si femeile din zone cu un sol cu continut scazut de iod si pentru cei ce au un regim alimentar cu continut scazut in iod.
0-150 mcg pentru barbatii si femeile care consuma in mod obisnuit sare iodata si/sau produse marine.
Retineti ca persoanele care consuma sare iodata sau produse marine pot sa nu aiba nevoie de suplimente de iod. In orice caz, ei pot sa consume in deplina siguranta cantitati mai scazute de nutrient, care se gasesc in mod normal in suplimentele cu multinutrienti.

Toxicitate si efecte adverse
O doza de 1000 mcg pe zi este considerata sigura. Simptomele de toxicitate sunt: agitatie, dureri de cap, dificultati in respiratie, gust metalic in gura. Dozele foarte ridicate - 20 000 mcg pe zi - pot cauza in mod paradoxal o forma de gusa, denumita gusa iodica. Aceasta poate fi vazuta la o serie de grupuri de japonezi, care consuma mari cantitati de alge marine zilnic.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente