Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleManganul


Manganul este in cantate mai mica in corp decat alte minerale. Corpul uman contine intre 10 si 20 mg din acest mineral. Majoritatea informatiilor disponibile in acest moment despre mangan sunt rezultate obtinute experimental pe animale. Cand aceste date sunt combinate cu datele umane, reiese ca, in ciuda cantitatii relativ scazute a acestui mineral in organism, manganul are numeroase utilizari.

Functii si utilizari

METABOLISM
Probabil cel mai bine cunoscut rol al manganului este implicarea sa in diferite sisteme enzimatice. Manganul lucreaza cu zeci de enzime diferite, care faciliteaza procesele in tot corpul, incluzand metabolismul grasimilor, al proteinelor si al carbohidratilor.

CRESTERE, DEZVOLTARE Sl REFACERE
Manganul este necesar pentru o crestere si o dezvoltare normala si pentru refacerea oaselor si a tesutului conjunctiv. Studiile au asociat nivelurile scazute de mangan la copiii cu defecte din nastere, variind de la platfus la deformatiile osoase. Manganul pare de asemenea sa ajute la mentinerea densitatii osoase in perioada de postmenopauza la femei.

SISTEMUL NERVOS

Un alt rol important al manganului implica functionarea corespunzatoare a nervilor. De exemplu, animalele hranite dupa diete sarace in mangan prezinta o crestere a tendintei la convulsii. Dupa cum arata un studiu ce implica pacienti umani tineri, insuficienta manganului poate sa conduca la o exacerbare a crizelor epileptice.

SISTEMUL IMUNITAR
Experimentele au adus probe care sugereaza ca lipsa de mangan poate de asemenea sa afecteze sistemul imunitar. Raspunsul anticorpilor si activitatile celulelor macrofage, granulocite, fagocite, celule care protejeaza corpul de bacterii si alti invadatori straini sunt toate stimulate de mangan. In plus, manganul este o componenta a enzimei superoxid dismutaza (SOD), un eliminator puternic de radicali liberi, care previne afectarea celulara, asociata cu procesul de imbatranire, astm si cancer.

TOLERANTA LA GLUCOZA
Experientele demonstreaza ca deficienta de mangan poate juca de asemenea un rol in toleranta la glucoza. Intr-unul dintre studiile pe animale, atunci cand s-a dat glucoza sobolanilor cu carenta de mangan, producerea de insulina a fost de 56 - 63% fata de cea a sobolanilor cu nivel normal de mangan. S-a raportat de asemenea ca administrarea de mangan pe cale orala scade nivelul glucozei din sange, in cazul unui pacient care nu raspunde la insulina. Aceste date sunt importante pentru pacientii cu probleme diabetice.

RDI si carente
RDI pentru mangan este de 2 mg pentru toti, barbati si femei. Aceasta doza este aproximativa si reprezinta ceea ce ati consuma, daca ati urma o dieta specific americana cu alimente foarte rafinate. De altfel, cercetatorii au observat ca regimurile alimentare bogate in carbohidrati rafinati nu pot furniza cantitatea necesara de mangan. Exista un risc foarte mare de carenta cand necesarul de mangan creste, cum ar fi in timpul sarcinii sau in perioadele de crestere rapida. Din acest punct de vedere, de vreme ce manganul este prost absorbit si cum lipseste aproape total in alimentele super rafinate, multi practicieni, inclusiv eu, considera ca doza recomandata de 2 - 5 mg pe zi inseamna mult prea putin.

Surse alimentare
Sursele bune de mangan includ nuci si seminte (in special alune de padure si nuci Pecan), avocado, alge si toate cerealele, cum ar fi ovazul, hrisca si graul integral. Alte fructe si vegetale contin cantitati moderate din acest mineral. Cerealele rafinate sunt o sursa saraca in mangan. Prin macinare se pierd 73% din continutul de mangan si procesele de imbogatire nu-l aduc inapoi.

In general, manganul din alimente este putin absorbit la nivelul intestinelor, in conditii experimentale, s-a aratat ca in samanta intreaga exista substante care interfera cu absorbtia manganului. De altfel, este probabil ca acest efect sa apara intr-o masura semnificativa numai cand sunt consumate cantitati mari de fibre.

Suplimente
Manganul este disponibil in suplimente individuale si in formula unor multivitamine cu minerale. Cea mai obisnuita forma a acestui supliment este gluconatul de mangan, sulfatul de mangan si citratul de mangan.

Doza zilnica optima - ODI
Pentru o stare generala buna, doza zilnica optima este de 15 - 50 mg pentru barbati si femei.


Toxicitate si efecte adverse
Toxicitatea manganului este scazuta cand este ingerat sub forma de suplimente sau de hrana imbogatita. Toxicitatea poate aparea de altfel cand manganul este inhalat, cum ar fi in cazul unor mineri care sunt expusi la o concentratie mare de oxid de mangan in aer. In aceasta situatie, chiar doze mici pot cauza tulburari psihiatrice si nervoase. Toxicitatea manganului poate de asemenea aparea ca rezultat al contaminarii apei de fantana.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente