Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitaminelePotasiulCelulele noastre contin mai mult potasiu decat orice alte minerale. O cantitate de aproximativ 250 g din acest element nutritiv poate fi gasit in corpul adult.

Functii si utilizari
BOLI CARDIOVASCULARE


Pentru un corp adult, cantitatea scazuta de potasiu poate fi asociata cu hipertensiunea si, de aceea, necesita mai multa atentie. Aceasta asociere poate fi foarte puternica cand raportul sodiu/potasiu este mare. Cativa cercetatori cred ca in anumite cazuri, procentul scazut de potasiu joaca un rol mai semnificativ in hipertensiune decat un procent al sodiului mai ridicat ca valoare. In mai multe studii, de exemplu, suplimentarea cu potasiu scade in mod semnificativ tensiunea arteriala, fara a restrictiona sodiul. Asa cum au semnalat unii cercetatori, regimurile alimentare re­strictive in calorii, sodiu si colesterol sunt deseori recomandate persoanelor cu boli cardiovasculare. Din pacate, asemenea diete tind sa reduca substantele nutritive, cum ar fi calciul si potasiul, care pot fi esentiali pentru mentinerea unei tensiuni normale a sangelui.

Insa potasiul se poate dovedi valoros pentru sistemul cardiovascular si in alte privinte. Intr-un studiu facut pe animale, sobolanilor li s-a administrat o dieta ce inducea congestie cerebrala. Grupul caruia i s-a administrat suplimentar potasiu a suferit atacuri fatale intr-un procent de 2%, in comparatie cu un procent de 83% pentru grupul fara supliment de potasiu. Intr-un alt studiu pe animale, suplimentarea cu potasiu a fost capabila sa protejeze rinichii fata de distrugerile rezultate in urma hipertensiunii, in ambele studii, aceste efecte remarcabile au aparut chiar si atunci cand potasiul nu a redus tensiunea arteriala. Studii care utilizeaza suplimentarea cu potasiu au dovedit ca acesta este eficient in reducerea tensiunii arteriale.

ALTE UTILIZARI
Potasiul este esential pentru mentinerea echilibrului lichidelor din celule si este necesar pentru reactiile enzimatice ce au loc in interiorul lor. Potasiul este folosit pentru a converti glucoza in glicogen, pentru a fi stocat si eliberat mai tarziu. Este de asemenea folosit pentru transmiterea semnalelor nervoase, contractarea muschilor, secretia de hormoni, precum si pentru alte functii.

RDI si simptome de carenta
Simptomele deficientei de potasiu includ greata, voma, care pot sa conduca la pierderi ulteriore de potasiu, neliniste, teama nelamurita de un eventual pericol, slabiciune musculara, spasme si crampe musculare, tahicardie (batai rapide de inima) si, in cazuri extreme, stop cardiac.

Nu exista recomandari pentru doza zilnica de potasiu (RDI), dar s-a estimat ca un regim alimentar pentru americanul mediu contine 2 - 6 g pe zi. Deficienta de potasiu poate fi o urmare a unei malnutritii severe, alcoolismului, anorexiei nervoasa, vomei, diareii sau unor boli care interfereaza serios cu pofta de mancare. Potasiul poate fi redus drastic in urma avarierii grave a tesuturilor datorita unei operatii, arsuri sau unei febre prelungite. Folosirea indelungata a steroizilor, laxativelor, a unor diuretice, incurajeaza de asemenea pierderea de potasiu. Daca o persoana are deja o boala cardiovasculara, potasiul scazut poate inrautati situatia. Pacientilor hipertensivi care iau diuretice sub supraveghere medicala, li se dau deseori suplimente de potasiu, pentru a contracara efectele secundare.

In corp, potasiul trebuie sa existe in echilibru cu sodiul. Desi sodiul poate fi un element determinant pentru tensiunea arteriala, variatiile raportului sodiu/potasiu intr-un regim alimentar pot afecta tensiunea, in anumite circumstante. Astfel, cand luam in considerare nivelurile potasiului, trebuie sa tinem seama si de nivelurile sodiului, in egala masura si sa fim atenti la alimentele prea sarate, precum: conservele, carnea conservata, carnatii si alimentele congelate. Surse alimentarePotasiul se afla intr-un numar mare de alimente. Produsele lactate (cu exceptia branzei, pentru ca potasiul este pierdut in zer), carnea, puiul si pestele sunt toate surse foarte bune. Legumele, fructele, legumele si toate cerealele sunt surse consistente. Persoanele care iau diuretice pentru tratamentul hipertensiunii sunt avizate frecvent sa manance fructe cum ar fi banane si portocale, dar si rosii, pentru continutul lor bogat in potasiu. In orice caz, cantitatea de potasiu in aceste alimente este minima, comparativ cu cantitatea eliminata prin urina ca rezultat al diureticelor utilizate. Ar trebui un numar enorm de banane pe zi pentru a asigura cantitatea recomandata pentru un pacient care ia diuretice. Multi doctori prescriu deseori suplimente cu doze ridicate de potasiu pentru acesti pacienti. Luati-o ca pe o avertizare, de asemenea, ca potasiul se pierde prin gatire, desi cantitatea de potasiu pierduta variaza in functie de metoda de gatire folosita. Un cartof fiert poate pierde pana la 50% din potasiu. Unul pregatit in vapori de aburi numai 3 - 6%. Unii cercetatori au sugerat adau­garea unei cantitati moderate de sare in apa de fiert, ca substitut continand clorura de potasiu, deoarece aceasta previne pierderea de potasiu din timpul fierberii.

Suplimente
Potasiul este disponibil sub forma de tablete si de solutie. Nivelurile dozelor zilnice optime (ODI) ar trebui stabilite numai dupa sfatul unui specialist.

Doza zilnica optima - ODI
De vreme ce potasiul este larg raspandit in alimentele proaspete, mai bine mancati mai multe alimente bogate in potasiu, cum ar fi fructele si legumele proaspete, decat sa folositi suplimente de potasiu. Oamenii ar trebui sfatuiti sa reduca doza de sodiu, astfel incat raportul sodiu/potasiu sa devina 1 la 1.

Daca totusi doriti sa luati un supliment, doza optima pe zi de potasiu este de:

99 - 300 mg pentru barbati si femei.
Doctorul dumneavoastra va poate sugera niveluri mai ridicate de potasiu daca luati diuretice sau daca incercati sa coborati tensiunea arteriala. Cantitati ridicate din acest nutrient ar trebui luate numai sub indrumarea unui specialist.


Toxicitate si efecte adverse
Toxicitatea potasiului este evidentiata daca se administreaza peste 18 g zilnic, cantitate care este putin probabil sa poate fi ingerata din alimente. Toxicitatea apare in mod obisnuit numai prin suplimentele luate fara control sau cand apare un blocaj renal. Excesul de potasiu poate cauza oboseala musculara, aritmii si posibil stop cardiac.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente