Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleVitamina B12 (Cobalamina)In anul 1926, oamenii de stiinta au constatat ca forma obisnuita de anemie poate fi combatuta sau controlata prin consumarea unei cantitati zilnice de 225 g de ficat proaspat sau usor gatit. Pe la 1948, vitamina B12, substanta nutritiva responsabila cu eliminarea anemiei, cunoscuta si sub denumirea de cobalamina, este considerata ca o coenzima necesara organismului in structurarea unui sange sanatos si, de asemenea, in exercitarea altor functii.

Functii si utilizari


SANGELE Sl VASELE SANGUINE
Dupa cum deja am mentionat, cel mai important rol il joaca vitamina B12 in formarea sangelui. In mod specific, aceasta substanta nutritiva este necesara formarii globulelor rosii din maduva. Lipsa unei cantitati adecvate de vitamina B12 poate duce la anemie pernicioasa, cu simptome de paloare si oboseala.

Cercetari recente demonstreaza o alta functie a acestei vitamine, legata de sistemul sanguin si care consta (impreuna cu vitamina B6 si acidul folie) in mentinerea sub control a homocisteinei. Cantitatile terapeutice de suplimente cu vitamina B pot reduce astfel riscul bolilor cardiovasculare.

Suplimentarea cu aceste trei vitamine de tip B contracareaza cresterea nivelului homocisteinei, cauzata de medicamentele administrate in scaderea nivelului de colesterol. Intr-un studiu uimitor, chiar si cantitatile mici din acesti nutrienti reduc cu 44% cresterea nivelului homocisteinei, ca urmare a fenofibratului care a produs o scadere de 13%. Acest studiu demonstreaza de ce terapia cu medicamentele administrate pentru scaderea colesterolului nu reduce rata mortalitatii si sugereaza ca, incluzand suplimente de vitamina B12 in terapie, aceasta va da cu adevarat rezultate remarcabile.

Un alt studiu, in care s-au utilizat vitaminele B12 si B6, precum si acidul folie, a aratat o reducere a ratei la care arterele blocate s-au inchis din nou dupa angioplastie si, de asemenea, s-a constatat o reducere a homocisteinei.

SISTEMUL NERVOS
Vitamina B12 este implicata in producerea mielinei, o substanta grasa existenta in membrana care acopera terminatiile nervoase. Astfel, asocierea dintre carenta vitaminei B12 si deteriorarea functiilor sistemului nervos este bine stabilita. Carenta vitaminei B12 poate juca un rol in multe dintre simptomele psihice si emotionale la nivel mediu si sever, cum ar fi confuzia, dispozitiile schimbatoare, pierderea memoriei, nevritele peri­ferice, lipsa coordonarii la nivelul picioarelor si al degetelor, depresia si psihoza. Acestea se pot manifesta chiar si atunci cand nu sunt inregistrate alte semne ale modificarilor din sange capabile sa indice un nivel scazut al vitaminei B12 sau anemia.

Studii recente au descoperit de asemenea o legatura posibila intre dementa asemanatoare maladiei Alzheimer si nivelul scazut al vitaminei B12 din sange. De asemenea, nu se cunoaste daca exista o relatie cauzala directa intre cele doua, poate ca prelungirea unui nivel scazut al vitaminei B12 in sange produce schimbari neurologice ireversibile, ce nu pot fi vazute intr-o afectiune propriu-zisa. Una dintre teorii se refera la faptul ca lipsa controlului homocisteinei contribuie la distrugerea stratului de mielina, care acopera terminatiile nervoase si ca poate duce la dementa sau alte modificari. Intr-un articol aparut in anul 2001, autorul afirma ca metoda utilizata in masurarea nivelului vitaminei B12 in sange este inadecvata in a determina daca homocisteina este responsabila de simptomul dementei asemanatoare maladiei Alzheimer. El recomanda testarea directa a nivelului de homocisteina datorita faptului ca acesta indica nivelul scazut al altor vitamine de tip B implicate in scaderea nivelului homocisteinei.

CANCERUL
Vitamina B12 poate juca de asemenea un rol in prevenirea cancerului. Cand este combinata cu acidul ascorbic, aceasta substanta nutritiva a fost evidentiata ca inhiband formarea cancerului in mediul de laborator. Mai mult chiar, intr-un studiu efectuat in randul fumatorilor s-au descoperit niveluri scazute ale vitaminei B12 si ale folatului, in special in acele cazuri de modificari precanceroase. Suplimentele de vitamina scad numarul acestor celule anormale. RDI si simptomele de carenta clasica.


Manifestarea clasica a carentei vitaminei B12 o constituie anemia pernicioasa, ale carei simptome includ: pierderea in greutate, slabiciunea, paloarea fetei si tulburari psihologice. Acest tip de anemie este mai degraba comun si apare cel mai frecvent in randul persoanelor alcoolice, varstnicilor si persoanelor care tin un regim strict vegetarian (fara lapte si oua). Este imperativ necesara utilizarea testelor de diagnosticare in distingerea anemiei datorate vitaminei B12 de anemia datorata acidului folie. Daca este administrat acid folie unei persoane care are deja carenta de vitamina B12, se va inregistra o accentuare a acestei carente, deoarece organismul uman are nevoie de vitamina B12 pentru utilizarea acidului folie. Daca vitamina B12 este administrata unei persoane care inregistreaza deja o carenta de acid folie, se va produce o accentuare a carentei. Pentru a preveni problemele de acest tip, RDI pentru vitamina B12 este de 6 mcg pentru barbati si femei si 8 mcg pentru femeile insarcinate si cele aflate in perioada de alaptare.

Anumite disfunctii pot duce la carenta de vitamina B12 chiar si atunci cand exista un regim alimentar adecvat din punctul de vedere al dozei de nutrient. Cand un defect ereditar impiedica organismul sa produca o cantitate suficienta dintr-o substanta denumita factor intrinsec, absorbtia normala a vitaminei nu poate avea loc. Mai mult, expunerea prelungita si in exces la oxid de azot (gaz ilariant) poate duce la scaderea nivelului acestei vitamine in sange. De asemenea, studii timpurii arata ca supli­mentele de vitamina C pot distruge vitamina B12, in timp ce studii sec­ventiale, care utilizeaza tehnologii imbunatatite, arata ca dozele mari de vitamina C nu au acelasi efect. Din contra, absorbtia cianocobalaminei din vitamina B12 este usor marita in prezenta vitaminei C. Unele medicatii influenteaza totusi absorbtia acestei substante nutritive.

De altfel, noi avem capacitatea de a produce vitamina B12 in intestine, insa nu suntem siguri cat din aceasta cantitate poate fi absorbita de catre organism. Surse alimentareIn general, cantitatea de vitamina B12 din alimente este mica. Toate sursele sunt de provenienta animala: rinichii de miel si de vita (ficatul de miel, cel de vita, vitel si porc numarandu-se printre alimentele cu conti­nutul cel mai bogat in vitamina B12). Alte bune surse alimentare sunt carnea de vita, heringul si scrumbia. Galbenusul de ou, laptele, branza, molustele, somonul, carnea de crab si stridiile contin de asemenea cantitati apreciabile de vitamina B12.

Vitamina B12 nu este o vitamina stabila in prezenta caldurii, a acizilor sau a luminii, fiind sensibila la oxidare, drept care se impune multa atentie in timpul depozitarii si prelucrarii alimentelor care o contin.

Suplimente
Cianocobalamina este forma vitaminei B12 cel mai mult utilizata in suplimentele orale. Hidroxicobalamina este forma injectabila a vitaminei B12 si recomandata in cazurile de malabsorbtie de vitamina B12.

Doza zilnica optima - ODI
Pentru pastrarea unei sanatati generale optime, doza zilnica de baza pentru vitamina B12 este de:

25 - 500 mcg pentru femei si barbati.
Toxicitate si efecte adverse
Vitamina B12 nu este cunoscuta ca prezentand toxicitate.Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente