Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleVitamina B2 (RiboflavinA)Vitamina B2 - cunoscuta de obicei ca riboflavina - a fost izolata pentru prima data in anul 1935, din lapte. Desi functia sa in organism nu a fost inteleasa initial, acum stim ca organismul are nevoie de ea pentru a produce energie si ca joaca un rol in multe alte procese.

Functii si utilizari
PRODUCEREA ENERGIEI Sl REGENERAREA TESUTURILOR

Riboflavina este important in procesul de oxidare a aminoacizilor, in sinteza si oxidarea acizilor grasi si in oxidarea glucozei - cele trei procese implicate in producerea energiei. Aceasta vitamina joaca, de asemenea un rol in metabolismul hormonilor tiroidieni, care influenteaza metabolismul si producerea energiei din organism.

Pentru ca regenerarea tesuturilor sa poata avea loc, celulele trebuie sa fie incarcate cu energie. Astfel, o crestere a necesarului de riboflavina este asociata mai multor tipuri de vatamari ale tesuturilor, inclusiv arsurile, operatiile chirurgicale, ranirile, febra si excrescentele maligne, precum si in cazul tuberculozei, hipotiroidismului, diabetului acut si alcoolismului.

SANGELE

Sangele are nevoie de asemenea de riboflavina, deficienta acestuia putand duce la o anemie a vitaminei B2. Se crede ca disfunctionalitatile sunt cauzate de deficienta care inhiba producerea celulelor rosii ale sangelui sau cauzeaza o moarte prematura a celulelor. Este de asemenea evident ca riboflavina poate actiona conjugat cu fierul in corectarea anemiei feriprive. Cercetatorii au descoperit ca unii pacienti, suferinzi de anemie din cauza celulelor bolnave, prezinta deficiente ale vitaminei B2, acestia putand inregistra o cerere crescuta din aceasta vitamina.

SISTEMUL IMUNITAR
Riboflavina mai poate juca un rol in functionarea sistemului imunitar, avand in vedere ca experimentele efectuate pe animale au indicat faptul ca lipsa riboflavinei reduce capacitatea organismului de a produce anti­corpi. Aceste experimente sugereaza de asemenea ca lipsa riboflavinei poate provoca o crestere a susceptibilitatii tesuturilor esofagiene la cancer.

VAZUL
Riboflavina este esentiala pentru sanatatea ochilor. Aflata in pigmentul retinei, vitamina permite ochilor sa se adapteze la lumina. Astfel, carenta de vitamina B2 se poate manifesta ca fotofobie, o sensibilitate excesiva la lumina, ceea ce cauzeaza o stare confuza, inflamatii si inrosiri ale ochilor. Vederea poate deveni tulbure, iar ochii pot obosi usor. Studiile efectuate pe animale au evidentiat ca exista, de asemenea, o corelatie intre lipsa vitaminei B2 si cataracta, determinand multi specialisti sa trateze fazele incipiente ale cataractei prin administrarea acestei vitamine. Rezultatele incurajatoare indica aceasta vitamina ca avand capacitatea de prevenire sau de incetinire a progresului cataractei.

SISTEMUL NERVOS
Ca si vitamina B1 si alte vitamine B, carenta de vitamina B2 este in mod obisnuit gasita in randul pacientilor cu probleme psihiatrice, iar uneori este administrata o data cu medicatia propriu-zisa. Alte indicii ne duc la premisa ca vitamina B2 este utila in problemele neurologice, efectul sau benefic fiind cu precadere evident in cazul sindromului tunelului carpian. Practicienii inregistreaza succese in cazul pacientilor care prezinta sindromul tunelului carpian utilizand aceasta substanta nutritiva alaturi de vitamina B6 si chiar de vitamina B3 (niacina).

RDI si simptomele de carenta clasica
Simptomele de carenta clasica ale deficientei vitaminei B2 sunt prezente la nivelul buzelor, al limbii, al ochilor, al pielii si la nivelul sistemului nervos. Semnele incipiente ale deficientei includ modificari la nivelul ochilor, cum ar fi cresterea sensibilitatii acestora la lumina, lacrimarea, arsurile, oboseala, precum si diminuarea agerimii privirii. Stomatita angulara (zabaluta, in termeni populari) - mici leziuni ale cavitatii bucale sau crapaturi ale colturilor gurii - constituie alte semnale incipiente demne de luat in seama, la fel ca si senzatiile de durere sau arsura ale buzelor, inflamarea sau inrosirea limbii si un grad de disconfort in hranire si mestecare. Se mai pot enumera: exfolierea pielii din jurul nasului si a sprancenelor, a barbiei, a obrajilor, a lobului urechii sau aproape de radacina parului. In plus, dermatitele si durerile pot fi prezente si la nivelul vulvei si al scrotului. Schimbarile comportamentale ca depresia, irascibilitatea, nervozitatea si schimbarile de dispozitie sunt, de asemenea, comune acestei carente.

Pentru a preveni aceste carente, RDI pentru vitamina B2 este de 1,7 mg zilnic pentru femei si barbati si 2 mg zilnic pentru gravide si femei aflate in perioada de alaptare. Multe persoane pot prezenta o carenta secundara ca rezultat al administrarii antibioticelor, contraceptivelor orale, altor medicamente sau ca rezultat al consumului de alcool. Aceste substante epuizeaza riboflavina sau intervin in absorbtia sau utilizarea ei. Mai mult chiar, ca exercitiu se poate creste necesarul de vitamina B2 in regimul de slabire. Dupa cum am vazut deja, necesarul poate fi crescut in timpul oricaror tipuri de stres, inclusiv in perioada de graviditate sau alaptare.

Surse alimentare
Alimentele naturale bogate in vitamina B2 sunt branza, iaurtul si ouale, carnea, in special rinichi si ficat, carnea de pui si de peste, leguminoasele si spanacul. Alte surse sunt avocado, stafidele, sparanghelul, broccoli, varza de Bruxelles si nucile. Daca nu sunt utilizate in forma integrala, cerealele si gramineele sunt in mod obisnuit sarace in riboflavina ; totusi, acestea pot fi adesea imbogatite in vitamina B2. Laptele, care incepe prin a fi o buna sursa de vitamina B2, pierde 10% pana la 12% din substanta nutritiva in timpul pasteurizarii, al radiatiilor, al transformarii in lapte praf. Depozitarea lui in recipiente de sticla duce la o pierdere de peste 75% in trei ore si jumatate. Gatitul cauzeaza carnii o pierdere de 25% a continutului sau de riboflavina. Adaugarea bicarbonatului de sodiu in timpul gatitului, pentru pastrarea culorii verzi in cazul legumelor, distruge de asemenea continutul de riboflavina.

Suplimente
Riboflavina este disponibila in multe variante, in suplimentele individuale si in suplimentele de B complex.

Doza zilnica optima - ODI
Pentru atingerea si mentinerea unei sanatati generale optime, doza zilnica in cazul vitaminei B2 este:

25 - 300 mg pentru femei si barbati.
Toxicitate si efecte adverse
Riboflavina nu este cunoscuta ca prezentand toxicitate.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente