Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleVitamina B3 (Niacina si Niacinamida)Vitamina B3 se gaseste in doua forme: niacina (sau acidul nicotinic) si niacinamida. Organismul nostru poate produce niacinamida din triptofan, un aminoacid aflat in alimentele de origine animala, dar acesta poate asigura doar o parte din necesarul de care avem nevoie. Organismul nostru poate transforma de asemenea niacina in niacinamida.

Vitamina B3 se comporta ca o coenzima in multe dintre functiile biochimice, cu precadere in cele care necesita mentinerea sanatatii pielii si functiile specifice tractului gastrointestinal si ale sistemului nervos. Aceasta substanta nutritiva este de asemenea implicata si in alte procese importante, precum metabolismul lipidelor (grasimilor).

Functii si utilizari
BOLI CARDIOVASCULARE

Datorita rolului sau in metabolismul lipidelor, numeroase utilizari terapeutice ale niacinei (nu ale niacinamidei) sunt prescrise in tratamentul nivelului crescut al colesterolului. Un numar impresionant de lucrari evidentiaza efectul niacinei in reducerea nivelului colesterolului "rau" si al trigliceridelor din sange. Alte studii il arata ca factor de imbunatatire a colesterolului "bun". De exemplu, intr-unul dintre studii, difuzia extinsa a niacinei a fost comparata cu efectul gemfibrozilului, niacina fiind considerata mult mai eficienta - in cresterea nivelului colesterolului HDL si a apolipoproteinei A-1 - decat tratamentul medicamentos. Intr-un alt studiu, cercetatorii au administrat pacientilor simvastatin impreuna cu niacina obtinand rezultate remarcabile - aproape 70% mai putine decese, atacuri de cord, palpitatii si spitalizari pentru boli cardiovasculare in toata perioada de trei ani a experimentului. Atunci cand niacina a fost administrata impreuna cu lovastatinul, s-a constatat o eficienta si o siguranta sporite in special in cresterea HDL. Un alt studiu a comparat eficacitatea niacinei cu aceea a clofibratului, un medicament prescris pe scara larga in scaderea nivelului colesterolului. Niacina a fost mult mai eficienta decat medicamentul in reducerea colesterolului limfatic, a lipoproteinelor cu densitate foarte scazuta (VLDL) si a trigliceridelor. De asemenea, a marit semnificativ nivelul lipoproteinelor cu densitate mare (HDL sau colesterolul "bun"). Alte lucrari evidentiaza difuzia extinsa a niacinei, chiar in doze crescute, in conditii de siguranta - in tratamentul diabetului de tip 2 care deseori inregistreaza un nivel scazut de HDL. Autorii acestor lucrari, precum si alti specialisti concluzioneaza ca, datorita efectelor sale, precum si costului si nivelului de toxicitate scazute, niacina poate constitui un tratament in cazul multor pacienti ce prezinta un nivel marit al colesterolului. Altii sugereaza o combinatie a niacinei cu medicamentele de reducere a nivelului colesterolului, tinand cont de eficacitatea niacinei si de actiunea sa printr-un mecanism diferit fata de al medicamentelor utilizate in prezent. Optiunea utilizarii niacinei apare deosebit de atragatoare cand ne gandim la faptul ca multe medicamente folosite in aceasta afectiune prezinta serioase efecte secundare inclusiv o incidenta crescuta a cancerului gastrointestinal si o marire a riscului aparitiei unei afectiuni biliare.

Niacina este extrem de eficienta in reducerea colesterolului si a trigliceridelor. Cand pacientii utilizeaza niacina si se reintorc la medicii lor pentru examenele medicale, acestia sunt efectiv incantati de rezultate.

Niacina este in special utila in cazul persoanelor care au o predispozitie ereditara si rezistenta la nivelul crescut de colesterol.
Vitamina B3 mai are si alte functii in cadrul sistemului cardiovascular, in forma de niacina este un vasodilatator - un agent menit sa relaxeze si sa largeasca vasele sanguine. Astfel, niacina este de asemenea utilizata in tratamentul diferitelor probleme circulatorii. SISTEMUL NERVOSUnele dintre simptomele de inceput ale carentei niacinice includ irascibilitatea, nelinistile, depresia, slabiciunea si pierderea memoriei -toate acestea fiind disfunctionalitati ale sistemului nervos. Aceste simptome pot fi urmate de lipsa orientarii, confuzie si isterie. Datorita importantei acestuia in sistemul nervos, multi specialisti utilizeaza niacina si/sau niacinamida separat sau in combinatie cu alte medicamente in tratamentul afectiunilor mentale ca anxietatea, nervozitatea, depresia si chiar schizofrenia. Poate acest tratament ar fi mult mai eficient daca vom lua in considerare si alte substante nutritive. De exemplu, avem nevoie de o cantitate suficienta de acizi grasi omega-3 pentru ca actiunea vitaminelor B sa fie mai eficienta. Un studiu sugereaza ca o cauza majora a imbolnavirilor mentale in societatea de azi poate fi datorata nu numai carentei vitaminelor B si in special a niacinei, dar si a acizilor grasi omega-3. Studiile sugereaza ca niacinamida - ca si vitaminele E, B6 si pantotenatul de calciu - poate fi de asemenea utila in tratamentul epilepsiei, impreuna cu anticonvulsivele.

PROBLEME MENSTRUALE
Doua studii despre utilizarea niacinei releva crampe menstruale la aproape 90% dintre subiecti. In ambele lucrari, subiectilor cu varste cuprinse intre paisprezece si patruzeci si patru de ani le-au fost administrate 100 mg de niacina de doua ori pe zi, aceasta doza fiind majorata la doua pana la trei ore in timpul crampelor. Intr-unul dintre studii au fost adaugate 60 mg de rutin si 300 mg de vitamina C, acestea amplificand efectul niacinei. Eficacitatea terapiei a durat cateva luni chiar si dupa ce ea a fost intrerupta. Femeile care au raspuns cel mai bine la tratament au inregistrat un ciclu normal, in timp ce celelalte, nu. Cercetatorii sugereaza ca acest fapt poate arata ca lipsa raspunsului la tratament indica necesitatea maririi dozei.

CANCER
Numeroase studii reliefeaza ca niacinamida este eficienta impotriva mai multor tipuri de substante cancerigene. Astfel, aceasta substanta nutritiva poate fi utila in prevenirea catorva forme de cancer.

RDI si simptomele de carenta clasica
Deficienta severa de niacina constituie un factor major in dezvoltarea pelagrei - boala caracterizata prin cei trei D: dermatita, diaree si dementa. Pentru prevenirea acestui simptom al deficientei, RDI pentru vitamina B3 este de 20 mg pentru femei si barbati.

Simptomele evidente de carenta a vitaminei B3 se manifesta in general in randul persoanelor alcoolice si in cazul celor malnutrite. Carenta de niacina este de asemenea aproape comuna in randul persoanelor care au o dieta bazata in special pe porumb, datorita faptului ca niacina din porumb este neabsorbabila. (O exceptie o constituie porumbul tinut in apa de var, asa cum este el preparat in Mexic. Acest procedeu elibereaza niacina.) Necesarul de vitamina B3 poate fi mai mare in randul persoanelor cu cancer, persoanelor carora li se administreaza isoniazid si care l-au folosit in tratamentul tuberculozei, femeilor care iau contraceptive orale si persoanelor cu deficiente proteice.

Surse alimentare
Vitamina B3 se gaseste in carnea de vita, de porc, in peste, lactate si branzeturi, grau integral, cartofi, porumb si produse din porumb, oua, broccoli, rosii si morcovi. Totusi, exista forme ale vitaminei B3 care nu sunt absorbabile. Deoarece vitamina B3 se pierde prin gatirea in apa a alimentelor care o contin, este recomandabila gatirea lor in abur sau la cuptor, amestecandu-se legumele pentru a pastra cat mai mult din continutul vitaminic.

Suplimente
Niacina si niacinamida sunt disponibile intr-o gama larga de suplimente. Daca tratati probleme circulatorii sau o scadere a nivelului de colesterol si de trigliceride, se recomanda administrarea niacinei mai degraba decat a niacinamidei.

Exista cateva tipuri de suplimente cu niacina in prezent pe piata. Acestea includ niacina cu reactie imediata (IM), niacina cu actiune in timp (SR) si inositol hexancianat (IHN), care contine niacina plus inositol. Cand se foloseste un nivel crescut de niacina IM, in general subiectii incearca o senzatie de purpura, care deseori limiteaza utilizarea sa. Niacina SR este conceputa sa elimine aceasta senzatie, dar, desi inca mai produce purpura si tulburari gastrointestinale, este mai usor tolerat de catre unii utilizatori; la un nivel mai mare de 1 500 mg zilnic au fost raportate niveluri ridicate de enzime hepatice si toxicitate pentru ficat. Pe de alta parte, IHN sau "flush-free", niacina este considerata complet sigura si fara nici un alt efect de purpura. Experimente efectuate pe pacienti umani, care au utilizat mai mult de 4 000 mg zilnic, au aratat ca niacina IHN este lipsit de efecte secundare si reactii adverse. IHN a fost evidentiata ca factor benefic in afectiunile circulatorii, inclusiv in cazul maladiei Raynaud si in claudicatie intermitenta. Totusi, aceasta apare la unele persoane, iar IM sau SR pot fi mai eficiente decat IHN in reducerea nivelului colesterolului si al LDL in sange. Astfel, daca IHN nu este activ in cazul dumneavoastra, incercati sa luati o alta forma.

Doza zilnica optima - ODI
Pentru pastrarea unei sanatati generale bune, doza zilnica optima de baza pentru vitamina Eb (10% pana la 25% ar trebui sa fie niacina) este de 25 - 300 mg pentru barbati si femei.

Toxicitate si efecte adverse
Nu se cunosc efecte toxice ale acestei vitamine in doze de pana la 2 g (2 000 mg). In cazul persoanelor cu disfunctionalitati la nivelul ficatului, terapia cu niacina necesita monitorizarea foarte atenta a unui medic, deoarece pot aparea tulburari ale functiei hepatice. De asemenea, consultati-va cu un medic in cazul in care aveti un ulcer mai vechi, avand in vedere ca dozele marite pot exacerba ulcerul gastric sau duodenal existent. In cazul persoanelor sanatoase, singurul efect advers al suplimentarii niacinice este o usoara purpura temporara, poate si o oarecare stare de neliniste. Totusi, administrarea niacinei dupa o masa sau dupa o aspirina poate duce la disparitia sau prevenirea inroselii fara a pierde efectele benefice. Este nevoie de prudenta in cazul administrarii niacinei SR cu actiune in timp, deoarece administrarea dozelor crescute, chiar si sub monitorizare de specialitate, poate crea toxicitate hepatica. Noile forme, precum inositolul-hexancianat (IHN), par cea mai sigura varianta.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente