Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleVitamina B6 (Piridoxina)Vitamina B6, cunoscuta si sub denumirea de piridoxina, este una dintre cele mai importante vitamine, utilizate pe scara larga. Ca si coenzima, vitamina B6 participa la mai mult de saizeci de reactii enzimatice existente in metabolismul aminoacizilor (blocul de rezistenta proteinic) si al acizilor grasi. Este necesara in cresterea si mentinerea a aproape tuturor structurilor organismului si in mai toate functiile organice.

Functii si utilizari


SISTEMUL NERVOS
Unul din multele sisteme dependente de vitamina B6 este sistemul nervos. De exemplu, vitamina B6 este necesara in producerea serotoninei si a altor neurotransmitatori ai creierului - substante care, atunci cand sunt deficiente, sunt asociate depresiei. De asemenea, terapia cu megavitamine in cazul simptomelor psihiatrice este controversata, multe lucrari indicand o corespondenta intre deficienta vitaminei B6 si bolile emotionale, inclusiv depresia si schizofrenia. Multi practicieni considera ca exista dovezi suficiente in garantarea utilizarii acesteia ca tratament alternativ in situatiile in care medicamentele psihotrope esueaza sau se creeaza o anumita toxicitate. Altii sugereaza ca aceasta poate fi folosita alaturi de medicamentele psihotrope in cresterea eficientei tratamentului. Intr-unul dintre studii, referitor la schizofrenia barbatilor si femeilor se sugereaza ca, adaugand vitamina B6 unui regim medicamen­tos, se creste reactia de raspuns a organismului si a senzatiei de bine; s-a constatat o crestere a energiei, a agilitatii si a raspunsului la medicamente.

Cercetarile arata ca vitamina B6 poate avea un efect mult mai mare asupra sistemului nervos decat s-a crezut initial. De exemplu, numeroase studii arata ca pacientii cu sindrom de tunel carpian - o afectiune neurologica manifestata prin slabiciune si dureri ale mainilor si ale incheieturilor mainilor - raspund pozitiv la suplimentele de vitamina B6, in special cand sunt combinate cu vitamina B2. Mai mult, copiii care prezinta in primii ani de viata un nivel scazut de vitamina B6 sufera de epilepsie - ca si de convulsii, pierderi de greutate, irascibilitate si tulburari stomacale. Aceste probleme, ca si alte forme ale epilepsiei copilariei, au fost gasite ca raspunzand suplimentelor de vitamina B6. La copiii autisti s-a constatat de asemenea o imbunatatire a starii lor, in urma administrarii vitaminei B6 impreuna cu magneziul.

SANATATEA CARDIOVASCULARA
Vitamina B6 este necesara in mentinerea sanatatii sangelui si a vaselor sanguine, in procesul de transformare a fierului in hemoglobina si in producerea globulelor rosii si a anticorpilor. Carenta poate cauza anemia si slabirea sistemului imunitar.

Studiile indica de asemenea ca vitamina B6 poate ajuta in prevenirea arteriosclerozei (rigidizarea arterelor) si ca nivelul redus al acesteia poate duce la cresterea riscului atacurilor cardiace. Vitamina B6 este una dintre vitaminele din complexul B care se bucura de o atentie din ce in ce mai mare datorita capacitatii sale de reducere a homocisteinei, un factor de risc in afectiunile cardiovasculare. Intr-unul dintre studii, voluntarilor care nu prezentau un nivel crescut al homocisteinei le-au fost administrate unul dintre cele trei regimuri diferite. In regimul nr. 3 care continea vitamina B6, la 100 mg administrate impreuna cu o doza crescuta de vitamina B12 si acid folie, doar adaugand o cantitate mare de vitamina B6 s-a obtinut reducerea semnificativa a homocisteinei. In altul, s-a constatat ca nivelul terapeutic al vitaminei B6 interactioneaza cu acidul folie si il epuizeaza, sprijinind ideea ca nu ar fi trebuit sa se administreze doar o cantitate mare dintr-o singura vitamina B.

Reducand doar homocisteina, se reduce mai degraba riscul unui atac de cord sau cerebral. Vitamina B6 detine un alt rol in cazul administrarii sale impreuna cu un medicament de reducere a nivelului colesterolului, fenofibratul. Cand se administreaza singur, fenofibratul a fost evidentiat ca marind nivelul homocisteinei cu 44% care poate contraveni efectului cardio-protector al medicamentului. Totusi, atunci cand adaugati vitaminele B6, B12 si acidul folie la regimul dumneavoastra, nivelul homocisteinei creste doar cu 13%. Acest rezultat remarcabil face ca autorii acestui studiu sa recomande ca aceste trei vitamine sa fie administrate in mod obisnuit impreuna cu fenofibratul. Intrebarile sunt: De ce 13%? De ce nu se administreaza doze crescute de vitamine B in completarea prevenirii cresterii nivelului homocisteinei?
Aceste trei vitamine B au fost administrate dupa o angioplastie coronariana si au scazut viteza cu care vasele sanguine s-au inchis din nou (restenoza). Astfel, suplimentarea poate fi luata in considerare in oricare dintre cazurile in care s-a folosit aceasta procedura.

SANATATEA FEMEILOR
Vitamina B6 este de asemenea importanta in cazul femeilor care sufera din cauza problemelor menstruale, inclusiv de sindromul premenstrual (SPM). Simptomele SPM pot include: depresie, irascibilitate, oboseala, dureri si umflari ale sanilor, balonari, umflari ale degetelor si gleznelor, dureri de cap, de stomac si de spate. In cazul unora dintre femei, aceste simptome dispar o data cu declansarea menstruatiei. In cazul altora, menstruatia poate aduce cu sine o crestere a apetitului, a poftei pentru dulciuri, cresteri in greutate, crampe, tulburari de somn, cresterea sensibilitatii la stres si o diminuare a energiei. Multe lucrari au aratat ca vitamina B6 reduce sau elimina aceste simptome in randul celor mai multe dintre femei. Motivul pentru care se intampla acest lucru este neclar, dar poate fi constituit de prezenta nivelului inalt de estrogen de dupa ovulatie ce determina un necesar marit al vitaminei B6 sau o redu­cere a capacitatii sale de absorbtie. Mai mult, vitamina Be are tendinta de a actiona ca diuretic natural, facilitand formarea si eliminarea urinei. Acest fapt ajuta de asemenea la reducerea simptomelor SPM. In mod cert, s-au vazut rezultate remarcabile in randul pacientelor, in urma administrarii suplimentelor cu vitamina B6, iar multi cercetatori sugereaza ca aceasta poate fi incercata inainte de a lua in considerare tratamentul cu progesteron.

Un numar de studii arata ca femeile care iau contraceptive orale au tendinta de a prezenta un nivel mai scazut al acestei vitamine in sange. Acest fapt poate fi responsabil pentru starea de letargie, oboseala si depresii inregistrate la femeile adepte ale contraceptivelor orale, stari care se imbunatatesc prin administrarea suplimentelor cu vitamina B6.

Asa dupa cum se arata in numeroase studii, vitamina B6 este special conceputa si pentru femeile insarcinate, si pentru cele aflate in perioada de alaptare, avand in vedere necesarul crescand de vitamina B6. Mai mult, studiile releva faptul ca femeile gravide consuma 50% din RDA doar in timpul ultimei luni de sarcina, iar femeile care alapteaza consuma 60% din RDA chiar imediat dupa nastere. Aceste cifre sunt importante nu numai pentru o mama in devenire, ci si pentru nou-nascut. De exemplu, ca urmare a concluziilor unui studiu, suplimentele de vitamina B6 pot reduce sau trata greata ori vomitatul din timpul sarcinii. Un alt studiu a constatat ca scorul Apgar - masura a sanatatii nou-nascutului - este semnificativ imbunatatit in cazul copiilor ale caror mame au luat de cateva ori cantitati RDA de vitamina B6, comparativ cu cele care au luat cantitatile apropiate de RDA. Nivelul adecvat de vitamina B6 este de asemenea important in cazul femeilor aflate in perioada de alaptare deoarece, dupa cum s-a constatat, exista o legatura intre deficienta vitaminei B& si convulsiile si iritabilitatea unora dintre copii.

ALTE UTILIZARI
Persoanele astmatice pot beneficia de suplimentele de vitamina B6 ca si cele care prezinta anemie celulara, diabet si sindromul restaurantelor chinezesti, o reactie adversa la glutamatul de sodiu (MSG), simptome care se manifesta prin presiune faciala, furnicaturi si usturimi ale pielii, dureri de piept, dureri de cap si arsuri stomacale. Aceasta substanta nutritiva este evidentiata de asemenea ca utila in tratamentul impiedicarii refacerii pietrelor la rinichi la adulti, precum si in cazul deficientelor renale la copii. Mai mult, experimentele pe animale sugereaza ca un regim alimentar deficitar in vitamina B6 poate fi implicat in imbatranirea prematura. Alt experiment sugereaza ca vitamina B6 deschide noi cai de tratare a melanomului, o forma mortala a cancerului.

RDI si simptome de carenta clasica
Cele mai frecvente si bine cunoscute simptome ale carentei vitaminei B6 sunt cele care apar la nivelul pielii si sistemului nervos. Modificarile pielii si ale mucoaselor sunt similare celor cauzate de alti componenti ai complexului de vitamine B si includ dermatitele seboreice, cu precadere cele din jurul nasului, al ochilor, al sprancenelor, zonele din spatele urechilor si ale gurii, acneea, stomatitele si stomatita angulara, o boala caracterizata prin rani mici si crapaturi ale colturilor gurii si imprejurul acesteia, precum si inflamatia limbii. Carenta de vitamina B6 este asociata de asemenea cu probleme ale sistemului nervos: depresie, confuzie, ameteli, insomnie, irascibilitate, stari nervoase, senzatii de furnicaturi in maini si picioare si chiar stari anormale ale creierului si convulsii. In timp ce lista efectelor benefice ale utilizarii vitaminei Be este uriasa, este dificil pentru barbati si femei sa obtina chiar RDI propriu de 2 mg si 2,5 mg pentru femeile insarcinate si cele aflate in perioada de alaptare, numai din alimente. Persoanele cele mai interesate, cum ar fi femeile, dieteticienii, tinerele, alcoolicii si persoanele in varsta, s-a constatat ca iau cantitati mai mici decat RDA. De exemplu, un studiu efectuat pe saptezeci si patru de eleve (exclusiv cele care luau contraceptive orale) a aratat ca doar una lua intreaga doza RDA de vitamina B6. Mai mult, multe persoane pot necesita chiar mai mult RDA. Printre situatiile care reclama o crestere a necesarului de vitamina B6 se numara expunerea la radiatii, utilizarea unor medicamente specifice, inclusiv contraceptivele orale, medicamentul antituberculos isoniazid, medicamentele anti-Parkinson benzerazida si carbidopa, penicilamina si cicloserina, fumatul, poluantii atmosferici, palpitatiile si, evident, stresul.

Surse alimentare
Toate alimentele contin cantitati mici de vitamina B6. Alimentele care contin insa cele mai mari cantitati din aceasta substanta nutritiva sunt ouale, spanacul, morcovii, mazarea, carnea, carnea de pui si de peste (in special hering si somon), drojdia de bere, nucile, semintele de floarea-soarelui si germenii de grau. Printre sursele alimentare cu un continut moderat de vitamina B6 se numara orezul brun si alte graminee, melasa, avocado, pepenele galben, bananele, varza si leguminoasele.

Totusi, s-a descoperit recent ca datele referitoare la continutul vitaminei Be in alimente nu sunt complete atata timp cat, in urma ingerarii, cantitatile de vitamina B6 continute in alimente nu reprezinta cantitatile biodisponibil active in tesuturi. Acest fapt este adevarat intr-o anumita masura in cazul tuturor substantelor nutritive, iar lucrarile de specialitate arata ca biodisponibilitatea vitaminei B6 continuta in alimente poate fi de fapt chiar limitata. Mai mult, continutul acesteia este afectat de caldura, oxigen si lumina. De fapt, mai mult de 70% din vitamina B6 continuta in alimente poate fi pierduta in timpul prepararii, rafinarii si in timpul altor procese de prelucrare.

Suplimente
Cea mai obisnuita forma de vitamina B6 disponibila este hidroclorura de piridoxina. Totusi, o forma denumita "pentifosfatul de piridoxina" (P5P) poate fi mai bine absorbita si utilizata de organismul uman.

Persoanele care nu raspund la terapia cu vitamina B6 pot lua in considerare schimbarea acesteia cu P5P, o forma mult mai activa a acestei vitamine. De asemenea, organismul unor persoane sufera de o lipsa a activitatii enzimatice de a metaboliza vitamina B6 pentru a o transforma in forma sa activa, P5P.

Doza zilnica optima - ODI
Pentru pastrarea unei sanatati optime generale, doza zilnica recomandata de vitamina Be este de:

25 - 300 mg pentru femei si barbati.

Toxicitate si efecte adverse
Vitamina B6 este o substanta relativ nontoxica, dar s-au constatat unele probleme legate de sistemul nervos. Toxicitatea este raportata numai in cazul dozelor uriase zilnice de 2 000 pana la 6 000 mg de vitamina B6, desi sunt si cazuri izolate la doze mici. Aceste efecte secundare dispar cand dozajul este redus. Mai mult, a fost constatata si o dependenta in randul adultilor sanatosi, acolo unde au fost administrate 200 mg zilnic, timp de treizeci si trei de zile. Aceasta dependenta rezulta din deficienta aparuta ca urmare a intreruperii bruste a suplimentelor.Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente