Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleVitamina E


Alaturi de vitamina C, vitamina E este cel mai popular supliment de vitamine din America. Si popularitatea sa pare sa fie bine justificata; asa cum sugereaza studii recente, puterea antioxidanta a acestei substante nutritive joaca un rol vital in prevenirea afectiunilor degenerative ale senectutii, precum si in afectiunile canceroase si cele cardiovasculare. Dar, asa dupa cum puteti vedea, vitamina E joaca si alte roluri importante in mentinerea unei sanatati optime, care nu sunt legate de capacitatea sa de antioxidant. Acesta este motivul pentru care unele persoane estimeaza ca, daca luam suplimente de vitamina E, putem reduce costurile ingriji­rilor medicale cu 8 miliarde de dolari americani.

Vitamina E este prezenta, in realitate, in numerosi compusi, incluzand alfa-, beta-, delta- si gamma-tocoferol, precum si in alfa-, beta-, delta- si gamma-tocotrienol. O mare parte a lucrarilor de cercetare a fost axata pe studierea alfa-tocoferolului. Asadar, multe dintre suplimente contin aceasta forma si, in aceasta parte, cand spunem vitamina E, ne referim la alfa-tocoferol, chiar daca nu exista indicatii speciale in acest sens. Totusi, oamenii de stiinta au inceput deja extinderea cercetarii compusilor vitaminei E, iar in mod particular, de urgenta, cercetarea gamma-tocoferolului si tocotrienolilor este extrem de interesanta. Acesti compusi au propriile si unicele lor efecte si, ca si in cazul alfa-toco­ferolului, unele dintre efecte sunt legate de activitatea antioxidanta, iar altele nu. Beneficiile potentiale includ capacitatile de prevenire a cancerului, reducerea colesterolului si a inflamatiilor, protejarea sistemului nervos, a dementei si a maladiei Alzheimer. Aceste cercetari se afla insa in faza preliminara in acest moment, pentru a putea face recomandari referitoare la suplimente, dar vom monitoriza foarte atent derularea cercetarilor asupra intregii familii a compusilor vitaminei E, de-a lungul anilor ce vor urma. Un alt rezultat din sfera vitaminei E il constituie faptul ca vitamina E sintetica dispune doar de o optime din capacitatea de actiune a vitaminei E, produsa pe cale naturala. In timp ce o mare parte dintre lucrarile stiintifice au utilizat forma sintetica, aceasta ne face sa ne intrebam ce rezultate vom obtine, daca mai multi cercetatori o inlocuiesc cu forma ei naturala.

Functii si utilizari
PUTEREA ANTIOXIDANTA A VITAMINEI E
Studiile indica faptul ca vitamina E poate incetini procesul de imbatranire si preveni imbatranirile premature prin prelungirea duratei de viata a celulelor, mentinandu-se astfel functia organelor. De exemplu, s-a dovedit ca globulele rosii din sange, in cazul persoanelor sanatoase care au primit suplimente ale vitaminei E, au imbatranit mult mai greu decat in cazul persoanelor care nu au primit suplimente de acest fel. Celulele umane dezvoltate intr-un mediu imbogatit cu cantitati suplimentare de vitamina E s-au divizat si au trait mai mult decat celulele dezvoltate in mediu obisnuit de cultura. In continuarea acestor studii, rezultatele experimentale deschid intr-adevar o paleta de posibilitati interesante.

Ce este valabil in aceste experimente, pentru acest tip de celule, poate sa nu fie valabil pentru alte celule ale organismului, atata timp cat vitamina E este utilizata in mod practic de tesuturi. Majoritatea cantitatii de vitamina E este inmagazinata in muschi si tesuturi adipoase, dar concen­tratia cea mai mare se afla in glanda pituitara, glanda suprarenala si in testicule. In studiile efectuate pe animale, s-a constatat ca lipsa vitaminei E a fost implicata in mare masura in diferite probleme precum cataracta, afectiuni musculare si neuromusculare, precum si in functionarea defectuoasa a celulelor plamanilor, ale ficatului, ale inimii si chiar ale sangelui. In unele studii, deficienta acestei substante nutritive a produs de asemenea degenerescenta testiculara si sterilitatea animalului, fapt care a adus reputatia vitaminei E ca factor de imbunatatire a vietii sexuale.

O pondere considerabila a beneficiilor vitaminei E o reprezinta capacitatea sa antioxidanta si anticanceroasa. Exista nenumarate dovezi in sustinerea acestei idei, precum si in actiunea sinergica in combinatie cu seleniul, un alt antioxidant. O parte dintre beneficiile vitaminei E poate fi datorata capacitatii sale de a impiedica oxidarea vitaminelor A si C, mentinandu-le astfel potentialitatea. Mai mult, vitamina E ajuta cresterea nivelului superoxid dismutazei din organism, o enzima care, ca si vitamina E, are o mare capacitate de distrugere a radicalilor liberi. Vitamina E este capabila, de asemenea, sa previna rancezirea grasimilor nesaturate (PUFA) prin oxidare, prevenind astfel deteriorarile produse de radicalii liberi ce pot rezulta prin ingerarea acestor grasimi.

Datorita capacitatii sale antioxidante, vitamina E ajuta in protejarea organismului impotriva actiunii mercurului, a plumbului, a tetraclorurii de carbon, a benzenului, a ozonului, a oxizilor de azot si a unei alte varietati largi de substante cancerigene si toxine care afecteaza grav organismul prin capacitatea lor de a forma radicali liberi. Vitamina E a mai fost evidentiata ca factor de prevenire in formarea nitrozaminelor din nitriti si nitrati ce se gasesc in mod curent in carnea conservata, fumul de tigara si aerul poluat. Interesant este faptul ca gamma-tocoferolul pare sa fie apt de a ne proteja impotriva diferitelor tipuri de radicali liberi mai mult decat alfa-tocoferolul, iar acest tip de radical liber joaca rolul principal in afec­tiunile care stavilesc inflamatiile cronice - in particular cancerul, afectiunile cardiace si probleme ale creierului datorate imbatranirii. De fapt, nivelul ridicat de gamma-tocoferol in sange a fost asociat cu un risc scazut al cancerului de prostata, iar indicii preliminare evidentiaza si un risc de asemenea scazut in cazul cancerului de san si probabil si in cel al cancerului de colon.

CANCERUL
Sute de studii efectuate pe subiecti umani ne-au evidentiat importanta rolului vitaminelor in prevenirea cancerului. Aceste studii au reliefat ca vitamina E este considerata protectoare in cazul cancerului pulmonar, esofagian si cel colorectal si posibil si in cazul cancerului de col uterin si al sanului. Studiile efectuate pe animale indica faptul ca vitamina E poate, de asemenea, oferi protectie si impotriva altor forme de cancer. Cand vitamina E a fost administrata animalelor expuse activitatii substantelor cancerigene, s-a constatat ca alocarea suplimentului reduce incidenta cancerului de piele, a cancerului bucal, de colon si de san. Mai mult, vitamina E de baza a fost evidentiata in protectia pielii animalelor impotriva distrugerilor provocate de radicalii liberi produsi de lumina ultravioleta (UV).

Exista dovezi ca vitamina E este de asemenea utila in tratamentul formelor de cancer diagnosticat. In urma studiilor efectuate pe animale, vitamina E a sporit capacitatea de tratament prin radiatii, ducand chiar la retragerea tumorilor canceroase. In studiile efectuate pe subiecti umani, unde vitamina E a fost administrata pacientilor cu cancer, s-a constatat ca suplimentele au protejat celulele normale de efectele daunatoare ale chimioterapiei fara a proteja insa celulele canceroase. Astfel, se reduc unele dintre efectele adverse ale medicamentelor fara a le fi redus insa eficacitatea.


Efectul de protectie al vitaminei E impotriva cancerului si in trata­mentul canceros poate fi datorat puterii sale antioxidante sau capacitatii de suprimare in procesul de irigare a tumorilor.

AFECTIUNILE CARDIOVASCULARE
Desi cercetarile privind examinarea efectelor vitaminei E asupra circulatiei au dus la concluzii neclare si chiar contradictorii, lucrarile au scos la iveala rezultate uimitoare. Aceste lucrari, specialistii (inclusiv eu) au constatat ca vitamina E a imbunatatit cu adevarat fluxul sanguin catre extremitati. Unii practicieni au raportat rezultate pozitive in tratamentul problemelor circulatorii precum angina, arterioscleroza si tromboflebita. Altii au relatat ca suplimentele ajuta in imbunatatirea slabiciunii intermi­tente localizate la nivelul picioarelor si alinarea durerilor cauzate de slaba circulatie. Aceasta manifestare este adeseori intalnita in randul persoa­nelor varstnice si, pentru a permite un flux normal sanguin, este de obicei tratata printr-un regim medicamentos de subtiere a sangelui si largire a vaselor sanguine. Vitamina E este considerata ca ameliorator in simptomele unor mecanisme asemanatoare, de reducere a inflamatiilor ce pot dauna arterelor, fara insa a fi insotite de efecte secundare. Interesant este faptul ca, intr-un studiu aparut in anul 2002, s-a constatat ca barbatii al caror nivel de vitamina E (si beta-caroten) in sange a fost redus au fost expusi de 2,5 ori mai mult la riscul de producere a unor ingustari arteriale semnificative (stenoze).

Unele date indica faptul ca vitamina E are capacitatea de a creste nivelul lipoproteinelor cu densitate inalta (HDL, colesterolul "bun") in randul barbatilor si al femeilor cu un nivel initial scazut al acestei sub­stante. HDL este o substanta descoperita recent ca avand puternice calitati de protectie in cazul afectiunilor cardiovasculare. Unele lucrari stiintifice au aratat, de asemenea, ca vitamina E reduce nivelul colesterolului din sange. In cateva studii, s-a sugerat chiar ca vitamina E joaca un rol im­portant in metabolismul grasimilor la nivelul peretelui arterial. Primele studii care fac o legatura intre vitamina E si prevenirea posibilelor afectiuni cardiovasculare au fost adeseori neconcludente si con­tradictorii, in anul 1993, doua studii de la Harvard efectuate pe scara larga au socat comunitatea stiintifica. Studiul asupra Sanatatii Surorilor Medicale a monitorizat 87 000 de surori medicale, vreme de opt ani, timp in care subiectii au completat chestionare privind stilul lor de viata si dieta. Dupa prelucrarea datelor prin ajustari datorate varstei si utilizarea altor vitamine antioxidante, cercetatorii au constatat ca femeile care au avut cea mai ridicata doza de vitamina E - o mare parte datorata suplimentelor - au inregistrat un risc de producere a afectiunilor coronariene majore cu 36% mai scazut fata de subiectii ale caror doze au fost sarace. Numai femeile carora li s-au administrat suplimente cel putin doi ani au evidentiat efectul benefic.

In mod similar, Studiul efectuat asupra Sanatatii Medicilor a monitorizat 22 000 de medici-barbati timp de patru ani. Cercetatorii au constatat ca barbatii care au consumat cel putin 100 u.i. de vitamina E timp de cel putin doi ani s-au bucurat de o reducere a riscului de producere a afectiunilor cardiovasculare cu 40%. Aceste efecte benefice se dovedesc valabile chiar si in cazul in care nivelul colesterolului in sange nu s-a schimbat. Este interesant de remarcat ca efectele de protectie cele mai mari s-au constatat in randul persoanelor care au consumat intre 100 si 249 u.i. de vitamina E zilnic, o cantitate imposibil de acumulat doar din alimente.

Intr-un alt studiu de referinta, efectuat de Centrul de Nutritie Umana de la University of Texas Southwestern Medical Center, au fost administrate subiectilor 60, 200, 400, 800 sau 1 200 u.i. de vitamina E zilnic, de-a lungul a opt saptamani. Cercetatorii au constatat ca numai grupul subiectilor care au primit 400 u.i. de vitamina E zilnic au inregistrat o reducere in cazul expunerii colesterolului LDL la oxidarea provocata de catre radicalii liberi. Un nivel redus de oxidare, o sansa scazuta de afectiuni arteriale.

Aceste lucrari au intarit convingerea medicilor care cred ca exista dovezi clare in favoarea sustinerii administrarii suplimentelor de vitamina E in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Totusi, multi medici evita inca sa recomande suplimente in randul publicului larg, chiar daca un numar tot mai mare de specialisti isi suplimenteaza propria dieta cu vitamina E. Au existat numeroase editoriale medicale cu privire la aceasta dihotomie.

Un alt studiu referitor la afectiunile coronariene a reliefat de asemenea beneficiile suplimentelor de vitamina E. In aceasta lucrare aparuta in anul 1987, suplimentul de vitamina E a fost considerat ca minimalizand tendinta de agregare a trombocitelor sanguine in cazul femeilor care iau anticonceptionale orale. Aceasta observatie este extrem de importanta deoarece efectul agregarii trombocitelor reprezinta fata nevazuta a pilulelor anticonceptionale.

VINDECAREA RANILOR
Vitamina E poate juca un rol si in vindecarea ranilor si reducerea formarii cicatricelor. Multe lucrari stiintifice efectuate pana in prezent si multi specialisti recomanda aplicarea vitaminei E sub forma de unguent in aceste scopuri. Unii medici prescriu vitamina E pe cale orala in vederea reducerii riscului formarii ranilor interne in cazul femeilor cu implanturi de san in urma interventiei chirurgicale in cazul cancerelor mamare. Acest lucru este semnificativ, pentru ca formarea cicatricelor poate conduce la intarirea implanturilor. Alti medici au recomandat inteparea capsulelor de vitamina E si aplicarea uleiului deasupra unei rani deja formate, atat in vederea reducerii sale, cat si pentru vindecare.

SISTEMUL IMUNITAR
Studiile efectuate pe animale au aratat foarte clar ca, in cantitati mari, vitamina E incurajeaza rezistenta la afectiuni si multe dintre experimentele facute pe subiecti umani au sustinut aceasta teorie. Doua experimente efectuate pe persoane care prezentau afectiuni autoimunitare de tip lupus eritematos discoid au aratat ca dozele cu continut ridicat de vitamina E au avut un efect benefic, iar unii subiecti au inregistrat chiar o eliminare completa a simptomelor. Pacienti suferinzi de artrita reumatoida - o alta afectiune autoimunitara - au beneficiat de asemenea de efectul supli­mentarii cu vitamina E. In urma unui experiment efectuat pe sapte pacienti carora li s-au administrat vitamina E si seleniu in perioada tratamentului obisnuit - ce nu a fost eficient pentru mult timp -, s-a constatat ca acestia s-au bucurat de o ameliorare a durerii sau chiar de o disparitie completa a acesteia.

Intr-un experiment efectuat pe pacienti cu osteoartrita, administrarea zilnica a 600 mg de vitamina E a dus la ameliorarea durerii in aceeasi masura ca si un tratament medicamentos; intr-un alt experiment, jumatate dintre pacientii carora li s-a administrat vitamina E au inregistrat o ameliorare semnificativa a durerii si inflamatiilor comparativ cu numai 4% din randul pacientilor cu placebo.

SISTEMUL NERVOS
Vitamina E poate de asemenea sa joace un rol important in functionarea normala a sistemului nervos. In cazul copiilor cu afectiuni neuromusculare progresive s-a constatat ca acestia prezentau o deficienta a vitaminei E. Simptomele lor - inclusiv dificultati de mers, cazaturi frecvente si reflexe anormale - au fost imbunatatite dupa administrarea suplimentelor continand vitamina E. Experimentele au evidentiat obtinerea unor rezultate promitatoare in incetinirea problemelor neurologice in cazul pacien­tilor varstnici, in prevenirea acestor tipuri de probleme in randul copiilor si in tratarea maladiei Parkinson.

In anul 2001, cercetatorii au descoperit ca vitamina E provenita din alimente si din suplimente poate ajuta in incetinirea declinului mental si poate reduce riscul aparitiei maladiei Alzheimer. Intr-una dintre lucrari, s-a constatat ca acele persoane carora li s-au administrat cele mai mari doze de vitamina E au inregistrat o reducere a ratei declinului mental de aproape 40%. Doza ridicata de vitamina E a fost asociata cu reducerea riscului aparitiei maladiei Alzheimer cu 70% dupa o perioada de patru ani.

SANATATEA FEMEILOR
Unele lucrari au reliefat faptul ca vitamina E ajuta in diminuarea formatiunilor fibrochistice la nivelul sanului - formatiunea benigna a sanului. Intr-unui dintre experimente, 85% din subiectii grupului carora li s-au administrat suplimente au raspuns la tratament prin disparitia totala a chisturilor si 38% cu o inmuiere a formatiunilor.
Vitamina E ajuta, de asemenea, in alinarea durerilor si a altor simptome asociate sindromului premenstrual (SPM). Intr-un studiu, 76% dintre femeile tratate cu suplimente de vitamina E fata de 29% dintre femeile cu placebo au inregistrat o imbunatatire a starii lor. Multe dintre paciente s-au bucurat de imbunatatiri marcante in SPM intr-o perioada de timp scurta, cum ar fi doua luni. Multi specialisti, printre care si eu, au obtinut rezultate excelente in urma utilizarii suplimentelor de vitamina E in reducerea incidentei bufeurilor in randul femeilor aflate in perioada de menopauza. Vitamina E poate fi o alternativa mai sigura in terapia hormonala in randul femeilor care prezinta un risc crescut al cancerului mamar. Desi multe produse sunt recomandate ca o alternativa naturala la stapanirea simp-tomelor de menopauza, exista anumite dezbateri in privinta sigurantei lor la femeile care prezinta un risc ridicat. Vitamina E este de asemenea considerata ca ameliorand tipul de vaginita care afecteaza femeile varstnice ale caror tesuturi vaginale s-au atrofiat.


Experimentele indica de asemenea ca suplimentele continand vitamina E pot fi utile in tratamentul hemoragiei cauzate de prezenta steriletului. Femeile care folosesc sterilet Norplant pot de asemenea beneficia de suplimentele de vitamina E. Intr-un studiu publicat in anul 2000, femeile care au folosit suplimentele au tinut sub control hemoragia, in timp ce in cazurile Norplant ele au prezentat un nivel mai ridicat de substante indicand probleme provocate de radicalii liberi din sange decat in cazul sangerarii menstruale normale. Ele au avut de asemenea un nivel al vitaminei in sange mai redus decat cel normal. Experimentele cu vitamina E sugereaza ca aceasta combinatie poate afecta negativ celulele care alcatuiesc mucoasa uterului si ar putea duce la cancer. Suplimentele de vitamina E pot reduce acest risc al distrugerilor produse de radicalii liberi.

ALTE UTILIZARI
Functii si utilizari noi ale vitaminei E sunt descoperite tot timpul. In doua studii, vitamina E a fost evidentiata in reducerea necesarului insulinic prin imbunatatirea functiei acesteia in cazul persoanelor cu diabet. Poate reduce de asemenea stresul oxidativ care conduce la multe efecte secundare in cazul diabetului, inclusiv in cazul afectiunilor vasculare si al aterosclerozei. La bolnavii de diabet, vitamina E reduce reactiile biochimice care indica formarea de cheaguri in sange, reduce semnificativ colesterolul si creste HDL.

Vitamina E, vitamina C si beta-carotenul pot oferi de asemenea pro­tectie impotriva cataractei. Intr-un studiu facut in anul 1991 pe 350 de subiecti, barbati si femei, s-a constatat ca persoanele carora le-au fost administrate suplimente mai mari de 400 u.i. de vitamina E zilnic au prezentat un risc de dezvoltare a cataractei mai mic cu 50% decat in cazul celor care nu au folosit supliment. Un alt studiu a aratat ca administrarea unei combinatii de antioxidanti, inclusiv de vitamine C, E si beta-caroten, reduce pierderea vederii cu 10%.

Este dovedit faptul ca vitamina E are efecte benefice asupra pielii. Aceasta poate ajuta in tratarea lipofuscinului - sau pigmentul imbatranirii (pete hepatice). Un experiment ce a folosit vitamina E naturala sugereaza ca aceasta substanta nutritiva poate avea un rol adjuvant in cazul persoanelor cu dermatite atipice, cu o imbunatatire de aproape 1:4 (comparata cu 1% in grupul de control) si 14% de remisie aproape completa (comparata cu nici unul, in grupul de control). Vitamina E sub forma de unguent este considerata ca ameliorator in cazul ranilor.

RDI si simptomele carentei clasice
Simptomele deficientei clasice de vitamina E includ anemia cauzata de o imbatranire prematura, distrugerea globulelor rosii din sange, disfunctionalitati neurologice precum dificultatea in mers si fragilitatea capilarelor. Aceste simptome apar in general numai cand exista o malabsorbtie severa a grasimilor, ceea ce face posibila - in randul copiilor nascuti prematur sau in cel al persoanelor cu disfunctii la nivelul pan­creasului - "diareea tropicala" (o boala a regiunilor tropicale, cu cauza necunoscuta si caracterizata printr-o diaree puternica si malabsorbtie a nutrientilor), boala celiaca si fibroza chistica. Copiii prematuri cu deficienta a vitaminei E pot suferi de asemenea de afectiuni ale retinei ce pot conduce la orbire. RDI pentru prevenirea deficientelor vizibile este de aproximativ 30 u.i. pentru femei si barbati.

Date recente sugereaza ca multe persoane fara probleme de malabsorbtie a grasimilor se afla in marja de risc pentru marirea dozei marginale de vitamina E care poate influenta imbatranirea, cancerul si bolile cardiovasculare. In ultimii ani ni s-a tot vorbit despre reducerea consumului de grasimi saturate, cum ar fi untul, precum si despre cresterea consumului de grasimi polinesaturate ca uleiul vegetal si margarina. Aceasta crestere a consumului de grasimi polinesaturate este considerata ca un factor de reducere a riscului afectiunilor coronariene, dar, in acelasi timp, de crestere a necesarului de vitamina E pentru protectie. Atata timp cat uleiurile vegetale cu continut ridicat in grasimi polinesaturate sunt de asemenea naturale, nu sunt probleme. Totusi, cele mai multe dintre uleiurile polinesaturate din comert sunt procesate intr-un grad asa de inalt incat raman cu un continut foarte redus de vitamina E. Astfel, in timp ce crestem consumul de grasimi polinesaturate, nu crestem in aceeasi masura si doza de vitamina E, creandu-se astfel o situatie cu multe alte implicatii. De exemplu, unele experimente sugereaza ca persoanele care consuma cantitati mari de uleiuri vegetale polinesaturate procesate cu continut insuficient de vitamina E pot prezenta un risc mai ridicat de cancer in general si cancer mamar in special.

Surse alimentare
Vitamina E se gaseste in general in grasimile din alimentele vegetale. Uleiurile naturale (neprocesate) reprezinta in mod particular o sursa boga­ta de vitamina E, semintele de bumbac, porumbul, soia, floarea-soarelui si uleiul din germeni de grau avand concentratiile cele mai ridicate. Cantitatile cele mai scazute de vitamina E sunt gasite in toate gramineele, vegetalele cu frunze verde-inchis, nuci si legume. Alimentele de origine animala, ca produsele lactate si carnea, contin o oarecare cantitate de vitamina E, dar, in general, sunt sarace in aceasta substanta nutritiva. Nucile si nucile Pecan in particular prezinta un continut ridicat de gamma-tocoferol.

Gatirea si procesarea alimentelor provoaca o pierdere a continutului in vitamina E, ea fiind distrusa prin incalzire, actiunea alcaliilor, a luminii, a aerului si a congelarii. Macinarea gramineelor cauzeaza, de exemplu, o pierdere de aproximativ 80% a vitaminei E continute. Asa dupa cum am mentionat mai devreme, uleiurile vegetale procesate din comert prezinta un continut sarac in vitamina E. De fapt, produsii secundari rezultati din procesarea uleiurilor vegetale au devenit o sursa importanta de producere a suplimentelor de vitamina E. Daca depindeti in acumularea vitaminei E de uleiurile vegetale, alegeti uleiurile obtinute prin presare la rece sau uleiurile nerafinate.

Suplimente
Vitamina E este constituita de fapt din opt substante, dintre care alfa-, beta-, delta- si gamma-tocoferolul sunt cele mai active. Exista forme naturale si sintetice ale tocoferolilor. Forma naturala a vitaminei E este forma D, ca in D-alfa-tocoferol. Forma sintetizata a vitaminei E este forma DL, ca in D,L-alfa-tocoferol, care contine numai o proportie redusa a formei naturale a vitaminei E. Forma naturala e considerata a fi cea mai solubila si studii recente indica faptul ca ea este de asemenea cea mai puternica (activa din punct de vedere biologic). Un supliment continand D,L-alfa-tocoferol furnizeaza numai 1/8 pana la 1/2 din puterea activa a vitaminei E aflate intr-un supliment natural comparabil.

Suplimentele continand vitamina E au adeseori in componenta lor alfa-tocoferoli singuri, acestia fiind evidentiati ca cele mai active forme. Totusi, dupa cum am mentionat mai devreme, si alti tocoferoli sunt considerati tot la fel importanti, deoarece acesta este modul in care se gasesc in alimente. De asemenea, este evident ca administrandu-se cantitati mari doar de alfa-tocoferol se epuizeaza organismul de gamma-tocoferol. Intr-unul dintre studii, cercetatorii au analizat efectul antioxidant al alfa-tocoferolului in comparatie cu efectul amestecului de tocoferoli. Amestecul de tocoferoli a fost mai activ in inhibarea peroxidarii lipidelor (o masura a activitatii radicalilor liberi) decat alfa-tocoferolul luat separat. Exista acum mai multe suplimente care contin D-alfa-tocoferol si amestecuri de tocoferoli. Datorita faptului ca urmeaza sa apara rezultatele unor cercetari privind beneficiile tocotrienolilor, unii specialisti in nutritie recomanda pacientilor lor si administrarea suplimentelor cu tocotrienol.Includerea suplimentelor de tocotrienol in programul dumneavoastra este foarte buna, dar, avand in vedere multitudinea in­trebarilor fara raspuns referitoare la puterea lor activa si beneficiile asupra fiintei umane, nu ar fi recomandat administrarea lor in locul tocoferoli lor.

Vitamina E succinat este vitamina E sub forma de pulbere uscata, neuleioasa. Deoarece aceasta forma a vitaminei E este miscibila (solubila in apa), poate fi tolerata de catre persoanele care sufera de malabsorbtia grasimilor. Majoritatea cercetarilor asupra acestei forme se axeaza mai mult pe tratarea cancerului si prevenirea acestuia decat pe afectiunile cardiovasculare. Vitamina E succinat este evidentiata, in testele pe animale, ca avand efecte benefice in cazul cancerului de prostata, de san si gastric, precum si in cazul melanoamelor si al altor tipuri de cancer. Aceasta forma protejeaza sanatatea celulelor normale impotriva efectelor negative ale chimioterapiei si radiatiilor si, in acelasi timp, determina celulele canceroase sa fie mai sensibile la efectul acestora.

Cu o bogatie de informatii furnizate de lucrarile de cercetare e un mister cum de nu este in mod obisnuit folosita ca adjuvant in terapia contra cancerului. Mai mult, experimente recente demonstreaza de asemenea calitatea sa anti-aterogenica. Totusi, pentru cea mai buna protectie, se recomanda administrarea ambelor forme de vitamina E: succinat (succinatul de alfa-tocoferol) si D-alfa-tocoferol impreuna cu amestecul de tocoferoli. Vitamina E este masurata in ambele sisteme: unitati internationale (u.i.) sau miligrame (mg). Un miligram este egal cu aproximativ 1,5 u.i.

Doza zilnica optima - ODI
Pentru pastrarea unei sanatati generale optime, doza optima zilnica de vitamina E este de:

400 u.i. pana la 1 200 u.i. pentru femei si barbati.

Daca aveti hipertensiune arteriala si doriti sa va mariti doza de vitamina E, incepeti cu 400 u.i. si cresteti-o apoi treptat monitorizandu-va totodata tensiunea arteriala. Dupa timpul de reactie in organism, vitamina E va determina scaderea tensiunii.

Toxicitate si efecte adverse
Nu exista vreun document fundamentat referitor la toxicitatea vitaminei E in doze de 800 u.i. pana la 1 200 u.i. zilnic. Totusi, in cazul dozelor cu continut ridicat - peste 1 200 u.i. zilnic - au fost raportate efecte adverse: greata, balonare, diaree, dureri de cap, palpitatii si lesin. Aceste simptome dispar complet dupa reducerea dozei. Pentru o mai buna siguranta, incepeti cu doza cea mai mica de vitamina E si cresteti-o treptat pentru a reduce la minimum posibilitatea aparitiei efectelor adverse.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente