Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre vitamine, vitamina, minerale, vitamineleVitamina KVitamina K se gaseste in alimente, dar mai este produsa si de bacteriile din intestine. Din acest motiv, vitamina K nu este considerata o vitamina stricto sensu.


Functii si utilizari


COAGULAREA SANGELUI
Cea mai importanta functie a vitaminei K o reprezinta rolul pe care aceasta il joaca in producerea coagularii sangelui in organism. Este necesara producerea unei substante numite protrombina convertita apoi in trombina. Trombina, la randul ei, transforma fibrinogenul in fibrina, cea care face posibila coagularea sangelui. (Apropo, multe otravuri impotriva rozatoarelor se bazeaza pe contracararea actiunii vitaminei K, acest lucru cauzand rozatoarelor hemoragia si, in final, moartea.)


ALTE UTILIZARI
Studii recente releva alte roluri posibile ale vitaminei K. De exemplu, nivelul scazut al vitaminei K poate fi legat de dezvoltarea osteoporozei (scaderea densitatii osoase) si poate afecta comportamentul in sens negativ. Deficienta subclinica a vitaminei K este de asemenea suspectata ca fiind legata de ateroscleroza, avand in vedere ca aceasta poate mari gradul de calcifiere a vaselor sanguine. Deranjant este faptul ca persoanele care iau medicamente pentru subtierea sangelui sunt sfatuite sa reduca alimentele bogate in vitamina K. Acest fapt poate face posibila insa cresterea riscului aterosclerozei si, in ultima instanta, anularea beneficiilor ce pot decurge in urma administrarii medicamentelor.

S-a dovedit ca medicamentele anticoagulante reduc metastazele canceroase, aducand imbunatatiri in supravietuirea pacientilor. Deoarece vitamina K este implicata in procesul de coagulare, unii ar putea crede ca poate fi contraindicata in cazul pacientilor cu cancer. Totusi, vitamina K nu numai ca are proprietati unice antineoplastice (impotriva cresterilor tumorale) in cazul folosirii sale singulare, dar prelungeste, de asemenea, supravietuirea cand este folosita impreuna cu chimioterapia. Paradoxal, vitamina K creste capacitatea antimetastatica a terapiei anticoagulante.

RDI si carentele
Deoarece vitamina K este usor obtinuta prin dieta si prin sinteza in organism, carentele sunt rare si in mod obisnuit apar acolo unde sunt probleme de malabsorbtie datorate obstructiilor intestinale, balonarilor, unei ileite regionale, colite ulceroase sau unei boli hepatice cronice. Vitamina K este administrata in regim profilactic bebelusilor in vederea prevenirii hemoragiei si in regim preoperatoriu persoanelor cu probleme de sangerare sau coagulare. RDI pentru vitamina K este de 80 mcg si pentru femei si pentru barbati.

Surse alimentare
Vitamina K se gaseste intr-o gama variata de alimente, cu precadere insa in cantitati mari in spanac, frunze de nap, broccoli, varza verde, tomate si ficat. Cantitati mici se gasesc in galbenusul de ou, in grau integral, fructe, branza, sunca si carne de vita.

Suplimente
Vitamina K este un termen general utilizat in descrierea unui grup de compusi similari, inclusiv vitamina Ki din alimente, K2, produsa de bacteriile intestinale, si K3 - forma de sintetiza si disponibila numai prin prescriptie medicala. Deoarece vitamina K se afla in mare masura in alimente si este produsa si in organismul nostru, suplimentele sunt necesare numai in cazurile de malabsorbtie, afectiuni medicale ori la nastere, pentru prevenirea hemoragiilor in cazul nou-nascutilor.

Doza zilnica optima - ODI
Doza zilnica optima de vitamina K este la fel cu RDI: 80 mcg pentru femei si barbati.
Toxicitate si efecte adverse
Numai forma K3 a vitaminei - forma sintetica - este cunoscuta ca prezentand un anumit grad de toxicitate. Simptomul principal asociat supradozei de vitamina K este anemia hemolitica, in care globulele rosii ale sangelui mor mai repede decat poate organismul sa le inlocuiasca.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente