Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile stomacului bolile precum ulcerul, gastrita, constipatia Tratamente si remedii naturiste. Retete sanatoaseGASTRITELE
Definitie: gastritele sunt boli care se manifesta printr-un sindrom de suferinta gastrica si care pot fi provocate de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice, alergice, care intereseaza mucoasa si submucoasa stomacului. Termenul de gastrita nu se aplica deci numai in sensul strict de inflamatie a mucoasei gastrice, ci intr-un sens mai larg, astfel fiind denumite majoritatea suferintelor gastrice, in afara celor din ulcerul si cancerul gastric. Punem diagnosticul de gastrita atunci cand, in prezenta semnelor clinice evocatoare, constatam modificari morfologice directe sau semne de alterare a mucoasei gastrice, prin mijloace de investigatie (radiologie, gastroscopie), precum si functionale, privind secretia de acid clorhidric.

Din punctul de vedere al evolutiei clinice, gastritele sunt acute sau cronice, iar din punct de vedere etiopatogenic, primitive si secundare.

Etiopatogenie: cauzele care provoaca aparitia gastritelor sunt foarte numeroase si, dupa provenienta lor, recunoastem factori exogeni si endogeni. Factorii etio­logici exogeni sunt de natura mecanica, termica, chimica, alergica, infectioasa. Masticatia insuficienta datorita obisnuintei sau unei danturi deficitare, tahifagia, mesele abundente, alimentele voluminoase sunt factori de iritatie mecanica. Factorii termici intra in actiune prin consumarea alimentelor si a bauturilor prea reci sau prea fierbinti. Un rol nociv il au si anumite mancaruri preparate cu prajeli, unele conserve si mezeluri, alimentele condimentate, alcoolul, abuzul de cafea, tutunul.Foarte multe medicamente luate timp indelungat sunt factori iritanti pentru stomac: salicilatii, acidul acetilsalicilic, aminofenazona, antinevralgicele, PAS, preparatele de reserpina, cortizonicele, fenilbutazona, Indocidul.

Factorii endogeni pot fi bolile infecto-coniagioase si starile septice. Leziuni ale mucoasei gastrice sunt constatate in uremie, in hipoproteinemii, in pelagra, scorbut,


Anatomie patologica: in gastrita acuta simpla se evidentiaza macroscopic: o mucoasa congestionata, cu zone de eroziune si cu mici hemoragii; o mucoasa cu pliuri ingrosate si acoperite cu mucus; microscopic: vasodilatatie si descuamari ale epiteliului superficial.

In majoritatea cazurilor, o gastrita, odata instalata, persista ca proces cronic evo­lutiv - la inceput hipertrofie, apoi atrofie. In unele situatii, cum se intampla in ane­mia biermeriana, glandele gastrice dispar, pastrandu-se numai epiteliul mucoasei.

Tabloul clinic va fi studiat separat pentru gastritele acute si pentru cele cronice.

Gastritele acute sunt mult mai rare decat cele cronice. Ele pot fi: acute simple sau catarale, denumite de autorii francezi "embarras gastrique febrile", flegmonoa-se (frisoane, febra, diaree, colaps, epigastralgii, perforatie), corosive, alergice, hemoragice, erozive (dupa aspirina, corticoizi, stresuri, etc). Diagnosticul se stabileste endoscopic, prin gastrofibroscopie frecventa.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente