Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre aparatul respirator si caile respiratorii si plămanii. Caile respiratorii sunt reprezentate de cavitatea nazala, faringe, laringe, trahee si bronhii boli si Tratamente naturisteBRONHODILATATOARELE


Tratamentul de baza al oricarei forme de astm bronsic si BPOC, indiferent de gravitate, consta in administrarea de bronhodilatatoare. Principalele grupe sunt: beta adrenergicele, anticolinergicele, la care se adauga alte preparate mai nou introduse in practica medicala.

La toate acestea, medicamente pentru formele greu influentabile, se adauga corticoterapia, care nu actioneaza prin bronhodilatatie, ci antiinflamator.


Beta adrenergicele, sunt derivati ai adrenalinei, ea insasi folosita inca, uneori, in accesul de astm bronsic sever si in marile urgente (0,3 - 0,5 ml solutie l%o, s.c. de 1-3 ori, la intervale de 30 - 60 , sau solutie \%c per lingual). Efedrina este bron­hodilatatoare si vasoconstrictoare mai slaba (comprimate de 0,050 g si fiole de 1 ml i.m. sau i.c). Prezenta unor efecte cardiovasculare (palpitatii, tahicardie, cresterea tensiunii arteriale) a impus introducerea in practica a unor derivati din generatia a doua. Dintre acestia: izoprenalina (Aludrin, Bronhodilatin) si orciprenalina (Alupent, Astmopent). Aceste preparate desi au reprezentat un progres, provoaca tahicardie datorita stimularii beta receptorilor cardiaci. Dintre derivatii din generatia a treia, stimulanti cu precadere ai beta 2 receptorilor bronsici, se intrebuinteaza: terbutalina (Bhcany]),fenoterolul (Berotec), salbutamolul (Ventolin, Sultanol) si clenbuterolul (Spiropent).

Toate aceste preparate sunt folosite cu precadere sub forma de aerosoli dozati. Sub aceasta forma sub dozaj corect (4x2 inhalatii/zi) sunt practic lipsite de efecte cardiovasculare. Sub forma de spray dozat, sunt de utilitate mare. S-a incercat prepararea tabletelor de orciprenalina (20 mg), salbutamol (4 mg), terbutalina (2,5 mg), cu doza totala/zi intre 10-60 mg. Cel mai util pare salbutamolul (Ventolin). Beta adrenergicele inhiba eliberarea de histamina, relaxeaza musculatura neteda bronhiolara, au actiune antihistaminica, stimuleaza epurarea muco-ciliara bronsica si inhiba degranularea mastocitelor. Ca reactii adverse dupa supradozaj pot aparea: tremuraturi, nervozitate, palpitatii, tarhicardie, cresterea debitului cardiac si a tensiunii arteriale s.a. Aceste manifestari pot disparea spontan sau prin reducerea dozei.

Alupentul - aerosol 750 mg/doza si Astmopentul preparate mai vechi sunt inca folosite. Mai nou, Aldecin inhaler, spray, 2 inhalatii de 3-4 ori pe zi, oral sau nazal este foarte activ. La fel Beclomet, Beclomet forte, aerosoli si Bromilide, aerosoli.

Pentru Tratamentul astmului bronsic se mai utilizeaza, dar limitat, epinefrina (adrenalina), fiole de 1 mg/l ml, Bronhodilatin, compr. de 10 mg. De subliniat ca folosirea in exces a spray-urilor, pentru astm bronsic, poate duce la obisnuinta, fenomen denumit astmul drogatilor.

Anticolinergicele. Dintre acestea atropina produce bronhodilatatie prin inhibarea acetilcolinei. Administrata i.v. (0,5 mg) provoaca tahicardie, uscaciunea gurii, ingrosarea secretiilor bronsice si predispozitii la infectii bronsice. Atroventul (bromura de ipratropium), recent introdus, nu prezinta efectele secundare ale atropinei, se foloseste ca aerosol dozat, dar actiunea este inferioara beta adre-nergicelor.

Metilxantinele sunt folosite sub forma de teofilina si derivatii sai teofilin etilendiamina (Eufilin, miofilin). Pe langa efectul bronhodilatator, au si actiune inotropa si cronotropa miocardica, analeptica respiratorie si actiune diuretica. Oral actioneaza slab (comprimate de 0,10 g x 3/zi). Sunt folosite mai mult pe cale i.v. (1 - 3 fiole de 10 ml, 240 mg). Sunt inactivate in stomac. in accesele de astm bronsic si starile de rau astmatic sunt frecvent utilizate. Ca reactii adverse posibile citam: greata, varsaturi, tahicardie, ameteli, neliniste, anxietate, insomnie, excitatie psihica.

Preparate similare, dar mai active sunt Unidur, compr. retard, 400-600 mg, o data pe zi, Teotaid, capsule, Aminofilina, compr. 400 mg si Miofilin, compr. si capsule de 100 mg.

Prostaglandinele sunt numai de interes teoretic in prezent.

Cromoglicatul disodic (Intal, Lomudal) nu are actiune bronhodilatatoare. Ad­ministrat inaintea expunerii la alergenul cauzal previne accesul de astm bronsic. Este folosit curent in aceasta afectiune. Se administreaza sub forma de capsule cu pulbere, cu ajutorul unui "spinhaler", 4 capsule/zi la 4 - 6 ore interval, sau sub forma de solutie pentru aerosoli (actiunea incepe la 15 ).

Ketotifenul (Zaditen) are tot efect preventiv in astmul bronsic, ca si precedentul preparat si se administreaza oral in gelule de 1 mg, dimineata si seara.

Corticoterapia, cu actiune antiinflamatorie si antialergica, este indicata cand toate celelalte medicatii nu mai pot controla accesul de astm bronsic.


Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente