Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre endocrinologie bolile glandelor suprarenale, tumori, mailigne si benigne, cancerul si tratarea lui

FEOCROMOCITOMUL


Fiziologia medulosuprarenalei este in atentia clinicienilor, intrucat tumorile dez­voltate in aceasta zona dau nastere unor sindroame clinice distincte si importante. Feocromocitomul este o tumoare benigna care se dezvolta in medulara suprarenalei, dar poate avea si alte localizari, in afara glandei. Tumoarea secreta cantitati apreciabile de catecolamine (adrenalina sau epinefrina si noradrenalina sau norepinefrina).

Simptomatologie: manifestarea cea mai caracteristica a bolii este hipertensiunea arteriala, care poate atinge valori maxime de 220 mmHg, pana la 280 sau chiar 300 mmHg. Hipertensiunea poate avea caracter permanent sau poate surveni in crize. Criza apare brusc si este de obicei declansata de emotii puternice. In timpul crizelor paroxistice, bolnavul devine palid, transpira, are palpitatii si tremuraturi in tot corpul si se plange de dureri de cap. Ca urmare a efectelor metabolice ale catecolaminelor, se produc hiperglicemie si glicozurie, mai ales cand tumoarea secreta cantitati importante de adrenalina. Dispneea si durerile cardiace care insotesc criza se pot termina fatal, cu edem pulmonar acut. Vomismeritele si tulburarile vizuale sunt frecvente in timpul crizelor. Daca hipertensiunea este permanenta, este greu de deosebit de hipertensiunea esentiala sau maligna.

Diagnosticul se bazeaza in special pe probele de laborator. Dozarile de cate­colamine, in urina si plasma, dau informatii pretioase cu privire la existenta feocro-mocitului. in practica curenta se masoara catecolaminele in urina din 24 de ore.


Urina pentru analiza este stransa ca si pentru dozarile hormonale, timp de 24 de ore, intr-un borcan care contine un fixator (acid sulfuric). Inainte de analiza, bol­navul trebuie avizat sa nu ia substante si medicamente capabile sa modifice rezul­tatele, ca de exemplu preparate pe baza de vanilie, tetraciclina, acid acetilsalicilic. Cand

Simptomele apar sub forma de crize paroxistice, este posibil ca in perioadele dintre crize, valorile catecolaminelor sa fie in limite normale. In feocromocitom se gasesc valori mari ale adrenalinei in urina din 24 de ore - peste 50 mg (normal = 1 - 20 mg). Concentratia noradrenalinei depaseste 150 mg/24 de ore (normal = 10 -70 mg). Se mai obisnuieste sa se dozeze in urina acidul vanii mandelic - produs metabolic al celor doua catecolamine. Valorile urinare peste 9 mg/24 h sugereaza existenta feocromoci tomului. Pentru stabilirea diagnosticului de feocromocitom se mai utilizeaza o serie de probe: Proba de blocare cu fentolamina (Regitina) se bazeaza pe proprietatea acestei substante de a scadea hipertensiunea arteriala provocata de catecolamine. Se ad­ministreaza i.v. 10 mg Regitina. In acest timp, la celalalt brat, o alta persoana ma­soara tensiunea arteriala la fiecare jumatate de minut. In caz de feocromocitom, tensiunea arteriala trebuie sa scada in urmatoarele minute cu cel putin 40 mm Hg si sa se mentina scazuta timp de 2 - 3 ore.

O alta proba este testul lahistamina. Aceasta substanta elibereaza adrenalina din feocromocitom, producand cresterea tensiunii arteriale. Testul fiind riscant, este contraindicat la cei cu afectiuni ale coronarelor.

Retropneumoperitoneul sau insuficienta retroperitoneala a glandelor suprare­nale pune in evidenta tumoarea si o localizeaza. Pentru efectuarea acestui examen, bolnavul trebuie pregatit dinainte, sa nu aiba gaze in intestin. Prin punctie ano-coccigiana, cu un ac lung, se introduc intre rect si coccis 800 -1 200 ml oxigen sau bioxid de carbon. Se face apoi radiografia regiunii suprarenale. Pe film se vede clar conturul tumorii, bineinteles daca aceasta este destul de mare.

Tratament: extirparea chirugicala a tumorii este urmata de disparitia simpto-melor si de restabilirea completa a bolnavului.


loading...Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate

HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente