Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile pancreasului endocrinHIPERINSULINISMUL


Hiperinsulinismul, care se datoreaza secretiei exagerate de insulina, se prezinta sub doua forme: organica si functionala.


Hiperinsulinismul organic este determinat de un adenom, mai rar de un cancer sau de o adenomatoza difuza a pancreasului, toate acestea secretand in exces si continuu insulina. De aceea, valorile glicemiei, dimineata, pe nemancate, sunt foarte scazute, de 50 mg% (normal 80 - 110 mg). Crizele de hipoglicemie apar la cateva ore dupa mese sau in primele ore de dimineata. Daca pacientul se alimenteaza, crizele cedeaza. Hipoglicemia se manifesta cu somnolenta, pierderi de cunostinta, uneori chiar tulburari mintale, cu stari de confuzie, convulsii etc, fapt pentru care se considera in mod gresit ca bolnavul are isterie, nevroza, epilepsie sau o tumoare cerebrala.


Diagnostic: insulinomul trebuie suspectat ori de cate ori se gasesc valori scazute ale glicemiei pe nemancate. Pentru precizarea diagnosticului au fost propuse mai multe teste, dintre care mentionam:

Proba foamei prelungite consta in tinerea la post timp de 24 sau 72 ore a bolna­vului suspect de tumoare pancreatica. Daca glicemia scade sub 50 mg% si continua sa scada, diagnosticul este sigur. Proba trebuie efectuata sub stricta supraveghere, deoarece bolnavul poate intra in coma, datorita scaderii importante a zaharului sanguin.


Tratamentul este chirurgical si consta in extirparea adenomului pancreatic. Hiperinsulinismul organic sau insulinomul este o boala foarte rara.

Mai frecvente in clinica sunt hipoglicemiile functionale. Ele pot fi provocate de supradozajul de insulina, de tolbutamid, de administrarea de alcool sau, la copii, de ingerarea de acid acetilsalicilic. La cei cu ulcer duodenal sau la operati de stomac, apar, adeseori, fenomene de hipoglicemie la 2 - 4 ore dupa mese.Simptomele hipoglicemice sunt similare cu cele produse de injectarea insulinei: senzatia de gol in stomac, foame, paloare, tremuraturi, transpiratii, ameteli, mergand pana la stari de agitatie. Administrarea zaharului sau chiar simpla alimentare a bolnavului fac sa dispara fenomenele.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente