Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile paratiroidelorHIPOPARATIROIDISMUL (tetania paratiroidiana)


Cauza cea mai obisnuita a hipoparatiroidismului o constituie lezarea sau inde­partarea ^hirugicala a glandelor paratiroide in cursul unei operatii pe tiroida. Mai rar, afectiunea se datoreaza distrugerii glandelor prin hemoragie, infectie sau ira­dierea tiroidei cu raze Rontgen sau cu iod radioactiv. Uneori cauza hipoparatiroi­dismului nu poate fi gasita. In toate cazurile, indiferent de natura insuficientei paratiroidiene, scaderea secretiei de parathormon micsoreaza concentratia calciu­lui in sange. Aceasta duce la cresterea excitabilitatii sistemului nervos central, favorizand astfel aparitia crizelor de tetanie.


Simptomatologie: cele mai multe cazuri de tetanie se intalnesc la copii. Mani­festarea tipica a bolii o constituie contractura spastica, simetrica, a membrelor, pre­cedata de crampe, furnicaturi si amorteli. Contractura la mana se traduce prin spas­mul carpopedal, care da mainii aspectul descris sub denumirea de "mana de ma-mos". La copil apare destul de frecvent spasmul laringian. In cazuri severe apar tulburari in respiratie, cianoza, sufocare si moarte. La adult, spasmul laringian poate fi confundat cu astmul bronsic. Spasmele generalizate se insotesc de fotofobie, greutate in vorbire (disartrie) si spasme viscerale (tetanie gastrica, spasm piloric). Tulburarile psihice sunt frecvente, mergand de la iritabil itate, anxietate, depresiune si panica, pana la delir si stupoare. In forma cronica a tetaniei apar tulburari trofice - uscaciunea pielii si a parului, unghiile se mp usor, iar eczemele apar frecvent. Cataracta este o manifestare obisnuita a bolii. Cariile dentare sunt numeroase. Exista o forma acuta a bolii, declansata de indepartarea chirurgicala a unui adenom para-tiroidian. Tetania se iveste la cateva zile dupa operatie, iar manifestarile sunt drama­tice. Cel mai adesea, insa, tetania este latenta, iar episoadele acute sunt provocate de oboseala sau de emotii. In tetania latenta, manifestarile sunt mai reduse ca inten­sitate. Bolnavul se plange de slabiciune musculara, oboseala, amorteli, crampe moderate si furnicaturi in corp. Manifestari similare pot aparea dupa diaree cronica si varsaturi repetate cu pierderea de calciu. Exista si o tetanie neurogena (spasmo-filie), care apare in nevroze. Graviditatea este un factor agravant al tetaniei, datorita pierderii de calciu in timpul sarcinii.

Tratamentul preventiv se refera la o serie de precautii care trebuie luate in cursul operatiilor pe tiroida si paratiroide. In timpul crizelor se vor da bolnavului sedative si tranchilizante. Scaderea calciului in sange se combate c*u saruri de calciu (gluconat, clorura sau lactat de calciu), administrate in injectii i.m., i.v. sau per oral. O atentie deosebita trebuie acordata in timpul efectuarii injectiilor i.v. de clorura de calciu. Daca substanta iese afara din vena, produce dureri mari si necroza tesuturilor. Este obligatoriu ca administrarea de calciu sa fie asociata cu vitamina D,, in doze de 600 000 -1 200 000 u de 1 - 3 ori pe saptamana. Se mai utilizeaza preparatul A.T. 10 sau Tachystin, care este un hipercalcemiant mai puternic decat vitamina D2. In tetania acuta, bolnavul trebuie scos rapid din criza, cu injectii i.v. de clorura sau gluconat de calciu si cu sedative. Asistentele medicale, in comportamentul lor fata de bolnav, trebuie sa tina seama de faptul ca hipoparatiroidienii au un sistem nervos dereglat: obosesc usor, sunt anxiosi si iritabili si de aceea trebuie sa li se ofere conditii de liniste si repaus. Este bine sa evite meseriile care i-ar supune unor eforturi mari, fizice si intelectuale.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente