Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre explorari cliniceImaginea scintigrafica in practica clinica


Scintigrafia este o metoda mai veche de explorare. Principiul care sta la baza acestei metode imagistice de diagnostic, consta in detectarea radiatiei gama emise in urma injectarii unui izotop radioactiv cu tropism pentru un anumit organ, proces sau leziune si convertirea fotonilor emisi in semnale electrice care in urma unor prelucrari succesive, redau pe ecranul osciloscopului sub forma de imagine scintigrafica, distribuirea radiotrasorului, oferind informatii despre morfologia si functia organului investigat.


Aparatura care sta la baza detectiei radiatiei gama, a formarii si prelucrarii imaginii scintigrafice este camera de scintilatie si calculatorul electronic. Camera de scintilatie este alcatuita din colimator (o placa de plumb perforata, prevazuta cu canale si pereti despartitori, care se interpune intre pacient si cristalul de scintilatie).

Calculatorul este un sistem complex care achizitioneaza, depoziteaza, prelucreaza si afiseaza rapid informatia. Ca izotop radioactiv se folosesc diferite substante. Cea mai frecvent utilizata este technetiu radioactiv (Te 99 m).

Explorarea scintigrafica a sistemului nervos central foloseste ca izotop radioactiv Te 99m. Metoda are indicatii in investigarea traumatismelor cerebrale, hemoragiilor intracraniene, hematoamelor subdurale, neoplasmlului primar si unele metastaze, tumori benigne, accidente vasculare cerebrale, meningite, encefalite, abcese cerebrale, anevrisme etc.

Modificarile lichidului cefalorahidian se investiga prin cisteronografie care foloseste urmatoarele radio-farmaceutice: Yb-169 DTPA, 1-131, serum albumina, Te 99m, DTPA etc. Metoda este utilizata pentru diagnosticul hidrocefaliei, chisturilor sistemului nervos central, fistulelor etc.

Scintigrafia tiroidei utilizeaza pertechnetat de Tc-99m, 1-131 etc. Evidentiaza tiroiditele, gusa, adenoamele tiroidiene si neoplasme ale tiroidei.

Scintigrafia pulmonara consta in administrarea intravenoasa sau pe cale inhalatorie a unei substante radioactive. Evidentiaza vascularizatia (perfuzia pulmonara) si ventilatia.

-  Scintigrafia prin perfuzie consta in injectarea i.v. a unor particule marcate radioactiv (Technetiu 99m, MAA, Xenon-133 etc). Se inoculeaza i.v. serum albumina cu Tehnetiu radioactiv sau iod radioactiv. Zonele hipocaptante se compara cu modificarile radiografice stabilind indicatiile chirurgicale. Metoda este indicata in tromboembolia pulmonara (absenta perfuziei intr-un anumit teritoriu), in supuratiile pulmonare (bronsiectazie, abcese) evidentiind teritorii neperfuzate, in cancerul pulmonar centrohilar (arie nevascularizata), in bronhopnemopatia cronica obstructiva (perfuzie neomogena), in hipertensiunea pulmonara (abolirea perfuziei la baze) si in astmul bronsic.

-  Scintigrafia inhalatorie consta in inhalarea unor aerosoli radioactivi cu un nebulizator. Este indicata in neoplasmul bronsic (evidentiind gradul obstructiei), in astmul bronsic, tromboembolia pulmonara si emfizemul pulmonar.

Scintigarfia cordului: ca radiotrasor se utilizeaza Taliu 201 in perfuzie. Metoda permite detectarea ischemiei miocardice, infarctului miocardic acut sau sechelelor sale.

Angiocardiografia radio-izotopica cu Tc-99m, investigheaza ventriculul stang (fractia de ejectie), sunturile intracardiace etc. Metoda poate fi sincronizata cu electrocardiograma.

Scintigrama hepato-splenica si a cailor biliare
Principiul metodei este fixarea particulelor coloidale marcate radioactiv de catre celulele reticulo-endoteliare din structura ficatului si splinei.

Aurul -198 coloidal a fost inlocuit in ultimul timp de Indiu-113m si Technetiu 99m. Metoda evidentiaza forma si dimensiunea ficatului, modificarea fixarii radiocoloidului la nivelul ariei hepatice si fixarea intrahepatica a radiocoloidului.

Ficatul patologic poate fi marit sau micsorat global sau la un singur lob. Modificarile elementare care sunt detectate sunt hipofixarea, zonele lacunare si fixarea extra hepatica (in special a splinei). In procesele inflamatorii cronice de tipul hepatopatiilor cronice, captarea este neomogena. In hepatita cronica activa si ciroza hepatica apare si o captare splenica crescuta. Procesele inlocuitoare de spatiu hepatic se evidentiaza sub forma unor zone necaptante (chist hidatic, tumori benigne) sau slab delimitate (neoplasmul hepatic). Cand se suspicioneaza un hemangiom hepatic, izotopul folosit este Tc-99 pirofosfat, iar in cazul unui abces hepatic Galiu-57.

Angioscintigrafia exploreaza stadiul dinamic al perfuziei hepatice.

Diferitele afectiuni hepatobiliare se manifesta prin absenta" sau diminuarea marcata a radioactivitatii la nivelul ariei hepatice, nevizualizarea veziculei biliare sau vizualizarea tardiva. Explorarea precizeaza sediul unui obstacol, ca in icterele mecanice, la pacientii la care explorarea cu substante de contrast nu se mai poate face. De asemenea, permite evaluarea colecistitelor acute (litiazice sau nelitiazice), colecistitelor cronice, obstructiilor si fistulelor biliare.

Scintigrafia splenica se bazeaza ca si la ficat pe proprietatea celulelor mezenchimale de a capta particulele coloidale marcate radioactiv.

Metoda evalueaza splenomegaliile, procesele inlocuitoare de spatiu splenic (infarctul, limfomul, hematomul etc), traumatismele splenice si nevizualizarea splinei.

Sciniigrafia pancreasului utilizeaza metionina marcata cu Se-75 si evidentiaza cancerul pancreatic, icterul obstructiv si diverse pancreatite.

Scintigrafia renala
Se folosesc izotopi radioactivi ca glicon-Te99, izotopi Tc99, DTPA sau MAG3 (in nefrograma izotopica). Permite evidentierea obstructiilor partiale sau totale, modificari de forma si dimensiune, anomalii renale. Este indicata in diagnosticul pielonefritei acute si cronice, tuberculoza renala, pionefroza, abcesul renal, tromboza venei renale, infarctul renal, stenoza arterei renale, tumori renale maligne sau benigne, anomalii congenitale, traumatisme renale, uropatii obstructive, insuficienta renala.

Nefrograma evidentiaza faza vasculara (importanta in diagnosticul hipertensiunii reno-vasculare), arata caracterul unilateral al unor boli renale de natura ischemica (placa de aterom pe artera renala, hiperplazie fibromusculara etc).

Se mai evidentiaza obstructii complete sau incomplete ale cailor urinare si nefropatiile interstitiale. Nefrograma cu captopril este utila in hipertensiunea renovasculara.

Scintigrama sistemului osteo-articular. Ca radiotrasor se foloseste Tc-99m. Imaginea evidentiaza zone hiperfixante (tumori primare, metastaze, osteomielite, traumatisme etc.) si zone hipofixante (insuficienta circulatorie localizata, infarcte, invadare tumorala, diferite tumori). Indicatiile sunt: depistarea tumorilor benigne, maligne, metastaze, boli metabolice, unele artropatii etc. Scintigrafia articulara utilizeaza acelasi agent radioactiv. Permite diagnosticul unor boli articulare inflamatorii ca artrite infectioase, artrita reumatoida, spondilita anchilpzanta si unele artroze.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente