Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre aparatul digestiv cu bolile si remediile medicale si naturisteSEMIOLOGIA ESOFAGULUI
Simptomele functionale
constau in disfagie, dureri si regurgitare - complex simp­tomatic cunoscut sub numele de sindrom esofagian.
Disfagia este dificultatea pe care bolnavul o are la inghitire.

Durerea ia un caracter de constrictie si este localizata retrosternal sau in diferite puncte ale traiectului esofagian; apare in timpul meselor si insoteste disfagia.

Regurgitara este refluxul alimentelor ajunse in esofag (varsaturi esofagiene) si poate fi precoce sau tardiva. Portiunea situata deasupra obstacolului se dilata si in aceasta punga se aduna alimente care sufera procese de fermentatie sau de pu­trefactie.

Varsatura esofagiana contine mucus, saliva si alimente nedigerate; se caracte­rizeaza prin lipsa acidului clorhidric.


In caz de cancer esofagian se pot elimina portiuni sfacelate si sange.

Examenul obiectiv: la inspectia generala se pot constata slabirea si deshidrata­rea bolnavilor cu stenoza esofagiana. Inspectia gurii si a faringelui furnizeaza date importante in caz de leziuni prin substante caustice.

Examenul radiologie se face cu sulfat de bariu, atat sub forma de pasta, cat si sub forma de suspensie baritata. Bolnavul va fi examinat in pozitie oblica. Este un examen obligatoriu inainte de orice explorare instrumentala. Examenul radiologie aduce atat informatii asupra tulburarilor functionale, cat si asupra modificarilor anatomice ale esofagului. Metoda include radioscopia, radiografi a si cinefluorografia. Farmacologia cuprinde testul de Mecholyl cu testul de apa si bioxid de carbon.

Esofagoscopia se face cu ajutorul esofagoscopului; se efectueaza numai dupa un prealabil examen radiologie, de catre un specialist experimentat si sub control vizual permanent. Esofagoscopia necesita o pregatire psihica a bolnavului, o anes­tezie de baza si o buna anestezie faringiana cu cocaina; este contraindicata in cifo-za, cifoscolioza, afectiuni cardiace sau aortice, tuberculoza pulmonara, hemoptizii, hematemeze, tumori mediastinale.

Cateterismul esofagian consta in introducerea unei sonde de cauciuc de diferite masuri si radioopace. Este un examen cu indicatii restranse.

Citologia exfoliati va si biopsia esofagului permit diagnosticul direct al leziunii morfologice.

Testul perfuziei acide esofagiene se face cu o solutie de acid clorhidric 0,1 N, instilata pe sonda Einhorn. Este util in crizele dureroase esofagiene.
Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente