Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre aparatul digestiv cu bolile si remediile medicale si naturisteSEMIOLOGIA GURII Sl A FARINGELUIInterogatoriul urmareste sa descopere factorii mecanici, termici, chimici sau in-fectiosi care provoaca afectiuni bucale. Ne vom interesa de cauzele mecanice; din- tre substantele chimice, amintim acizii si bazele (acid acetic, soda caustica), bis-mutul, mercurul, plumbul, fosforul.

Exista boli generale care pot avea manifestari bucale: diabetul zaharat, scorbutul, sindroamele hemoragipare, leucemia, agranulocitoza. Bolile infectioase (sifilisul, I tuberculoza, scarlatina, varicela, rujeola) pot determina semne caracteristice bucale.
Simptomele functionale
se manifesta prin gust neplacut, senzatia de arsura, dureri spontane, permanente sau ocazionale, legate uneori de alimentatie; uneori apar dureri cu caracter de intepaturi si cu iradieri spre urechi.

La nivelul faringelui pot aparea tulburari la inghitire. Deseori se intalneste hipersalivatie.

Examenul obiectiv trebuie facut metodic: se incepe cu inspectarea fetei, apoi se inspecteaza buzele, care se vor rasfrange usor pentru a le examina mai bine, apoi bolnavul este invitat sa deschida gura cat mai larg si se inspecteaza mucoasa, ajutandu-ne de o spatula sau de apasatorul de limba.

Mirosul gurii si al aerului expirat poate aduce date importante.

Limba se examineaza cerand bolnavului sa o scoata din gura.

Fata interna a obrajilor, examinata cu atentie, poate fi revelatoare pentru unele boli.

Examenul gingiilor este de asemenea important; paloarea lor apare in anemii, iar gingivite caracteristice se intalnesc in intoxicatii cu metale, cu scorbut, diabet.

Dintii intereseaza pentru anomaliile de implantatie (sifilis congenital) macro-sau microdentitie, "dinti semilunari" (sifilis congenital), carii dentare, paradentozel (diabet); granuloamele radacinilor dentare constituie frecvente focare de infectie.

Examenul faringelui pune in evidenta angine de diferite tipuri: catarala sau eritematoasa, pultacee, flegmonoasa, ulceroasa, pseudo-membranoasa, ulcero-mem-branoasa, necrotico-gangrenoasa.   

                                                                 
Tulburarile de salivatie pot fi revelatoare pentru unele boli. Hipersalivatia (ptia-lism) se intalneste in stomatite, in nevralgia de trigemen, in stenoza esofagiana, in boli ale bulbului rahidian.

Ptialismul poate fi exagerat, saliva revarsandu-se in afara (sialoree) si se consta­ta in stomatita mercuriana si saturnina, tabes, encefalita, turbare.                           

Salivatia diminuata sau suprimata (xerostomie, asialie) se poate intalni in marile deshidratari sau in intoxicatii cu beladona.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente