Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre endocrinologie bolile gonadelor (testicolelor), testiculelor, fertilitate, hormoni si sexualitate, bolile glandelor sexualeEUNUCHISMUL Sl EUNUCOIDISMUL


Termenul de eunuchism se refera la starea - congenitala sau dobandita - deter­minata de lipsa gonadelor.

Eunucoidismul este o stare mai atenuata a eunuchismu-lui. Glandele genitale sunt prezente, dar sunt deficitare ca functie si structura. In functie de momentul instalarii hipogonadismului, se disting o forma prepubertara si o forma postpubertara. In sindromul prepubertar, datorita lipsei de hormoni sexuali, inchiderea cartilajelor de crestere se face cu intarziere. Membrele cresc mult in lungime, disproportionat fata de trunchi, creand statura eunocoida. Scheletul este gracil, talia inalta, iar muschii slab dezvoltati. Tabloul clinic este dominat de nedezvoltarea sexuala. La fete, maturizarea sexuala nu se produce. Menstrele nu apar, sanii sunt mici, iar organele genitale externe si interne (uter, vagin) raman infantile. Pilozitatea sexuala si pe corp nu se dezvolta.

Caracterele psihice sunt infantile. La baieti, la varsta pubertatii, testiculele sunt mici, lipsesc sau sunt ascunse in abdomen (criptorhidie). Penisul este mic, nedezvoltat, iar parul lipseste lapubis, la barba, mustati si pe corp. Vocea nu se ingroasa, iar expresia fetei este infantila. Insuficienta genitala se poate instala insa si dupa pubertate. O cauza obisnuita, la femei, o constituie inflamati a organelor genitale, castrarea chirurgicala sau iradierea pe ovare. La femei, pierderea functiei ovariene se manifesta cu tulburari menstruale, mergand pana la pierderea menstrelor (amenoree), caderea parului sexual, pierderea libidoului si sterilitate. Regresiunea caracterelor sexuale (micsorarea uterului si a vaginului) se insoteste de tulburari vegetative destul de intense: valuri de caldura, insomnii, nervozitate. O complicatie relativ frecventa a hipogonadismului la femeia adulta este osteoporoza. La sexul masculin, insuficienta genitala, aparuta dupa pubertate, se manifesta prin involutia organelor genitale, caderea parului sexual si de pe corp, pierderea libido-ului si a potentei si sterilitate. La toate acestea se mai adauga numeroase tulburari neuro-vegetative: ameteli, insomnii, iritabilitate, astenie.

Tratamentul hipogonadismului consta in administrarea de hormoni sexuali -testosteron la barbat si estrogeni naturali si sintetici la femeie. Ei produc maturiza­rea sexuala si opresc cresterea in lungime. La adult, hormonii sexuali impiedica regresiunea caracterelor sexuale, refac potenta si, uneori, restabilesc capacitatea de procreare. Daca insuficienta genitala este de natura hipofizara, se asociaza un tra­tament cu gonadotrofina corionica (preparatul romanesc Gonacor).
Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente