Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre endocrinologie bolile hipofizei, boala Addison, Tratament si remediu naturistINSUFICIENTA HIPOFIZARA (sindromul Sheehan) (necroza sau infarctul postpartum)

Sindromul Sheehan este provocat de distrugerea glandei hipofizare in cursul unei nasteri complicate cu hipertensiune, soc si hemoragie. Distrugerea sau ne­croza glandei reprezinta consecinta hemoragiei din timpul sarcinii, care produce scaderea irigatiei in hipotalamus si hipofiza. In ultimul timp, incidenta necrozei post partum a scazut, datorita ameliorarii practicilor obstetricale. Insuficienta hi­pofizara poate exista si la barbat. Leziunile inflamatorii vasculare sau degenerative (diabet, tuberculoza, sifilis, micoze, bruceloze etc), tumorile hipofizare pot distruge hipofiza, producand la pacientii de ambele sexe fenomene de hipopi tui tarism partial sau total (panhipopituitarism).


Simptomatologie: la femeie, primele semne de insuficienta hipofizara, care isi fac aparitia imediat dupa nastere, sunt involutia sanilor si lipsa lactatiei. Bolnava se plange de slabiciune fizica marcata si persistenta. Ulterior, organele genitale involueaza, menstrele se raresc. Concomitent apar si alte tulburari care dovedesc insuficienta celorlalti hormoni hipofizari, in afara hormonilor gonadotropi. Len-toarea, toropeala, sensibilitatea la rece, depigmentarea pielii, caderea parului axilar si pubian - fenomene frecvente la aceste bolnave - dovedesc deficitul de hormoni tiroidieni si suprarenali. La barbat, insuficienta hipofizara se manifesta prin insuficienta tuturor glandelor periferice (tiroida, suprarenale, gonade). Predomina insa deficitul de hormoni gonadotropi. Pierderea libidoului si a potentei este insotita de regresiunea organelor genitale (atrofie testiculara), aspectul clinic fiind cel al hipogonadismului.

Diagnosticul de insuficienta hipofizara, - atat la barbat, cat si la femeie - se bazeaza in primul rand pe involutia organelor genitale si a caracterelor sexuale. Diagnosticul clinic este completat de examenele de laborator. intrucat dozarile directe de hormoni hipofizari sunt deocamdata dificile, necesitand o aparatura speciala, se recurge in mod curent la dozarea hormonilor periferici. Astfel, pentru explorarea glandei suprarenale se fac dozari de 17-hidroxicorticosteroizi si 17-cetosteroizi in urina de 24 de ore. Pentru aprecierea activitatii glandelor genitale, se dozeaza 17-CS in urina, iar la femei se determina estrogenii si pregnandiolul urinar. Pentru explorarea functiei glandei tiroide se efectueaza metabolismul bazai, iodemia si iodocaptarea tiroidiana (a se vedea referatele respective). Insuficienta uneia sau mai multor glande periferice este o dovada a deficitului de hormoni hipofizari.

Tratament: practica a dovedit importanta administrarii de preparate hormonale substitutive pentru recuperarea bolnavilor cu insuficienta hipofizara. Rezultatele sunt rapide si spectaculare. Insuficienta tiroidiana se trateaza cu extracte de glanda tiroida sau preparate sintetice, tiroxina si triiodotironina (denumirea comerciala Tiroton). Daca exista semne de insuficienta suprarenala, se asociaza cortizon. Tratamentul cu hormoni sexuali - estrogeni la femeie si testosteron la barbat -determina aparitia menstrelor, restabileste fertilitatea, iar la barbat reface vigoarea fizica si potenta.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente