Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Bolile tiroidei, Hipertiroidismul. Manifestarile cardiovasculare HipotiroidismulGUSA Sl CRETINISMUL ENDEMIC


Termenul de gusa endemica se refera la marirea de volum a glandei tiroide, manifestare intalnita in anumite zone geografice, interesand 10% din populatie (74). Gusa apare cu predilectie in zonele de munte si de deal.

Etiopatogenie: factorul determinat in constituirea gusii este carenta de iod. Hipertrofia glandei tiroide mai este


favorizata si de factori alimentari gusogeni - varza, conopida, napi - de subalimentatie, in special de carenta proteica si de calitatea proasta a apei. Gusa poate fi insotita de tulburari endocrine sau nervoase. Pentru diferitele forme de gusa, St. M. Milcu a propus termenul de distrofic endemica tireopata - denumita prescurtat DET - si le-a clasificat in trei grade sau Forme clinice:

- in DET de gradul I sunt cuprinse gusile simple, care nu sunt insotite de fenomene de compresiune si nici de tulburari en­docrine;

- in DET de gradul II intra gusile din dereglari endocrine (forma endocrinopata), ca de exemplu gusa cu mixedem sau gusa hi-potiroidizata;


- in DET de gradul III (forma neuropata)
predomina leziunile sistemului nervos central. Aici sunt cuprinse formele cu deficit mintal sever, cu tulburari neurologice si cu suferinte ale organelor. Cretinismul, idiotia mixedematoasa, epilepsia, surditatea, surdo-mutitatea si tulburarile de cres­tere (nanism) fac parte din aceasta categorie.

Cretinismul endemic prezinta un interes deosebit, datorita severitatii afectiunii. Este o stare morbida congenitala si familiala si se datoreaza lipsei de hormoni tiroidieni in timpul vietii fetale. La cretini, gusa nu este obligatorie. Cretinismul se caracterizeaza prin intarziere in dezvoltarea organismului si, mai ales, prin lipsa de dezvoltare mintala, surditate sau surdo-mutitate. Tratament: profilaxia detine primul loc in lupta impotriva gusii endemice si a cretinismului. La noi in tara a existat, inca din 1949, o retea endocrinologica, care a studiat si a combatut gusa endemica. In prezent, incidenta sa a scazut mult datorita masurilor organizatorice intreprinse. Cel mai eficace mijloc de profilaxie iodata il constituie administrarea de sare iodata in zonele endemice. Iodul mai poate fi dat sub forma de tablete iodate continand 1 mg iodura de potasiu. Alaturi de profilaxie iodata, un rol important il detine ameliorarea conditiilor de viata in zonele cu focare endemice.

Tratamentul curativ consta in Tratament medical si chirugical. in gusile recente, cu fenomene de hipotiroidism, se da solutie de iodura de potasiu, Tiroxina si Tiroton.

Tratamentul chirurgical are indicatii in gusile mari, nodulare, care, crescand, comprima vasele, traheea si nervii din vecinatate.
Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente