Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Bolile tiroidei, Hipertiroidismul. Manifestarile cardiovasculare HipotiroidismulHIPOTIROIDISMUL Sl MIXEDEMUL


Hipotiroidismul si mixedemul sunt sindroame clinice determinate de productia insuficienta sau de absenta hormonilor tiroidieni. Cele doua entitati clinice difera intre ele doar ca intensitate, mixedemul reprezentand forma cea mai severa de insuficienta tiroidiana. Mixedemul adultului apare la indivizi de ambele sexe, intre 40 si 60 de ani.Simptomele
se instaleaza lent, in decurs de ani, astfel incat afectiunea este sesi­zata tarziu. Boala debuteaza brusc numai dupa interventia chirugicala pe tiroida, cu extirparea completa a glandei. Bolnavul cu mixedem are o infatisare caracteristica. Datorita infiltratiei tegumentelor cu lichid muco-proteic, fata este impastata, cu pungi la ochi (73). Parul este uscat si cade. Tegumentele sunt aspre, uscate, de culoare palida-galbuie si reci. Un semn constant intalnit este rarirea sprancenelor la extremitati. La femei, vocea se ingroasa. Temperatura corpului este de obicei scazuta (hipotermie) si bolnavii sunt foarte sensibili la frig. Cordul este marit, iar bataile inimii sunt rare (bradicardie). O alta particularitate a hipotiroidismului o constituie lentoarea psihica, manifestata prin somnolenta, torpoare, incetinire a proceselor mintale si greutate in vorbire (bradilalie). Tabloul clinic este completat de dureri de cap, constipatie, dureri musculare, acestea din urma fiind in mod gresit atribuite reumatismului. Tulburarile in sfera genitala constau in menoragii si sterilitate, la femei, si pierderea potentei si scaderea fertilitatii, la barbat.

Etiopatogenie: mixedemul apare cu predilectie in regiunile cu gusa endemica, carenta in iod si substantele gusogene fiind factori favorizanti pentru aparitia sa. Indepartarea chirurgicala totala a glandei duce la instalarea rapida a mixedemului. Insuficienta tiroidiana mai poate fi produsa de leziuni inflamatorii ale tiroidei (ti-roidite acute si cronice). in aceste cazuri se pare ca procesul autoimun (prezenta de anticorpi antitiroidieni care distrug tesutul glandular) are o deosebita importanta in producerea sindromului. In ultimii ani au aparut cazuri de insuficienta tiroidiana dupa Tratamente cu doze mari de iod radioactiv, terapie aplicata in hipertiroidism si, mai ales, in cancerul tiroidian.

Mixedemul infantil: la copii, mixedemul imbraca forme diferite de ale adultului, fapt pentru care merita o descriere separata.

Evolutia si manifestarile bolii sunt mai severe. Exista doua Forme clinice distincte, dupa momentul instalarii hipotiroidismu­lui: mixedemul infantil si mixedemul juvenil.

Mixedemul infantil este una dintre cele mai frecvente boli endocrine ale copila­riei, in forma cea mai severa, cu absenta congenitala a tiroidei (mixedem congeni-
tal), debutul se situeaza in viata intrauterina.

Simptomele apar din primele luni de viata. Tulburarile sunt grave, afectand atat cresterea, cat si dezvoltarea somatica si indeosebi dezvoltarea sistemului nervos. Capul este mare, fata inexpresiva, cu aspect de imbecilitate. Pielea este ingrosata, palida, abdomenul balonat, cu hernie ombilicala. Dintii, cariati, prezinta numeroase malformatii. Daca Tratamentul tiroi-dian nu este instituit din timp, leziunile sistemului nervos devin ireversibile. Copi­lul este cretin si nu creste in inaltime (nanism tiroidian). Dezvoltarea sa este di-sarmonica, membrele fiind disproportionat de scurte in raport cu trunchiul. Un criteriu pretios de diagnostic il constituie inchiderea tardiva a fontanelelor si aparitia tarzie a nucleilor de osificare. Se mai adauga si alte anomalii, ca disgenezia epifizara, caracterizata prin calcifieri multiple si neregulate ale cartilajelor epifizare. Mixedemul infantil are drept cauze lipsa de iod in alimentatie, excesul de antitiroidiene luate de mama in timpul sarcinii sau absenta congenitala a unor enzime care intervin in formarea hormonilor tiroidieni.

Mixedemul juvenil, spre deosebire de cel infantil, apare ceva mai tarziu, in copilarie. Intarzierea in crestere si in dezvoltarea mintala este mai putin accentuata. Mai exista o forma clinica de mixedem, in care punctul de plecare nu este in tiroida, ci in hipofiza, care secreta cantitati insuficiente de hormon tireotrop.

Simptomele sunt mai putin manifeste decat in hipertiroidismul primar.

Diagnostic: pentru diagnosticul hipotiroidismului se utilizeaza testele specifice explorarii functiei tiroidiene. Metabolismul bazai (normal 10 ± 10%) este mult scazut in mixedem, ajungand la valori de -20% sau chiar -45%. Valorile colesterolului sanguin sunt semnificativ crescute, mergand pana la 300 mg si chiar la 600 mg% (normal = 180 - 220 mg%). Un alt semn distinctiv il constituie aparitia in sange de hematii contractate, cu margini dintate si ondulate. Acestea dispar sub Tratamentul tiroidian. Valorile iodemiei scad pana la 1 mg%, iar cele ale iodocaptarii sunt cu atat mai scazute, cu cat deficitul tiroidian este mai sever.

Tratamentul mixedemului este simplu si eficace. La adult se obtin rezultate sur­prinzatoare. Sub Tratamentul tiroidian, mixedematosul isi schimba complet infatisarea, devine mai vioi si isi poate relua activitatea intrerupta. Tratamentul consta in administrarea perorala de pulbere de glanda tiroida sau produse hormo­nale sintetice: tiroxina sau triiodotironina (aceasta se gaseste in comert sub denumi­rea de Tiroton). Doza si durata Tratamentului sunt apreciate de catre medic de la caz la caz.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente