Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre hormoni antihormoni Saruri pentru rehidratare oralaHORMONII CORTICOSUPRARENALIENI


Corticosuprarenala secreta trei hormoni: cortisolul (hidrocortizonul), cu actiune glucocorticoida, mineralocorticoizii (aldosteronul) si androgenii.

Hormonii glucocorticoizi sau analogii lor sintetici au o marcata actiune antiinflamatoare, actiuni importante asupra metabolismului glucidic, protidic, lipidic si asupra echilibrului hidro-electrolitic (retentie de apa si sodiu, eliminare crescuta de potasiu). Inhiba reactiile inflamatorii, deprima procesul imunologic (impiedicand sinteza anticorpilor si proliferarea limfatica), deci au un efect antialergic, antitoxic, provoaca limfopenie, fiind eficace in leucemia acuta, cresc sensibilitatea vasculara la catecolamine (adrenalina, noradrenalina), fiind utili in colaps, stimuleaza sistemul nervos central, provocand euforie (buna dispozitie), stimuleaza hematopoieza, mentin homeostazia si cresc rezistenta organismului la agresiuni.

Ca accidente se semnaleaza:

-  tulburari metabolice: osteoporoza prin catabolism proteic exagerat, actiune diabetogena (cresc glicemia si scad toleranta la glucoza), hipertensiune arteriala, edeme si agravarea insuficientei cardiace prin retentia de Na+ si apa si pierdere de K+;

- complicatii infectioase (tuberculoza, infectii cu streptococi sau stafilococi) prin inhibarea reactiilor conjunctive si scaderea anticorpilor;

- accidente digestive (hemoragie, perforatie), stimuland secretia gastrica;

- tulburari psihice (agitatie, psihoze, tulburari de comportament);

- uneori, boli tromboembolice, intarziere a vindecarii bolilor si atrofie cortico­suprarenala;

- semne de hipercorticism (obezitate, astenie, acnee etc).

Indicatii terapeutice: insuficienta corticosuprarenala (numai corticoizi, nu ACTH); boli inflamatorii: reumatism articular acut, poliartrita reumatoida, boli de colagen; astm, urticarie si alte boli alergice; leucemii, sindroame nefrotice; unele cazuri de insuficienta cardiaca; unele cazuri de boli infectioase; forme severe de septicemie; febra tifoida cu fenomene toxice; socul infectios cu germeni gram-negativi; boli de sange.

Contraindicatiile corticoterapiei: ulcer gastric sau duodenal, sindrom Cushing, osteoporoza, hipertensiune arteriala severa, sarcina in primele luni, unele boli psihice. In cazul corticoterapiei de lunga durata, se administreaza KC1 (1-2 g/zi) sau sucuri de fructe si zarzavaturi; se reduce NaCl din alimentatie si se asociaza, din cand in cand, hormoni androgeni (testosteron) si medicamente antiacide.

Cei mai importanti glucocorticoizi sunt:

Cortizonul - hormon fiziologic; nu se mai intrebuinteaza.

Cortizonul este un glucocorticoid fiziologic. Are actiune antiinflamatoare mediocra.Utilizat sub forma predmsonului (corticoid de sinteza), mai ales in insuficienta suprarenala acuta si cronica. Se gaseste sub forma de compr. de 5 mg sau 1 mg si fiole de 25 mg/ml. Doze utile intre 25 si 75 mg pe zi.

Hidrocortizonul (cortisolul) principalul glucocorticoid fiziologic, comercializat sub forma de fiole de 1 ml (25 mg), se administreaza intra- sau periarticular in doze de 1 - 2 ml. Se intrebuinteaza si fiole de hemisuccinat de hidrocortizon (0,025 g), in doze de 400 - 1 000 mg/24 de ore, i.m. sau i.v., cu indicatii in urgente (colaps, soc, coma hepatica, rau astmatic, insuficienta suprarenala acuta).

Corticoizii de sinteza au actiune mult mai puternica si dau accidente mult mai reduse: prednison (deltacortizon) - comprimate de 1 si 5 mg (doze de 6 - 20 mg/zi); prednisonul (Cortancyl, Decaprednison,, Deltazona, Dehydrocortizon, Encortan si Prednison) este larg folosit pentru actiunile generale antiinflamatoare, antialergice si de sustiner a organismului, in conditii de criza. Potentaeste crescuta.prednisolon (Deltahidrocortizon, Supercortisol) doze similare; triamcinolon (4 - 10 mg/zi); dexametazona (Superprednol) - comprimate de 0,5 mg (in doze de 0,75 -1 mg/zi), derivatii de fluor ai prednisolonului, sunt foarte activi local si lipsiti de efecte secundare in aplicatii pe piele. Alti corticosteroizi utilizati sunt: Depomedrol, -flacoane injectabile (Urabason cristal); Kenalog (Volon) - suspensie injectabila; Solu-Deacorten H - fiole a 250 mg (Urbason solubile forte).
Dexametazona este un foarte puternic antiinflamator, cu toleranta digestiva satisfacatoare, dar care produce rapid osteoporoza. In uz curent: Superprednolul (0,5 mg/compromat) si Decadronul (0,75 mg/comprimat).

- Betametazona are activitate antiinflamatoare asemanatoare: Celestone in com­primate de 0,6 mg. sau Valisone. Diprophos se administreaza i.m. si intraarticular. Se prezinta sub forma de compr. de 0,5 mg si fiole de 1 mg.

Parametazona are doua proprietati importante: combate retentia de Na si stimu­leaza apetitul (Haldrone 1 mg/comprimat) sau Metilar (2 mg/comprimat).

-16 metilprednisolonul (Prednyliden 6 mg/comprimat).

Fluocinolonul deriva din triamcinolon (in creme Synalar) si fluometazonul (Locacorten) sunt corticoizi cu actiune locala in afectiuni dermatologice.

Dintre corticoizii de sinteza cu actiune retard, cu administrare de 40-60 mg, i.m., la 16-21 zile prezentam:

Metil prednisolon acetat (Depot-Medrol 40 mg/ml, cu durata de actiune 7-10 zile).

Triamcinolon acetonid (Kenalog, Volon - 6 - 40 mg/ml) cu durata 30-40 zile.

- 6 metilprednisolon (Urbason - Depot 60 mg/fiole) cu durata de actiune 40-50 zile.

Cu circulatie curenta este si produsul retard de betametazona, Diprophos fiole de 1 ml.

Desi in foarte multe tari s-a renuntat la produsele naturale de A.C.T.H., din cauza alergiilor grave provocate, la noi se foloseste sub forma de A.C.T.H. pulbere (in flacoane cu 40 u.i) si A.C.T.H. retard (in flacoane de 50 u.i. pulbere). Se administraza i.m sau in perfuzii, (20 - 100 u.i) iar in forma retard 20 u.i la 7 zile. Tetracosactidul este un derivat mai putin alergenic. Este utilizat ca produs cu actiune retard (depot), sub forma de Cortrosym - depot sau Synachten - depot. 1 mg stimuleaza glanda suprarenala pentru 48 de ore. Preparatul este comercializat in flacoane de 1 - 5 ml, 1 mg/ml.

Cei mai importanti hormoni mineralo-corticoizi sunt mincortidul (Desoxicorti-costeron A.D.C.) - fiole de 5 si 10 mg (1 - 2 fiole/zi) i.m. In boala Addison, boli digestive acute si arsuri grave si aldosteronul (0,2 - 0,5 mg/zi in boala Addison).

Anticorticoizi (metiropona, mitotanul, trilastanul) sunt substante care interfereaza cu sinteza corticosteroizilor sau cu actiune toxica asupra celulelor corticosuprarenali.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente