Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Medicina naturista si vasele de sange, tratamente naturiste



Ateroscleroza - Despre colesterol

- Depuneri de ateroame pe peretii vaselor din rinichi, creier, inima. Este asociata, de obicei, cu arlerioscleroza. Sunt necesare vitaminele C, E, D, B6.


Ateroamele sunt o masa moale, galbuie si sfaramicioasa continand resturi de tesuturi distruse, lipide cu colesterol. Ele devin apoi dure, sclertiase prin calcificare, de aici aparand denumirea de ateroscleroza.


Fibrele elastice ale peretilor arteriali se distrug si se voi inlocui cu fibre conjunctive colagene - ceea ce duce la scleroza. Intre fibre se depun colesterol si calciu.


Se instaleaza in arterele coronare, cerebrale, renale, perferice.

La producerea ei contribuie multi factori :

    colesterolul (normal 1,2-2,6 g/l, in functie de sex si varsta);

    alimentatia nerationala, bogata in grasimi si dulciuri;

    suprasolicitarea psihica, ce poate duce la surmenaj;

Legat de hormoni, femeile, in perioada functionarii ovarelor cu secretie de foliculina, au colesterolul mai scazut fata de barbati, chiar daca ar consuma aceleasi alimente; factorul genetic contribuie la sinteza crescuta de colesterol; varsta de instalare: 40-50 de ani;

In caz de dereglare, sistemul nervos contribuie, producand tulburare vasomotorie cu angiospasme sau actionand asupra metabolismului. Tratamentul se va face cu produse antispasmodice, antihipertensive si care sa micsoreze infiltratia cu colesterol a peretilor vasculari. Se interzice fumatul.

Alti factori care contribuie : infectii (reumatismul); tabagismul; alcoolismul.


Despre colesterol
Pentru scaderea colesterolului:
Anghinare - infuzie cu 1 lingura/1/21 apa. Jumatate se bea dimineata pe stomacul gol, iar
restul, cu 1/2 h inaintea meselor, dupa care se recomanda repaus la pat, culcat pe partea
dreapta.

Infuzie de frunze de mesteacan - 2 liguri/cana; se adauga dupa racire un varf de cutit bicarbonat de Na. Se bea cu lingura in cursul unei zile. .    Coacaz negru, ghimpe, maces, paducel, papadie (infuzie 1-2 lingurite/cana, 2-3 cani/zi), plop negru, salvie, usturoi (a se manca 2-3 bulbi de usturoi, seara), macerat vasc -antiaterosclerotice.

.    Avocado contine acid linoleic care scade colesterolul. De asemenea, sa se consume migdale (au proteine 18,3% si grasimi 54%).

.    Infuzie de : nuc, patlagina, traista-ciobanului.

.    Otet de mere cu miere, miere de albine din floarea-soarelui.

.    Laptisor de matca, polen, tinctura de propolis, ape minerale.

.    Una dintre cele mai puternice combinatii de plante hipocolesterolemiante este: rostopasca + mesteacan + anghinare. Se fac cure de 30 zile (nu mai mult, deoarece rostopasca este toxica) cu tinctura din aceste plante, in mod egal amestecate.

.    Tinctura: Se pun 20 linguri de pulbere de plante cu 11 alcool de 75 °. Se lasa sa macereze 10 zile, agitandu-se zilnic. In final se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare. Se ia 1 lingurita din amestecul de tincturi in 100 ml apa, cu 1/2 h inainte de fiecare masa, timp de 30 zile.

.    Suc de lamaie.

.    Uleiul de somon contine acizi grasi omega 3, acid eicosapentanoic (EPA) si acid doco-sahexanoic (DHA). Datorita acestor acizi, regleaza metabolismul lipidic, astfel ajutand la reglarea nivelului colesterolului sangvin, previne aparitia aterosclerozei, ajuta la reglarea nivelului tensiunii arteriale si scade incidenta cancerului.

.    "Cholesteran" contine drojdie de bere, lecitina, tarate de grau, anghinare. "Cordiceps" intareste imunitatea, este bacteriostatic, antioxidant, hipocolesterolemiant. Sunt produse de Laboratoarele Medica din Romania, Colesterolul este un hidrat de carbon, de culoare galben-deschis, gras. Este fabricat de ficat si este prezent in sange, ajutand la lubrifierea peretilor arteriali, pentru ca acestia sa nu se erodeze de la sange.

La o analiza medicala, valori ale colesterolului intre 2,5 si 3 g/l sunt un semnal de alarma. Valorile normale ale colesterolului sangvin: 1,2-2,6 g/l.

Colesterolul face parte din lipidele mai complexe (steroli). Colesterolul seamana chimic cu vitamina D (este pro vitamina D). Colesterolul bun are rol in reglarea permeabilitatii membranelor celulare fata de lichide. Are rol in buna functionare a celulelor organismului. Functia sa este de a servi ca materie prima pentru sinteza hormonilor sexuali, a sarurilor biliare si a membranelor celulare.

Cand este in exces, duce la sclerozarea arterelor.

Un colesterol alterat, nenatural se produce cand se altereaza compozitia grasimilor, mai ales prin incalzirea in prezenta unor fainoase (cartofi prajiti).

Se provoaca boli ca: arterioscleroza (intarirea sau ingustarea arterelor care-si pierd elasticitatea), arterita (depuneri grase pe peretii arteriali, care pot chiar sa blocheze circulatia sangelui), tromboze coronariene (formare de cheag de sange in artere, care blocheaza fluxul de sange catre inima), anevrismul (tumoare cauzata de dilatarea arterelor).

Excesul de colesterol din sange se depune pe peretii arterelor contribuind la formarea aterosclerozei, trombozei arteriale si lipsei de irigare sangvina la extremitati sau provoaca infarctul miocardic. La unele persoane, colesterolul se depune si sub piele, mai ales pe fata (pete galbui). Colesterolul creste cu varsta pana la 60 de ani, dupa care ramane stationar.

Sunt pareri potrivit carora nu atat colesterolul alimentar este daunator, cat cel sintetizat de organism, care ar fi de 4-5 ori mai mare decat colesterolul provenit din alimente.

Colesterolul circula in sange cu lipoproteine LDL (cu densitate scazuta), care sunt nocive sau HDL (cu densitatea mare), cu actiune preventiva fata de ateroscleroza. Colesterolul LDL lezeaza peretele interior al arterelor. Aceste leziuni sunt acoperite de organism cu celule si se formeaza placile ateromatoase, care in final duc la infarct, accidente vasculare, diabet.

Colesterolul provine din alimente de origine animala: oua, unt, lapte, icre, creier, carne (in special organe), produse lactate. Organismul il fabrica in ficat. Se evita stresul, oboseala, se renunta la fumat, se tine regim. Sunt necesare exercitii fizice si mersul pe jos. Daca nu scade colesterolul prin aceste metode, probabil ca este vorba de sinteza crescuta in organism si se va apela la medic.

Moleculele LDL transporta colesterolul spre tesuturi, pe cand cele HDL il transporta spre ficat, unde este metabolizat si apoi excretat. Este necesara cresterea concentratiei HDL si reducerea colesterolului LDL. Se va impune o reducere a conamului de carne. Exceptia o constituie pestii de apa dulce, ca: somnul, macroul si heringii,a caror grasime, acidul gras omega 3, determina scaderea colesterolului si trigliceridelor din sange.

Uleiul de seminte de in preparat la rece are actiune similara, fiind mai eficient in cazul femeilor in perioada postmenopautica. Se ia o lingurita/zi (in salate). Uleiul de in contine acid linoleic, ulei omega 3 pe care organismul il poate converti in una din substantele din untura de peste. El mai contine lignanti, care pot reduce riscul cancerului la san.

Pestele este mai eficient decat untura de peste in imbunatatrea altor factori implicati in bolile cardiovasculare decat asupra lipidelor si lipoproteinelor. Pestele nu trebuie consumat in cantitati prea mari.

Acizii grasi necesari sunt dati si de nuci si seminte bogate in vitamina E, Zn, Mg, Bfi.

Sa se consume legume si fructe proaspete si fibroase.

In scaderea colesterolului sunt importante ovazul, usturoiul, ceapa si pectinele - un tip de fibre din fructe.

Dr. Jorge D. Pamplona Roger da urmatoarele valori de colesterol:

-    untul are 250 mg colesterol/100 g;

-    mezelurile contin 100 mg colesterol/100 g.

Nu trebuie depasita cantitatea de 300 mg colesterol/zi.

Pentru exces de colesterol: se iau vitaminele F cu B6 si A.

Se consuma: foarte multa salata verde, suc de lamaie, bol (Vicia faba), ulei presat la rece, papadie, porumb, nuca (consumata zilnic, scade colesterolul cu 12%), floarea-soarelui (seminte). Sulful scade colesterolul. Se gaseste in: usturoi, ceasa, ridichi, cartofi, migdale, polen, papadie.

.    Ceai de: anghinare, mesteacan, patlagina, papadie.

.    Exercitiile fizice. Sportivii au un grad scazut de colesterol.

Recomandari:

.    Se scade consumul de carne (in totalitate carnea de porc). Carnea slaba de vita contine de 3 ori mai multe grasimi saturate decat carnea de pui. Animalele sunt dotate cu un sistem special de protectie fata de colesterol, care la om lipseste.

.    Sa nu se consume mai mult de 3 galbenusuri/saptamana.

.    Sa se foloseasca produse lactate degresate. Un pahar de lapte integral contine aceeasi cantitate de colesterol ca si 100 g de friptura.

.    Se reduc dulciurile.

.    Se consuma fibre vegetale multe (cereale integrale, fructe, verdeturi, care absorb in intestin sarurile biliare, necesare colesterolului.

.    Sa se foloseasca alternativ ulei de masline si ulei de seminte (porumb, germeni de grau, floarea-soarelui etc). Uleiul de germeni de porumb este foarte eficient in scaderea coles­terolului daca este consumat nefiert. Se produce la fabrica de ulei "Horea" din Oradea.

.    Sa se evite tensiunea nervoasa.

.    Exercitiu fizic (cel putin jumatate de ora/zi). Se iau urmatoarele plante in cantitati egale: vasc, traista-ciobanului, coada-calului, urzica si se umple cu ele un borcan de sticla. Deasupra se toarna tuica cu tarie mai mare de 50°. Se inchide cu capac, ermetic, iar dupa 2 saptamani se filtreaza. Se ia zilnic cate 1 lingurita din acest amestec diluat in 100 ml apa 4- 1 lingura miere + 1 lingura otet de mere cu miere. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei. Se ia dimineata, cel putin 3 saptamani.

.    Pentru scaderea colesterolului se inghit cu 30 min. Inainte de fiecare masa (de 3 ori/zi) cate
0 lingurita cu boabe de mustar auriu care ajuta si contra constipatiei. Se pot inlocui si cu tarate de grau. Boabele de mustar se inghit cu apa, nemestecate. Tratamentul dureaza 3-4 luni. Dupa 3 saptamani de tratament cu boabe de mustar, colesterolul ajunge la normal, iar dupa 4 luni lipidele din sange se normalizeaza. In comert exista si produsul Unofibra care reduce colesterolul.

.    Pentru scaderea colesterolului se foloseste o tinctura din 3 radacini puse in cantitati egale: papadie, brusture cu scaieti (Arctium lappa) si urzica. Tinctura se prepara astfel: intr-un borcan se pune 1/2 pahar cu pulbere de radacina, 2 pahare de spirt alb alimentar si 1/2 pahar cu apa. Se amesteca si se lasa 2 saptamani la macerat in borcanul inchis. Apoi se filtreaza printr-un tifon si se pune in sticlute inchise la culoare.

Mod de administrare : se ia cate o lingura cu tinctura intr-o cana cu apa, inainte de fiecare masa, timp de 21 de zile.

.    Lemnul-dulce scade colesterolul, dar este contraindicat in hipertensiune (Bojor, Popescu, 2001). Alte plante care scad colesterolul sunt "ventrilica" - se beau 2 cani infuzie pe zi,
1 lingurita/l cana apa si "paducelul" - infuzie (de flori cu frunze sau fructe in cure de 45 zile, pauza 7 zile) sau pulbere de flori si frunze (3-4 lingurite/zi).

.    Tinctura de petale proaspete de trandafir de dulceata scade colesterolul. Se ia de 3 ori/zi cate 1 lingurita tinctura in cure de o luna, cu pauza 1 saptamana.

.    "Colestop", produs de Walmark, contine: drojdie de orez rosu, beta-sitosterol, crom GTF din drojdie de orez. Lovastatina, substanta din orezul fermentat, scade productia hepatica de colesterol. Beta-sitosterolul (fitosterol) previne cresterea nivelului sangvin al colesterolului. Deficitul de crom este asociat cu obezitatea, diabetul (alterarea tolerantei la glucoza) si cu valori crescute ale colesterolului.

.    Infuzie din: 5 g usturoi, 5 g ceapa, un pumn papadie/l 1 apa. Se beau 4 pahare/zi
.    "Cholesterol Reducing Plan" este un supliment nutritiv alcatuit din crom, seminte de patlagina, acid folie, tarate de ovaz, lecitina, ulei de peste, vitamine: A, Bp B2, B6, C, D, E etc. Dupa cea 2 luni de tratament apar rezultatele, dar trebuie tinut si regimul alimentar corespunzator.

.    "Uleiul din ficat de rechin Vita-Caps" contine acizi grasi polinesaturati esentiali de tip omega 3. Ajuta la scaderea colesterolului si trigliceridelor. Daca este administrat in 3-4 luni de doua ori pe an, ajuta in prevenirea afectiunilor cardiace, circulatorii si cerebrale.

.    "Usturoi & Paducel & Vasc" ajuta in ateroscleroza, hipercolesterolemie, afectiuni cardio­vasculare. Este produs de Laboratoarele Medica din Romania.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente