Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Tratamente, remedii, terapii, retete naturiste, natural 100%, infectii, plante medicinaleTratamentul TUMORILOR MALIGNETratamentul poate fi curativ sau paleativ.

Tratamentul curativ permite in unele cazuri chiar vindecare definitiva.

Exereza chirurgicala este singura metoda realmente eficace, dar nu totdeauna posibila, din cauza metastazelor, a adenopatiilor, a volumului sau a aderentelor tumorii.

Radiatiile (radioterapie, cobaltoterapie, substante radioactive etc.) pot vindeca anumite cazuri de tumori, dar sunt contraindicate in altele, ca de exemplu in epitelio-amele digestive, unde nu au actiune favorabila. Radiatiile sunt totdeauna periculoase pentru organism, in special pentru maduva osoasa, fapt pentru care in timpul utilizarii lor este necesar controlul periodic prin hemograma.

Sunt considerate ca o contraindicatie pentru radiatii: o anemie sub 3 milioane de elemente, o leucopenie sub 4 000 si o trombopenie sub 150 000. Corticoterapia si perfuziile sanguine sunt uneori utile, permitand bolnavului sa suporte mai bine radiatiile.

Tratamentele paleative. Chimioterapia, hormonoterapia si antalgicele pot fi utile uneori la inceputul bolii, chiar in cazuri inoperabile, cu adenopatii, metastaze etc.

Chimioterapia foloseste o serie de substante capabile sa impiedice cresterea si extinderea tumorilor maligne, ele putand prelungi viata si ameliora temporar starea bolnavului. Dupa un timp, toate aceste substante dezvolta rezistenta, devenind inactive. Dintre chimioterapice, antimitoticele si antimetabolitii sunt cele mai intrebuintate.

Antimitoticele actioneaza asupra celulelor in diviziune, in mitoza. Dintre acestea mentionam:

- Clapenul (Endoxanul, Ciclofosfamida), administrat prin injectii intravenoase, este eficace in leucemii acute, in limfosarcom, cancerul ovarian, mamar si pulmonar. Toxicitatea este relativ mica, greata si varsaturile rare, deprimarea hematopoiezei redusa (provoaca adeseori caderea parului).

- Clorambucilul (Cloraminophen, Leukeran) este o substanta activa, mai ales, in leucemia limfatica cronica. Provoaca uneori greturi, voma si deprimarea organelor hematopoietice.

- I.O.B. - 82 este un preparat inrudit cu ciclofosfamida; se recomanda in cancerele de san si ovar, epitelioamele limbii si buzelor, mielom, boala Hodgkin, neoplasme pulmonare si hepatice. Reactiile adverse sunt rare.

-  Girostanul (Thio-Tepa) poate fi eficace in limfopatiile cronice, cancerele mamare si ovariene. Poate provoca trombopenii grave.

- Citosulfanul (Myleranul) este util, mai ales, in leucemia mieloida cronica. F determina grave tulburari hematopoietice (aplazie medulara, trombopenie).

- Colchicina, demecolchina si vinblastin sulfat sunt alcaloizi a caror adm trare da unele rezultate in limfogranulomatoza, dar prezinta un mare grai toxicitate.

Antimetabolitii sunt substante care antreneaza carenta unor metaboliti (1 purinice si pirimidinice, acid folie) indispensabili cresterii celulelor neopla; Mercaptopurina si derivatul sau Imuranul (mai putin) sunt droguri active in leuce acuta, dar dezvolta repede rezistenta si provoaca leucopenie si trombope Methotrexatul si aminopurina - substante antifolice - sunt active in leucemia ac dar administrarea lor este insotita de deprimarea hematopoiezei, ulceratii digesl scaderea rezistentei in infectii etc.

- Fluorouracilul poate fi activ in unele tumori gastrice, esofagiene, intestir mamare etc. In timpul administrarii apar frecvent diaree, leucopenie, stomatitt:

Principalele chimioterapice antineoplazice (antimitotice si antimetaboliti) u zate in practica curenta sunt:

- ciclofosfamida (Endoxan, Ciclofosfamid, Citonin) capsule si injectabil;

- clorambucil (Leukeran - capsule);

- dacarbazina (Levofolan, Alderan-injectabil);

- melfalan (capsule si injectabil);

- busulfan (Myleran - comprimate);

- metotrexat (Antifolan - comprimate si injectabil);

- azatioprina (Imuran - compimate si injectabil);

- citarabina-injectabil;

- fluorouracil (Efudix - injectabil);

- cisplatina - injectabil;

- bleomicina - injectabil;

- Natulan - injectabil;

- daunorubicina (Daunoblastin - injectabil);

- epirubicina (Farmorubicin - injectabil);

- asparaginaza (Leucogen - injectabil);

- procarbazina (Natulan - capsule);

- vinblastina - injectabil;

- vincristina (Onoxim, Cristovin - injectabil);

- Tegafurum (Ftorafur - injectabil);

- mercaptopurina (Purinetol - capsule);

- hidroxicarbamida (hidroxiuree - capsule);

- tamoxifen (Tamoneprin - capsule);

- flutamida - comprimate;

- clorotrianisen (Clanisen, Tace - capsule).

Prezentam in continuare o schema de Tratament orientativ (12 serii lunare < mai mult) in cancerul bronhopulmonar: - Prima zi vincristina sau vinblastina sau adriblastina cate un flacon intravenos.

- A doua zi si a treia zi, cate o fiola de ciclofosfamidain perfuzie sau intravenos.

- A patra zi metrotrexat 4 comprimate sau Antifolan 1 fiola i.m.

- A cincea zi o fiola de Ftorafur intravenos.

Hormonoterapia este de asemenea utila in Tratamentul tumorilor maligne.

Trei grupuri de hormoni sunt utilizati.

Corticoizii actioneaza complex si sunt utili in tumori generalizate, cu atingere severa a starii generale (astenie, anorexie, slabire, febra), ameliorand starea gene­rala si diminuand durerile. In cazul unor infectii supraadaugate, se asociaza anti­biotice. Corticoterapia este indicata si in leucemiile acute, unde poate reface si intari raspunsul la chimioterapice.

Estrogenii sunt recomandati in cancerul de prostata.

Androgenii dau rezultate in metastazele osoase ale cancerului de san.

Antalgicele sau analgeticele (medicamente care combat durerea) sunt substante indispensabile pentru Tratamentul cancerelor, mai ales formele dureroase, cand linistirea bolnavului este indispensabila. Se pot utiliza toate antalgicele cunoscute -de la aminofenazona la morfina si derivatele lor.

In cancerele grave, inoperabile sau cu metastaze, trebuie luate urmatoarele ma­suri:

- prescrierea chimioterapiei anticanceroase, daca hemograma permite;

- prescrierea antibioterapiei, daca exista semne locale, generale sau biologice de infectie;

- prescrierea corticoterapiei, cand starea generala este alterata, grava;

- prescrierea antalgicelor la bolnavii cu dureri.

Rezultatul Tratamentului depinde de localizare si de stadiul clinic.

.  in cancerele digestive si in cancerele de san si uter, rapid diagnosticate si operate, se pot spera vindecari durabile.

.  in cancerele inoperabile, prognosticul este foarte rezervat. Tratamentul ur­mareste numai usurarea suferintei bolnavului.
.  Cancerul de prostata, chiar cu metastaze, raspunde bine la Tratamentul cu estrogeni.

. Cancerul de ovar, datorita asocierii chirurgie-chimioterapie, are in multe cazuri o evolutie favorabila.

In general, in Tratamentul tumorilor maligne, primul agent terapeutic care trebuie folosit neintarziat - daca este posibil - este exereza chirurgicala. Chiar in cazul unor tumori inoperabile, asocierea unor metode poate da rezultate (radiatie, chimioterapie, hormoni). Opiaceele trebuie prescrise numai dupa epuizarea altor antalgice, care nu dau obisnuinta. Diagnosticul si aprecierea rezultatelor sunt diferite, deoarece pot aparea remisiuni spontane, imprevizibile. Intrucat radioterapia si chimioterapia sunt mijloace terapeutice de larga folosire si cum acestea au o evidenta actiune toxica medulara, este obligatoriu controlul hemogramei, cel putin o data pe saptamana.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente