Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre medicamente, informatii despre medicamente, Dictionar de medicamente onlineCefalosporinele

sunt antibiotice cu structura si actiune asemanatoare penicilinelor. Sunt rezistente la penicilinaza, dar sensibile la cefalosporaza. Au un spectru larg de actiune: germeni gram-pozitivi (stafilococ, streptococ, pneumococ, bacii difteric) si gram-negativi (gonococ, hemofil, coli, proteus, Klebsiella). Se administreaza in infectii urinare acute, respiratorii, cutanate si in infectii generale (septicemii, endocardite). Se utilizeaza: cefalotina (Keflin), cefaloridina (Ceporin) si cefalexina (Ceporex).


Cefalotina se administreaza numai parenteral (i.m. si i.v.), in doze de 2 - 4 g/zi, la interval de 4 - 6 ore. Este usor nefrotoxica si, uneori, pot aparea anemie hemolitica si eruptii alergice.

Cefalexina se administreaza oral in doze de 1 - 4 g/zi, la 6 ore. Rareori apar reactii adverse: tulburari digestive, eruptii.

Din marele numar de cefalosporine, urmatoarele si-au verificat eficacitatea in practica: Cefalotina, Cefaloridina, cefaloglicina, cefalexina, cefradina, cefazolina, cefapirina, cefacetrilul, cefoxitin, cefamandol, cefoperazona, moxalactan. Dintre acestea numai trei pot fi administrate pe cale orala: cefalexina. cefradina «i
cefaloglicina. Cefalosporinele actioneaza si asupra stafilococilor penicilinorezistenti, fata de unele enterobacterii, majoritatea anaerobilor, gram pozitivi si gram negativi. Nu sunt active fata de piocianic, enterobacter, enterococi. Dintre cefalosporine, cefazolina realizeaza nivelurile cele mai inalte in sange. Cefalosporinele injectabile se administreaza in doze de 3-4 g pana la 6 g in 24 h, i.m. ori i.v. Cefaloridina fiind toxica renal, nu trebuie sa depaseasca 4 g in 24 h.

Sunt patru generatii de cefalosporine. Din prima generatie fac parte cefalotina, cefaloridina, cefazolina si cefalexina. Din a doua generatie csfatnanedolul, cefuroxima, cefonicidul si cefoxitina, au spectru mai larg. Din a treia generatie fac parte cefataxima, cefoperazona. Cefalosporinele din generatia a patra (Cofeima) sunt superioare precedentelor. Cefalosporinele din generatia 1 sunt active in infectiile cu germeni grampozitiv dar inferioare penicilinelor. Cefalosporinele din generatia a treia trebuie folosite cu mult discernamant.

Cefuroxima este bactericida, superioara cefalosporinelor din generatia I. Este activa in infectii cu stafilococi, Hemolilus rezistenta la ampicilina, penumonii, infectii urinare etc. In asociatie cu aminogicozidele este folosit in infectii grave. Dintre produsele comerciale mentionam preparatul Zinnat folosit in comprimate de 250 mg sau 500 mg, 1 la 12 ore.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente