Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre alimentele si foloasele lor terapeuticeGRUPELE DE ALIMENTEHotaratoare pentru o alimentatie corecta este coexistenta tuturor factorilor nutritivi. Nu este atat de importanta valoarea nutritiva a fiecarui aliment in parte, cat mai ales valoarea nutritionala a dietei in totalitate. Principiile nutritive nu se gasesc ca atare in natura, ci sub forma unor combinatii complexe, in care proportia lor variaza in limite foarte largi. Acestea sunt alimentele. Nu exista un aliment care sa cuprinda toti factorii nutritivi in proportii echilibrate, normale pentru organism. De aceea alimentatia zilnica trebuie alcatuita prin asocierea mai multor alimente. Din punct de vedere nutritiv alimentele se impart in urmatoarele grupe:

1. carnea si derivatele de carne
2. laptele si derivatele de lapte
3. ouale
4. grasimile
5. cerealele si derivatele lor
6. legumele si leguminoasele uscate
7. fructele
8. zaharul si produsele zaharoase
9. bauturile nealcoolice
10. condimentele.

Combinatia intre aceste grupe intr-o anumita proportie este strict indicata, excesul sau absenta unora dintre ele pentru o perioada mai lunga fiind daunatoare mai ales pentru organismul in crestere, dar si pentru organismul adult. Astfel consumul crescut de produse animale favorizeaza aparitia aterosclerozei la o varsta din ce in ce mai tanara. Un consum scazut de cereale, legume si fructe, asa cum se intampla in tarile industrializate, duce la aparitia cancerului de colon. Laptele si branzeturile reprezinta cea mai buna sursa de calciu, de proteine si de vitamine, dar laptele fiind sarac in fier, un regim lactat prelungit, poate provoca anemii.

Carnea, pestele si preparatele lor contin proteine la fel de valoroase ca si cele din lapte. Spre deosebire de acestea, ele sunt bogate in fier, actionand antianemic, dar lipsindu-le calciul, administrarea lor, nu este suficienta.

Legumele si fructele sunt singurele grupe de alimente care furnizeaza vitamine si saruri minerale in cantitate suficienta. Totusi, singure nu ofera un regim echilibrat. De aceea, in ratia echilibrata, tinand seama de toate aspectele mentionate pentru omul sanatos, alimentele trebuie sa fie administrate in urmatoarele proportii: carnea si derivatele sale 4-8% din aportul total caloric al zilei, laptele si derivatele 10% (in functie de varsta si toleranta), ouale 3-4%, grasimile aproximativ 12-17%, painea si derivatele de cereale intre 24-45%, legumele si fruc­tele 17-18%, zaharul si derivatele sale 7-8%.

O alimentatie unilaterala sau cu pre­dominanta unor alimente duce la dezechilibre nutritionale, conditia aparitiei a nu­meroase boli, unele cu risc vital.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente