Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre aparatul cardiovascularMEDICATIA ANTIARITMICA


Tulburarile de ritm ale inimii sunt foarte frecvente. De aici si selectionarea a numeroase droguri cu actiune antiaritmica.

Chinidina, este cel mai vechi si cunoscut antiaritmic. Se foloseste in mod curent sulfatul de chinidina, sub forma de comprimate de 0,20 g/oral. Se mai folosesc gluconatul si poligalacturonatul de chinidina (Cardioquine). Cu efect prelungit, gluconatul de chinidina (comprimate la 8 -12 ore oral sau i.m). Gluconatul, lactatul si clorhidratul de Chinidina, pot fi administrati si i.v. (nerecomandabil). Ca reactii adverse se semnaleaza in primul rand manifestari gastrointestinale (greturi, varsaturi si diaree), reactii cardiovasculare (aritmii, tulburari de conducere, hipotensiunea arteriala, scaderea fortei de contractie si chiar moarte subita). Uneori scade frecventa cardiaca. Tratamentul reactiilor adverse consta in suprimarea sau diminuarea dozei si dupa caz perfuzii cu norepinefrina, izoproterenol sau angiotensina.

Se contraindica administrarea chinidinei in cazuri de intoleranta, blocul AV complet, tulburari de conducere, blocuri de ramura, la batrani cu fibrilatii atriale vechi sau cu hipertiroidie si in infectii acute. Este recomandata in extrasistolia a-triala si ventriculara, fibrilatia atriala recenta, flutter atrial, tahicardia paroxistica atriala si uneori in tahicardii sau fibrilatii ventriculare. Doza administrata merge de la 0,20 g de 3-5 ori in 24 ore la 0,20 g la 3 ore. Asocierea chinidinei cu propranololul, este mai utila. Este preferabila calea orala si contraindicata calea i.v.

Procaina mida este un antiaritmic cu proprietati similare chinidinei. Fiind antagonista sulfamidelor, administrarea concomitenta cu acestea este contraindi­cata. Ca reactii adverse se semnaleaza: rareori intoleranta, uneori tulburari gastro­intestinale, febra, frisoane, artralgii, eruptii cutanate, uneori lupusul eritematos, care dispar la suprimarea drogului. Este comercializata sub denumirea de Pronestyl, sub forma de tablete - o tableta = 250 mg - si injectabil, in flacoane de 10 ml, 1 ml = 100 mg. Calea orala este preferabila. Doza este de 0,5 -1 g (2 - 4 tablete/24 h). Indicatii speciale in tahicardia ventriculara (i.v) fibrilatia ventriculara (i.v. lent), extrasistole ventriculare si unele tahicardii supraventriculare.

Lidocaina (Xilina) actioneaza prompt, are durata scurta de actiune si este eficace in tulburarile de ritm ventriculare. Reactiile adverse sunt minime, iar contraindicatiile reduse (convulsii, bloc total). Este indicata in extrasistole ventriculare si tahicardii ventriculare. Este drogul de electie in tulburarile de ritm ventriculare, din infarctul de miocard si din intoxicatia cu digitala. Se administreaza 50 - 100 mg xilina i.v., urmata de o perfuzie cu aceeasi cantitate.

Difenilhidantoina (Dilantin, Di-Hydan) se administreaza fie i.v (doza initiala 250 mg si apoi doze de 50 - 100 mg pana la disparitia aritmiei), fie oral 300 - 400 mg/zi. Este indicata in aritmiile digitalice ventriculare sau supraventriculare, aritmiile din infarctul miocardic, aritmiile repetitive, profilactic in unele anestezii. Ca reactii adverse se semnaleaza hipotensiunea arteriala si decompensarea cardiaca. Nu se administreaza la bolnavii cu miocardul alterat, in insuficienta cardiaca si in caz de intoleranta.

Propranololul (Inderal) este un betablocant adrenergic cu rol important in Tratamentul aritmiilor. Blocheaza efectele catecolaminelor (adrenalina si noradre- nalina). Uneori se asociaza cu chinidina. Este indicata in aritmii atriale: extrasistole, tahicardii cu bloc A-V sau fara, fibrilatia atriala, flutter atrial, tahicardia paroxistica atriala si in aritmii ventriculare: extrasistole, tahicardii, in aritmiile din infarctul miocardic sau aritmiile digitalice. Dupa caz doza este, oral sau i.v. 20 - 60 si chiar 120 mg. Se prezinta sub forma de comprimate de 0,010 g si 0,040 g si fiole de 5 ml (0,05 g i.v). Ca reactii adverse pot aparea: hipotensiunea arteriala, bronhospasm, greata, varsaturi, diaree si uneori decompensari cardiace. Alte betablocante adrenergice utilizate in clinica sunt: Trasicor, Viskeri, Aptin, Lopresor, Timacor, Corgard, Cordanum.

Dimetil propranololul este un derivat fara efecte betablocante, dar cu efecte anti-aritmice mai puternice (U.M. 272).

Alte antiaritmice utilizate in practica curenta sunt: Metillidocaina (superioara lidocainei), disopiramida (Norpace) in drajeuri de 10 mg, administrat in cantitate de 200 - 300 mg/zi, ajmalina (i.v. sau in perfuzie), soldactona, antagonist al aldosteronului.

Amiodarona (Cordarone) este un antiaritmic mult intrebuintat, din cauza ac­tiunii anticatecolaminice, in tahicardii ventriculare si supraventriculare, in fibrilatia atriala si flutter atrial. S-a dovedit eficace si in angina atriala. In flutterul atrial, asocierea cu digoxina da rezultate foarte bune. Doza zilnica este 200 - 600 mg in 24 ore.

VerapamiM (Ipoveratril, Isoptin, Cordil) este un antiaritmic care actioneaza ca blocant al calciului. Ca reactii adverse se citeaza: bradicardie, hipotensiune arteriala, uneori decompensare cardiaca pe un miocard deteriorat. Este indicat in tahicardii supraventriculare (chiar paroxistice), fibrilatia si flutter-ul atrial, extrasistole atriale si ventriculare. Este eficace si in angina pectorala si in hipertensiunea arteriala. Dozele intravenoase sunt de 1- 10 mg.

Digitala actioneaza in anumite tulburari de ritm, tot ca antiaritmic. Este indicata in aritmia extrasistolica aparuta la bolnavii cu insuficienta cardiaca, in crizele frecvente de tahicardie paroxistica atriala (preventiv si curativ), in fibrilatia si flutter­ul atrial cu raspuns ventricular rapid. In urgente se foloseste in administrare i.v. lent, lanatozid C (fiole de 0,4 mg) sau digoxin fiole de 0,5 mg, care se pot repeta: o jumatate de fiola la 4 ore pana la 1,6 mg in 24 ore. In forme stabile se administreaza fie digitala pulvis, fie digoxina. Astfel, in fibrilatia atriala se administreaza ca Tratament de atac un comprimat zilnic, 5 zile/saptamana. Digitalizarea in tulburarile de ritm poate fi rapida cand se administreaza doza de atac in 3 zile sau lenta, cand se administreaza in 6 zile.

Socul electric extern (defibrilare externa) actioneaza antiaritmic in fibrilatia atriala, flutter-ul atrial si tahicardia paroxistica ventriculara, care deseori constituie o mare urgenta.

* in toate aritmiile, se inlatura surmenajul, tutunul si alcoolul; se recomanda odihna, se asaneaza infectiile de focar si se administreaza tranchilizante: mepro-bamat 2 - 3 /zi, Napoton 1-3, diazepam comprimate de 10 mg 1 - 3 /zi, Hidroxizin, Atarax 2 - 3/zisausedative:Extraveral2-3/zi,Bromoval2-3/zi,Dormitaietc. Cand aritmia apare prin supradozare digitalica se suprima digitala si se administreaza clorura de potasiu, 3-6 g/zi. Regimul va fi cel din ateroscleroza, dupa caz. O alta clasificare a antiaritmicelor este:

- Antiartimice clasai A: chinidina si ajmalina.
- Antiaritmice clasa IB: lidocaina (Xilina).

Antiaritmice clasa IC: propafenona (Rytmonormul) (comprimate de 150-300 mg si solutie injectabila), actioneaza in tahiaritmii ventriculare si supraventriculare. Poate provoca bradicardie severa.

Sotalol (Darob), tablete de 80 si 160 mg, betablocant activ in tahiaritmii supraventriculare.

Antiaritmice clasa III-a: amiodarona, comprimate, 200 mg (Cordarone -comprimate de 200 mg si fiole de 150 mg). Se incepe Tratamentul cu 3 comprimate pe zi (600 mg) sau chiar 8-10 fiole in cazuri grave si se continua cu 1/2 comprimat pe zi sau chiar 1-2 fiole pe zi (cazuri grave). Cardarone corecteaza aritmiile supraventriculare si ventriculare, dar poate produce bradicardii severe.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente