Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre aparatul cardiovascularSEMIOLOGIE A VASELOR PERIFERICE

Simptome FUNCTIONALE

Tulburarile periferice pot fi datorate unor afectiuni organice sau unor tulburari arte­riale functionale. Trebuie retinut faptul ca nu orice tulburare la nivelul membrelor (durere, modificare de temperatura sau culoare) traduce o afectiune vasculara, in multe cazuri fiind vorba de o boala reumatica, neurologica, o polinevrita etc.

Cele mai importante manifestari functionale sunt:

Oboseala la mers (foarte semnificativa si precoce): carcei si mai ales parestezii, fie cu caracter de arsura sau amorteala, fie cu caracter de frig sau hiperestezie.

Durerea este simptomul dominant. Cea mai semnificativa este durerea care apare la efort, in special la mers, calmata prin repaus, cu sediul in gamba, exceptional deasupra genunchiului si are caracter de crampa. Se numeste claudicatieintermitenta si este datorata, aproape totdeauna, unei arteriopatii periferice organice.

Durerea spontana, continua, de repaus, apare mai tarziu si denota un stadiu tardiv, care preceda aparitia tulburarilor trofice. Este datorata unei nevrite ischemice, este difuza, continua, atroce, refractara la Tratament, se intensifica la caldura si efort si nu permite somnul.

Aparitia subita a unei dureri profunde, intense, insotita de paloare si raceala locala, cu impotenta functionala totala, denota o obstructie arteriala acuta (embolie sau tromboza).

Cand durerile sunt simetrice, interesand ambele maini, declansate de frig, la inceput cu paloare si raceala, apoi cu cianoza si furnicaturi, aparand in special la femei, exprima de obicei o tulburare functionala: boala Raynaud.

EXAMENUL OBIECTIV
Examenul obiectiv furnizeaza relatii importante, prin inspectie putandu-se con­stata atrofia unui membru (obliterare arteriala cronica), paloarea tegumentelor (spasm sau obstructie arteriala), modificarea tegumentelor si a fanerelor (piele lucioasa, atrofica, par rar si subtire, unghii groase si deformate). Aceste modificari indica o suferinta arteriala avansata. Uneori apar ulceratii mici, de obicei interdigitale, gangrena umeda (prin suprainfectie), cu edem si limfangita, sau uscata, cand tesuturile periferice sunt necrozate, negre-violacee, uneori eliminandu-se spontan. Se ivesc de obicei la varful degetelor sau calcai. Cand sunt ma-sive, indica o tromboza sau embolie grava.

Edemul apare in tromboflebite sau in insuficienta venoasa cronica.

Palparea permite aprecierea pulsului arterial, care trebuie cercetat sistematic, bilateral, in repaus si efort, la toate arterele: la carotida (pe marginea anterioara a sternocleidomastoidi anului), la humerala (la nivelul marginii interne a bicepsului), la femurala (in triunghiul Scarpa, sub arcada crurala), la poplitee (pe fata posterioara a genunchiului, cu gamba flecata), la tibiala posterioara (in jghea­bul retromaleolar intern), la pedioasa (la gatul piciorului). Absenta pulsului indica un stadiu avansat de ischemie periferica. Prin palpare se apreciaza si temperatura tegumentelor. Se face cu dosul mainii in regiuni simetrice. Tegumentele sunt reci in insuficienta arteriala acuta si cronica si calde in tromboflebite.

EXPLORARI FUNCTIONALE
Proba mersului intr-un ritm de 120 pasi/min. sau ridicarea pe varful picioarelor in acelasi ritm permit aprecierea claudicatiei intermitente.

Ischemia plantara: la normal, ridicarea unui membru timp de 30" produce o usoara paloare. In obstructii arteriale apare rapid o lividitate. La aceiasi bolnavi efortul de flexie si de extensie ai piciorului ridicat produce rapid paloare, oboseala si durere.

Eritroza decliva: la normal, coborarea membrului ridicat sub nivelul patului rea­duce culoarea normala in 5 - 10". In insuficientele arteriale, timpul este mult pre­lungit.

Timpul de umplere venoasa este revenirea - la coborarea piciorului, - a turges-centei venelor colabate prin ridicarea membrului. La normal are loc in 15"; timpul este prelungit in insuficienta arteriala.

Oscilometria masoara oscilatiile arteriale cu oscilograful Pachon. Valorile se inregistreaza la ambele membre inferioare. In mod normal, la membrul pelvian, indicele oscilometric (valoarea oscilatiei maxime) este de 6 - 8 u. Valori sub 6 indica o tulburare a circulatiei arteriale. Metoda este limitata, explorand numai trun­chiul arterial principal, nu si circulatia colaterala.

Arteriografia este un examen foarte important, care da relatii asupra sediului, naturii si intinderii leziunilor. Substanta radiopaca, de regula un compas iodat, se injecteaza repede in artera brahiala, pentru membrul toracic, in femurala, pentru membrul pelvin si in aorta, in caz de obstacol sus-situat.

Fonocaixliograma este o metoda de explorare, folosita pentru stabilirea sediului suflurilor cardiace, prin inregistrari grafice.

Cateterismul cardiac este o tehnica speciala care consta in introducerea in cir­culatie a unui tub subtire, numit cateter, pentru localizarea obstacolelor si defec­telor congenitale si pentru determinarea altor parametrii. Este indispensabil in ex­plorarea cardiopatiilor congenitale si a valvulopatiilor dobandite.Ecocardiografia, utilizeaza reflectarea ultrasunetelor la nivelul unei zone de contact dintre doua medii cu densitate diferita. Ecourile sunt amplificate, transmise unui osciloscop si inregistrate.

Investigatiile radioizotopice au fost introduse recent in explorarea cardiovascu­lara.


Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente