Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile aparatului cardiovascular, afectiuni, si tartamenteCORDUL PULMONAR CRONIC
Cordul pulmonar cronic este hipertrofia ventriculara dreapta datorata afectiuni­lor care altereaza functia si structura plamanului (O.M.S.). Apare dupa unele boli pulmonare cronice, si in special dupa bronhopneumopatia cronica obstructi va.

Cele mai obisnuite cauze sunt: emfizemul pulmonar obstructiv, astmul bronsic, bronsitele cronice, pneumoconiozele, diferite scleroze pulmonare. Mai rar intervin cifoscoliozele, simfizele pleurale etc. Cordul pulmonar cronic apare datorita efortului impus ventriculului drept de hipertensiunea pulmonara. Bolile amintite produc hipertensiunea pulmonara pe doua cai: prin reducerea patului vascular pulmonar, datorita obstruarii sau distrugerii vaselor pulmonare, si prin vasoconstrictie in mica circulatie.
Simptome:
tabloul clinic reuneste semnele bolii cauzale, semne de insuficienta respiratorie si semne de insuficienta cardiaca dreapta. Boala evolueaza in trei stadii:

Stadiul de pneumopatie cronica (cu hipertensiune pulmonara tranzitorie), in care sunt prezente semnele bolii pulmonare si ale insuficientei respiratorii, dar lipsesc semnele de insuficienta cardiaca. Boala se manifesta in acest stadiu prin dispnee de efort, tuse cu expectoratie si - daca este prezenta insuficienta respiratorie - prin cianoza. In acest din urma caz, in sangele arterial scade O2 si creste COr
Stadiul de cord pulmonar cronic compensat apare dupa ani de evolutie, sub in­fluenta infectiilor acute bronhopulmonare intercurente si a fumatului. Insuficienta respiratorie devine manifesta, dispneea se accentueaza si se instaleaza la cel mai mic efort. Cianoza apare chiar si in repaus, fiind foarte intensa. Poliglobulia si degetele hipocratice devin manifeste. Apar semne de hipertrofie si de dilatare a inimii drepte.

Stadiul al treilea se caracterizeaza prin aparitia semnelor de insuficienta cardia­ca dreapta, constituind cordul pulmonar cronic decompensat (reversibil sau ire­versibil). Cianoza este intensa, cu nuanta pamantie, de unde si denumirea de "cardiaci negri" data acestor bolnavi. Dispneea este foarte pronuntata, la fel poliglobulia si degetele hipocratice. Uneori apar dureri angioase si somnolenta, care poate merge pana la coma. Semnele insuficientei cardiace drepte devin evidente: jugulare turgescente, edeme ale gambelor, tahicardie, hepatomegalie, uneori ascita.

Prognosticul este in general grav. Insuficienta respiratorie odata aparuta, mersul este invariabil catre agravare. Aparitia insuficientei cardiace intuneca si mai mult prognosticul. Infectiile acute bronho-pulmonare precipita de obicei evolutia.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente