Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile aparatului cardiovascular, afectiuni, si tartamenteINSUFICIENTA AORTICADefinitie: prin insuficienta aortica se intelege inchiderea incompleta a valvu-lelor aortice in timpul diastolei, cu refularea sangelui in diastola, din aorta in ventriculul stang.

Prin efortul suplimentar pe care-1 impune ventriculului stang, refluxul de sange duce la dilatarea si hipertrofia acestuia.

Cu timpul boala evolueaza, aparand la inceput o insuficienta ventriculara stanga cu staza pulmonara si apoi o insuficienta cardiaca dreapta, prin cedarea ventriculului drept.

Etiopatogenie: endocardita reumatica este cauza cea mai frecventa, in special la tineri. Mai rar, boala este datorata aterosclerozei, sifilisului sau unui traumatism cardiac. Leziunea pura este mai rara, de obicei fiind insotita de stenoza aortica sau mitrala.
Simptome:
boala este mult timp bine tolerata, bolnavul fiind asimptomatic sau, mai rar, resimtind bataile inimii si ale arterelor la nivelul gatului, precordial sau la extremitati. Cu timpul (mai tarziu decat in stenoza mitrala), apar dispneea de efort sau paroxistica, ameteli ocazionale si semne de insuficienta cardiaca, la inceput stanga, ulterior dreapta. Bolnavul este palid, uneori animat de            miscari ritmice ale capului.

Varful inimii este globulos, loveste cu putere peretele tora-cic, este coborat si deplasat in afara. Suflul diastolic, fin, dulce, aspirativ, descrescendo, aparut imediat dupa zgomotul //, localizat parasternal stang, in spatiile al III-lea - al IV-lea sau la focarul aortei, este caracteristic. Semnele periferice, datorate caderii bruste a tensiunii diastolice si cresterii tensiunii sistolice, sunt foarte caracteristice: pulsatii arteriale evidente la inspectie (,4ans" arterial), alternante de roseata si paloare la nivelul tegumentelor si mai ales al unghiilor usor comprimate (puls arterial sau capilar), puls radial amplu si saltaret la palpare (puls Corrigan), tensiune arteriala cu maxima normala sau crescuta si minima coborata, uneori pana la zero.

Examenul radiologie (39) arata o inima culcata, cu arcul ventricular stang globulos si varful animat de batai ample si viguroase, sincrone cu expansiunile sistolice ale aortei.

Forme clinice:
Insuficienta aortica reumatismala (boala Corrigan) se caracterizeaza prin varsta tanara a bolnavilor, antecedente reumatice, asocierea altor valvulopatii (stenoza mitrala).

Insuficienta aortica aterosclerotica apare dupa 50 de ani, de obicei Ia barbati si este insotita si de alte manifestari aterosclerotice (suflu diastolic aspru, T.A. crescuta, semne periferice mai sterse).

Insuficienta aortica luetica se intalneste in ultimul timp tot mai rar. Exista ante­cedente de sifilis, manifestari de sifilis nervos, R.B.W. pozitiva, anevrism aortic, frecvent angor.

Complicatii: insuficienta cardiaca, endocardita lenta, recidive reumatismale (boala Corrigan), angina pectorala si anevrism aortic in formele arteriale (aterosclerotica si luetica).

Evolutia si prognosticul depind de starea miocardului, de frecventa puseurilor reumatice, de coexistenta altor leziuni valvulare si de aparitia complicatiilor. Formele arteriale (aterosclerotica si luetica) au un prognostic mai rezervat. In general, cu timpul, inima stanga cedeaza si apare insuficienta ventriculara stanga. In final cedeaza si cordul drept si apare insuficienta cardiaca dreapta.

Tratamentul chirurgical consta intr-o interventie pe cord deschis. Se inlocuieste val vuia lezata fie cu o proteza Starr-Edwards, fie cu homo- sau heterogrefa.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente