Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile aparatului cardiovascular, afectiuni, si tartamenteSINDROMUL DE ISCHEMIE ARTERIALA ACUTAIschemia acuta apare prin obliterare arteriala, cu suprimarea fluxului arterial. Se datoreaza trombozei, emboliei sau traumatismului unei artere, prin contuzie sau sectionare. Exista forme severe si moderate. In evolutie se disting trei faze:


Faza initiala, de debut, cu durere violenta in teritoriul afectat,.nemodificata de repaus sau presiune, cu paloarea si raceala tegumentelor, absenta pulsului, colabarea retelei venoase superficiale, pierderea sensibilitatii tactile si paralizia extremitatii distale.

Faza de agravare, cu cianoza si edem, apare dupa 6 ore.

Faza de alterari tisulare ireversibile, caracterizata prin rigiditatea maselor musculare din regiunea ischemiata si gangrena. Gangrena este precedata de pete cianotice sau de flictene cu continut sero-hematic. Daca cianoza persista la presiune digitala, prognosticul este nefavorabil.

Diagnosticul etiologic: pentru ischemie prin tromboza, pledeaza antecedentele (ateroscleroza, trombangeita) si absenta unei cardiopatii emboligene. Ischemia embolica este sugerata de bruschetea instalarii, prezenta unei boli emboligene (fibrilatie atriala, stenoza mitrala, endocardita lenta, infarct miocardic).

Tratamentul trebuie instituit rapid si constain: combaterea durerii cu Algocalmin, Mialgin sau morfina; suprimarea spasmului vascular supraadaugat cu tolazolin, papaverina i.v., blocaj paravertebral cu novocaina; prevenirea extinderii trombozei cu heparina i.v., 1 fiola la 4 ore, protejarea extremitatii afectate printr-o atela protectoare si prin evitarea oricaror traume (caldura, frictiuni, presiune prin incaltaminte sau ciorapi), plasarea extremitatii afectate sub nivelul inimii. Prin Tratament medical se pot obtine rezultate uneori spectaculoase. Daca insa in 2 - 4 ore (cel mult 6-8 ore) ischemia nu se remite, se efectueaza trombo-embolectomia (in primele 6 - 12 ore).

Tratamentul sindromului de ischemie periferica acuta cuprinde trei metode care se completeaza: heparinoterapia, tromboliza si interventia chirurgicala.

- Heparinoterapia, se administreaza 10 - 15 zile, obligatoriu i.v. In primele zile, apoi heparinat de calciu intradermic. Se incepe cu 50 mg heparina i.v., urmata de o perfuzie la 4 ore, in solutie glucozata 5%, cu 100 mg heparina. In continuare la 6 ore se administreaza 50 mg, heparina. Asocierea cu novocaina 1 %, cu acid nicotinic sau acetilcolina este facultativa. Rezultate bune apar dupa perfuzii de dextran cu molecula mica (Rheomacrodex). Corticoterapia nu a justificat sperantele. Administrarea intraarteriala de heparina 50 mg cu novocaina si papaverina, este utila, dar nu poate fi repetata deoarece produce hematoame. Nu se va omite oxigenoterapia, pozitia orizontala a membrului ischemiat, si mentinerea tensiunii arteriale la valori apropiate de normal. Dupa caz se vor administra toniccardiace, se vor combate hiperpotasemia si acidoza.

- Tromboliza este a doua metoda si consta in perfuzii i.v. de streptokinaza sau urokinaza.

- Interventia operatorie este a treia metoda majora. Cand este obligatorie, tre­buie aleasa embolectomia, trombectomia sau amputatia, dupa caz. Celelalte pro­cedee chirurgicale ca: trombendarteritectomia si pontajul, cu proteze sau grefe venoase, sunt rezervate obstructiilor acute care evolueaza pe un teren de ischemie cronica.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente