Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile intestinului leacuri pentru boli , BolileOXIUROZA
Definitie: este o boala provocata de oxiuri, Enterobius vermicularis (57), fiind cel mai raspandit nematod. Oxiurul este un vierme fusiform, subtire; masculul masoara 2-5 mm, iar femela 8-13. Traieste in intestinul gros si in portiunea terminala a intestinului subtire. Dupa copulatie, masculul moare, iar femela migreaza in regiunea anala, unde, in timpul noptii, depune ouale embrionate si apoi moare si ea. In decurs de 6 ore, din ou se dezvolta larve infestate, care sunt luate pe maini, duse la gura si, odata ingerate, ajung in intestin, unde evolueaza pana la forma adulta, reluandu-se ciclul.

Infestarea se face prin ingerarea oualelor aflate pe zarzavaturi si fructe insufi­cient spalate si pe mainile murdare. Ouale se depun o data cu praful pe obiectele din casa, pe lenjerie si imbracaminte. Autoinfestarea se realizeaza usor, mai ales noaptea, daca bolnavul se scarpina in regiunea anala si apoi duce mana nespalata la gura, odata cu ouale, pe care le inghite.


Simptomatologia este deseori absenta. Cand se manifesta, semnul cel mai .important este pruritul anal, rebel si suparator. Pruritul este mai puternic noaptea si spre dimineata, provoaca insomnii si stari nevrotice. Din cauza scarpinatului apar leziuni cutanate in regiunea perianala, scrotala sau vulvara: dermatite, eczeme. La femei, parazitii pot invada organele genitale, provocand vaginite, leucoree, endometrite.

Examenul coprologic poate arata prezenta adultului, eliminat mai ales dupa pur­gative sau in cursul diareei. Ouale de oxiuri se gasesc greu in fecale. Ele trebuie cercetate in produsul de raclaj al pliurilor anale sau pe leucoplastul aplicat, seara, pe regiunea perianala. Diagnosticul se axeaza pe semnele clinice descrise si pe prezenta parazitului adult sau a oualelor la examinarile facute.

Profilaxia se bazeaza pe depistarea bolnavilor si Tratamentul lor si al celor din anturajul bolnavilor. O atentie deosebite trebuie acordata igienei individuale.

Tratamentul curativprevede o serie de masuri igienice, asociate cu medicamente. Dimineata si seara si dupa fiecare defecare se spala regiunea perianala cu apa si sapun. Se pot face clisme cu apa sarata, cu Bicarbonat de sodiu 2 - 4%, cu usturoi pisat sau cu o lingurita de otet la un litru apa. Rufaria de corp si de pat trebuie fiarta si chilotii vor fi schimbati zilnic. Unghiile vor fi taiate scurt si se va veghea spalarea riguroasa a mainilor dupa fiecare defecare si inainte de masa. Medicamentul cel mai eficace este pamoatul de pirviniu (Vermigal, Povan, Molevac): se administreaza in doza unica de 250 - 300 mg (5-6 lingurite); Tratamentul se repeta dupa 3-4 saptamani. Rezultate bune se obtin si cu piperazina (Nematocton), in aceleasi doze ca si la ascaridioza. In oxiurazele invechite si rebele la Tratament se pot incerca clismele cu helmifuge. Tratamentul cu violet de. gentiana (Oxiuran, Axuris) este depasit.

Rezultate bune se obtin dupa administrarea de mebendazol, intr-o singura doza in tablete de 100 mg.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente