Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile intestinului leacuri pentru boli , BolileTENIAZELE
Definitie: teniazele sau cestodiazele sunt boli provocate de tenii. La noi in tara, infestarile cele mai frecvente sunt cu Taenia solium, Taenia saginata, Botriocephalus latus, Hymenolepis nana si Taenia echinococus (58).

Taenia solium
Definitie: este un vierme plat, lung de 2 - 5 m; are un scolex de 1 mm diametru, cu patru ventuze si un rostru cu doua coroane de carlige; corpul este impartit in segmente numite proglote, in numar de 800 - 1 000. Proglotele, care se elimina in grupe de 5 - 6, o data cu materiile fecale, contin 20 000 - 30 000 de oua. Gazda intermediara este porcul. Ouale sunt inghitite de porc (domestic sau salbatic) si, o data ajunse in intestin, elibereaza embrionul hexacant, care traverseaza peretele intestinal, trece in circulatie si ajunge in muschi, unde se fixeaza sub forma de cisticerc. Ingestia carnii de porc cu cisticercoza va determina in intestinul omului eliberarea larvei, care-si va fixa scolexul pe peretele intestinului subtire, iar in 10 saptamani parazitul adult este dezvoltat.

Taenia solium poate provoca cisticercoza si la om, daca acesta a inghitit ouale parazitului.

Simptomatologia este prezenta la mai putin de jumatate dintre purtatorii de tenie. Se manifesta prin usoare tulburari dispeptice, dureri periombilicale, modificari de apetit, scadere ponderala, ameteli, prurit cutanat. Examenul sangelui arata eozinofilie, insa nu constanta.

Cisticercoza umana se manifesta in functie de numarul cisticercilor si de locali­zarea lor. Localizarile mai frecvente sunt cerebrale, pulmonare, subcutanate si musculare.

Diagnosticul se bazeaza pe examinarea proglotelor eliminate si pe cercetarea oualelor in scaun; diagnosticul de cisticercoza se pune cu ajutorul biopsiei muscu­lare sau subcutanate.

Taenia saginata
Definitie: este un vierme plat cu o lungime de 5 - 10 m. Este cestodul cel mai raspandit la om. Scolexul este ceva mai mare decat la Taenia solium si are 4 ventuze. Proglotele, in numar de 1 000 - 2 000, sunt mai alungite si se elimina odata cu scaunul, dar si in afara scaunelor (au miscari proprii, care le permit trecerea prin anus). Gazdele intermediare sunt vitele, iar ciclul de dezvoltare este la fel ca la Taenia solium. Omul se infesteaza consumand carne cruda de vita sau insuficient fiarta sau fripta.

Simptomatologia este aceeasi ca la Taenia solium. Taenia saginata nu provoaca cisticercoza umana.

Botriocefaloza
Definitie: botriocefaloza este o parazitoza provocata de prezenta in intestin a unui vierme plat numit Diphyllobotriumlatum sau Botricephaluslatus, vierme mare, care atinge o lungime de 8 - 12 mm si chiar mai mult. Capul este lunguiet, de 2 - 3 mm, si are doua santuri de suctiune; proglotele sunt in numar de 3 000 - 4 000, mai mult late decat lungi. Ciclul de dezvoltare cunoaste doua gazde intermediare. Ouale ajunse la conditii prielnice in apa curata, vor dezvolta embrionul hexacant, care este inghitit de un crustaceu inferior: Cyclopus strenuus sau Diaptomus gracilis (prima gazda intermediara); crustaceul poate fi inghitit de un peste rapitor: stiuca, biban, pastrav, somn (a doua gazda intermediara). Omul consuma carne de peste, / insuficient fiarta sau fripta, si in intestinul lui se va dezvolta parazitul adult.

Simptomatologia este la fel ca la celelalte parazitoze determinate de cestode.
Insa botriocefalul poate provoca in plus o anemie megaloblastica, prin tulburari in Hymenolepis nana
Definitie: este un vierme mai rar intalnit la noi si se intalneste la copii. Este parazit si pentru sobolan si soarece si masoara in lungime 10-20 mm.

Ouale provenite de la omul purtator, de la sobolan sau soarece contamineaza apa, zarzavaturile, fructele sau mainile omului si ajung in intestin, unde, la cateva zile, vor forma un parazit adult.

Simptomatologia seamana cu a celorlalte teniaze; la copil, cand infestarea este intensa, acesta prezinta semne nervoase mai pregnante: cefalee, astenie, convulsii.

Examenele de laborator, examenul coprologic macroscopic poate arata proglotele; examenul microscopic, care trebuie facut din portiuni multiple de scaun, trebuie sa utilizeze metode de concentratie si sa fie repetat; ouale de botriocefal si de Hymenolepis se gasesc mai usor decat ouale de Taenia solium sau de Taenia saginata.
Profilaxia cestodiazelor consta in consumarea carnii de porc, vita sau peste numai dupa ce a fost bine fiarta sau fripta (afumarea si sararea nu ofera siguranta), respectarea dispozitiilor cu privire la controlul carnii, depistarea purtatorilor si tratarea lor, deratizarea si asanarea terenurilor infestate, educatie sanitara.

Tratamentul cestodiazel or. medicamentul de electie este niclosamidul (Yome-san), care se administreaza astfel: in ajun, alimentatie usoara si lichida; in ziua Tratamentului, dimineata pe nemancate se dau 2 comprimate, bine mestecate in gura inainte de a fi inghitite; dupa o ora se dau inca doua comprimate; la doua ore dupa ultima administrare se da un purgativ.

Viermele eliminat va fi inactivat prin fierbere; in caz de Taenia solium, viermele va fi manipulat cu grija; se vor fierbe toate ustensilele folosite si se vor spala cu rnulta grija (pericol de cisticercoza).

Mepacrinul (Quinacrin, Atebrin) se administreaza in doza de 6 -10 comprimate (0,10 - 0,60 g); dupa doua ore se da un purgativ salin; medicamentul poate fi administrat si pe sonda duodenala (0,80 g in 100 ml apa; apoi, dupa 30 de minute, tot pe sonda se introduc 150 ml apa in care s-au dizolvat 20 - 30 g sulfat de magneziu). Rezultatele sunt mai slabe decat cu niclosamid.

Extractul eterat deFilix mas este un medicament depasit si mai toxic decat Mepa­crinul.

Semintele de dovleac nu au contraindicatie. Se prefera decoctul.

Pentru Hymenolepis nana, care este un parazit mai rezistent, niclosamidul va fi administrat astfel: in prima zi 2 comprimate de doua ori (asa cum s-a indicat); apoi, timp de inca 6 zile se va da cate un comprimat dimineata si inca unul dupa o ora; Mepacrinul se administreaza timp de 7 zile, cate 0,30 g/zi (3 comprimate).

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente