Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre generalitati medicale, referate medicinaANATOMIA FICATULUI - GENERALITATIFicatul este cel mai mare organ din corp. Organ plin, de consistenta ferma, fica­tul cantareste la adult 1 200 - 1 500 g cu vasele golite. Este situat in loja subdia-fragmatica si partea interna a hipocondrului stang.

Este alcatuit din doi lobi inegali, cel drept fiind de circa sase ori mai mare decat cel stang.

Ficatul are doua fete: una superioara, convexa, si alta inferioara. Fata superioara este limitata prin doua margini: una posterioara, mai groasa, si alta anterioara, mai ascutita. Pe fata inferioara se observa doua santuri sagitale si un sant transversal, de aspectul literei "H". Aceste santuri delimiteaza lobul drept, lobul stang, lobul patrat, ventral si lobul Spiegel, dorsal. Healey a descris 9 segmente cu vascularizatie si topografie biliara independente, segmente despartite printr-un tesut conjunctiv densificat.

In santul transversal se afla hilul ficatului, prin care patrund vasele si nervii ficatului si ies canalele biliare si limfatice organului.

Ficatul are doua invelisuri: un invelis seros, pendinte de seroasa peritoneala, care inveleste tot ficatul, cu exceptia unei benzi transversale la nivelul suprafetei superioare, unde ficatul este aderent direct la diafragm; al doilea invelis este cap­sula Glisson, care acopera ficatul si intra la nivelul hilului in interiorul organului de-a lungul vaselor si cailor biliare.

Vascularizatia ficatului este asigurata de artera hepatica, care aduce sangele arterial, si de vena porta, care aduce sange venos functional. Sangele pleaca de la ficat prin venele suprahepatice, care colecteaza tot sangele din acest organ si il varsa in vena cava inferioara. Vasele limfatice se aduna intr-o retea subseroasa care ajunge la ganglionii sternali, mediastinali anteriori, pancreaticolienali, cu limfa colectata de pe fata inferioara si din limfaticele septurilor intrahepatice.

Nervii ficatului provin din plexul hepatic, alcatuit din fibre simpatice care ies din ganglionul celiac si din fibre parasimpatice care se desprind din ambii nervi vagi.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente