Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.
Meniu generalitati medicale
 Notiuni Generale Despre Boala
 Notiuni Elementare De Istorie A Medicinei
 Obiectul Medicinei Interne
 Descrierea Bolilor
 Redactarea Foii De Observatie La Bolnav
 Interogatoriul La Bolnav
 Metode Fizice De Examinare A Bolnavilor
 Supravegherea Bolnavului In Repaus La Pat
 Febra Diagnosticul Sl Tratamentul Ei
 
 Notiuni Generale De Diagnostic Etiologic Al Infectiilor
 Terapeutica
 Medicatia Sangelui Si A Organelor Hematopoietice
 Bolile Aparatul Cardiovascular
 Aparatul Digestiv Anatomie Sl Fiziologie
 Anatomia Ficatului Generalitati
 Pancreasul Notiuni De Anatomie Sl Fiziologie
 Notiuni De Fiziologie Sl Semiologie Ale Sangelui
 Bolile De Nutritie Nutritia
 Neurologie Notiuni De Anatomie Sl Fiziologie
 Principalele Sindroame Neurologice
 Psihiartie Generalitati
 Introducere In Geriatrie
 Aparatul Locomotor
 Sindromul Septicemic
 Antibioticoterapie Sl Chimioterapie Principii Generale
 Structura Histologica Si Fiziologia Ficatului
 Notiuni De Anatomie Sl Fiziologie Ale Cailor Biliare
 Notiuni De Anatomie Ale Aparatului Urinar
 Rolul Sl Pozitia Medicului Sl Asistentei Fata De Bolnavul Varstnic
 Aspecte Caracteristice De Geropatologie Ale Aparatului Locomotor
 Integrarea In Institutii Specializate Pentru Varstnici instituionalizarea
 Notiuni De Radiologie Structura Materiei
 Germani Patogeni Antibioticele Sl Chimioterapicele Care Actioneaza Asupra Lor
 Principalele microorganisme patogene
 Osteoporoza De Involutie

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre generalitati medicale, referate medicina

OSTEOPOROZA DE INVOLUTIE.


Face parte dintre bolile care afecteaza in grade diferite, cu mult mai mult, oamenii in varsta. La varstele foarte inaintate, ea devine mai severa si mai frecventa (in special la femei). Ca orice tesut viu, sche­letul osos sufera un proces de imbatranire. Intre anumite limite, osteoporoza poate fi considerata fiziologica.

Cand apar fracturi si tulburari posturale (deformatii invalidante), se vorbeste despre osteoporoza - boala. Femeile sunt afectate mai precoce, mai frecvent si mai sever. Cazurile de osteoporoza cresc cu varsta. Con­tribuie si alti factori etiologici. Un factor important este cel hormonal (la femei scaderea nivelului estrogenic, postmenopauza, la barbati scaderea functiei testicu-lare).

Alt factor este restrangerea activitatii fizice, fireasca la batrani. Cand se in­staleaza sindromul de imobilizare, substanta osoasa diminua rapid si apar fracturi, precum si alte complicatii. Contribuie si factorii nutritionali: carente proteice, calorice, vitaminice. In sfarsit, un rol important il detin tulburarile circulatorii. Osteo­poroza este o atrofie osoasa, afectand egal cele doua componente ale osului (substanta organica si cea minerala). Diagnosticul este intotdeauna tardiv. Complicatiile cele mai grave sunt fracturile. Intre 50 si 60 de ani, predomina fractura incheieturii mainii, in jurul varstei de 70 de ani, fractura vertebrelor, iar dupa 70 de ani, fractura de col femural.

Daca factorul varsta nu poate fi influentat, se poate actiona asupra activitatii fizice, asupra functiei hormonale (hormoni estrogeni -progestativi), asupra tulburarilor de nutritie si a celor circulatorii. Se poate conchide ca, limitarea osteoporozei se poate realiza prin exercitii fizice, calciu, vitamine, lactate. Evitarea imobilizarii prelungite dupa fracturi si mobilizarea precoce reprezinta un act terapeutic important. Cand osteoporoza este clinic manifesta, osul a pierdut intr-o proportie de 50% substantele sale componente. In aceasta faza se prescriu estrogeni, calciu (1000 mg/zi cel putin), care insa prezinta riscul calcificarii arteriale si renale. Se administreaza si vitamina D. Mai recent, se prescriu calcitonina, care inhiba liza osoasa, anabolizante si in special fluorura de sodiu si bifosfonatii.


loading...
Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate

HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente