Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Medicina naturista si sangele, bolile sangeluiHipertensiune


Presiunea maxima ce apare in aorta in timpul sistolei ventriculare e de 120-130 mm Hg (altfel spus, presiunea pe care sangele o exercita asupra peretilor arterelor in momentul contractiei inimii, cand sangele este propulsat spre organism). Se numeste si presiune sistolica (tensiune sistolica) si ea masoara puterea de contractiune a inimii; presiunea minima (tensiunea diastolica) e de 70 mm Hg (in timpul repausului cardiac, cand inima nu se contracta), care apare la inchiderea valvulelor sigmoide (intre ventricul si arterele care ies din inima). Atunci cand sangele din ventricule a fost impins in artere si cand ventriculul se relaxeaza, fiind golit de sange (momentul diastolei ventriculare, presiunea din interiorul lui scade. Sangele din artere preseaza inspre ventricul (altfel spus,presiunea minima e data de valoarea presiunii din acel moment in aorta, care e consecinta rezistentei pe care o opune coloana de sange in arteriole si capilare, deci inaintarea acetuia prin sistemul arterial), inchizand valvulele; ea masoara rezistenta vasculara.

Daca tensiunea creste cu cel putin 2 mm Hg peste valoarea medie, daca ea este masurata de cel puin doua ori la un interval de doua saptamani in conditii de repaus si de calm, este un sann de hipertensiune. Este importanta si starea arterelor, unii bolnavi suportand bine vakri de peste 250 mm Hg, iar altii cu max. 180-190 mm Hg fac accidente vasculare. Cresterea tensiunii arteriale minime este mult mai importanta din punct de vedere patologic. Deoarece hipertensiunea arteriala implica o suprasolicitare din partea inimii, care trebuie sa pompeze sangele contra unei presiuni superioare, apare ingrosarea peretilor ventriculilor si (Iaca se agraveaza, se ajunge la insuficienta cardiaca. Poate actiona si asupra sistemului rervos central, declansand o encefalopatie hipertensiva cu dureri de cap, ajungand chiar si li accident vascular cerebral. Valoarea acesteia creste cu varsta, adica cu starea de sclerozate a peretilor arteriolelor si a vaselor mici, care, prin depozitarea de saruri de Ca, isi pierd elasticitatea si se pot rupe. Dupa ultimele cercetari medicale, Societatea Europeana de Hipertensiune a facut urmatoarea clasificare a nivelurilor de tensiune arteriala: