Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre informatii utile privind cresterea, educatia  terapii si retete naturiste pentru tratarea bolilor copilarieiVEDEREA SANATOASA

Urmatorul grup de exercitii pentru profilaxia dereglarilor vederii si imbunatatirea ei se efectueaza in scopul imbunatatirii alimentarii cu oxigen a creierului si in special a centrilor vederii.

in timpul lectiilor ochiul copilului este incarcat la maximum, filtrand 90% din informatia primita. De aceea vederea copiilor necesita o grija deosebita si efectuarea unor exercitii speciale.

In perioada pregatirii copiilor de varsta prescolara catre scoala creste volumul materialului de studiu, timpul pe parcursul caruia copii isi incordeaza ochii.

Computerele, care au aparut in unele gradinite, acasa si la scoala, in majoritatea cazurilor se folosesc fara luarea in considerare a normelor sanitar igienice. Timpul maxim in care copii de varsta prescolara pot sta in fata monitorului este de 8-10 minute. Privirea copiilor trebuie sa fie indreptata inainte si putin in jos. Fiecare computer, in caz ca sunt mai multe unul langa altul, trebuie izolat cu paravan. In timpul pauzei, care dureaza 5-10 minute, copilul nu trebuie sa faca alte activitati ce necesita incordare vizuala: desenat, citit
Copiilor din clasele primare li se permite sa lucreze cu calculatorul timp de 12-15 minute, efectuand exercitii pentru vedere in pauze. Pe ambele parti ale monitorului trebuie sa se afle cate o floare clorofitum, care absoarbe cel mai bine radiatiile daunatoare, chiar daca avem un ecran protector. Deseori, nici acasa, nici la institutii de invatamant, nu se tine cont de aceste reguli.

Sunt multi factori care duc la dereglarea vederii copiilor. Rezultatele experimentelor speciale ne demonstreaza ca una din cauzele dereglarii este incordarea psihica rezultata din supraefortul ochiului de a examina un obiect oarecare. Aceasta stare duce la incordare neuniforma a muschilor drepti si oblici perioculari si la slabirea treptata a vederii. Copii isi incordeaza ochii privind minutios un obiect necunoscut, situat pe fondul de culoare inchisa al tablei (litere, cifre, figuri geometrice). De aceea, in scopul profilaxiei dereglarilor vizuale se recomanda ca obiectele necunoscute sa fie date mai intai ca sa fie privite de aproape, iar apoi sa fie puse pe tabla si sa se lucreze cu ele.

Una din cauzele miopiei la copii este invatarea timpurie a scrisului si a cititului in conditii nefavorabile, cand distanta de la ochi pana la caiet/site, este mai mica decat cere acomodarea - adaptarea ochiului de a vedea la distante mici. Inrautatirea vederii la copii este conditionata si de emotiile negative, produse de catre maturi, si de pozitia incomoda in timpul lectiilor. Un tip de emotie negativa este plictiseala: ea sporeste influenta asupra simturilor copiilor cum sunt disconfortul, durerea, foamea, incordarea muschilor ochilor. Este depistata o legatura directa intre dezvoltarea fizica slaba a copilului si miopia sa. Hipodinamia duce uneori la slabirea acomodarii.

Exista si factori psihologici care duc la slabirea vederii, de exemplu cand in familia copilului sunt tensiuni. Daca copii nu sunt in stare sa schimbe situatia ei in sens bun, nu doresc sa priveasca la ceea ce nu le place, si, in subconstient se straduiesc sa-si disperseze atentia, sa niveleze configuratiile, pentru ca, in situatia existenta, sa nu poata influenta negativ asupra lor.

Exista si cauza inversa cand cineva, iubit foarte mult de copil, poarta ochelari. Din momentul nasterii subconstientul copilului inscrie toata informatia si are loc programarea inconstienta, care se declanseaza atunci cand efortul vizual este sporit.

Grija fata de vederea copiilor trebuie sa-si aiba inceputul in grija fata de sanatatea lor generala. Insa pot fi evidentiate si cateva metode specifice de igiena a ochilor, antrenamente pentru ochi, cu scopul protejarii si imbunatatirii vederii. De mare folos in acest caz pot fi jucariile miscatoare care sar, se rotesc, se rostogolesc, provocand diverse miscari ale ochilor, schimbari ale distantei focale. In timpul lectiilor e foarte important ca, din cand in cand, sa li se propuna copiilor sa clipeasca si sa priveasca prin geam in departare. La fel si deplasarea profesorului prin clasa are influenta pozitiva asupra vederii copilului. Foarte folositor, din punctul de vedere al psihologiei si al medicinei, este palmingul - limitarea rationala a efortului vizual. Pentru efectuarea palmingului copii astupa ochii cu palmele incrucisate, astfel incat articulatiile primelor falange ale mezinelor sa se suprapuna una peste alta. Degetele se aranjeaza pe frunte, palmele se strang in forma de caus si usor, acopera fata, astfel incat lumina sa nu poata patrunde catre ochi. In cazul executarii corecte a palmingului ochii trebuie sa se deschida si sa se inchida liber sub palme.

Efectuand palmingul, copiii ofera ochilor odihna, preintampinand dereglarile de refractie. Acest procedeu ajuta, de asemenea, copiilor sa-si concentreze atentia asupra materiei noi de studiu si sa si-o insuseasca mai usor. De exemplu, ascultand cu ochii inchisi o melodie sau o poezioara mica, de cateva ori, copii nostri le memoreaza mai rapid.

Este cunoscut faptul ca 50% din energia obtinuta in organism din procesele biochimice sunt utilizate pentru functii fiziologice cum sunt: respiratia, miscarea, gandirea. Restul de 50% sunt utilizate total de catre vedere. In timpul efectuarii palmingului, energia, care de obicei se utilizeaza pentru prelucrarea informatiilor vizuale, se foloseste de catre creier pentru functionarea centrilor raspunzatori de analizarea si insusirea noului material.

Exercitiile acestui grup, ca si cele respiratorii, se combina cu miscarile, dar nu sunt atat de energice, se efectueaza mai lin, ajutand la relaxarea muschilor.

Rotirea, inclinarile si clatinarile capului relaxeaza muschii gatului, ceea ce duce la imbunatatirea alimentarii creierului cu sange. In zona gatului trec vase sanguine mari care se comprima in cazul in care copilul se afla mult timp intr-o pozitie incomoda si-si incordeaza gatul.

Scaderea hemodinamicii creierului duce nu numai la slabirea vederii si aparitia durerilor de ochi, ci si creierul in intregime incepe sa functioneze mai rau, devine mai dificila concentrarea atentiei, se incurca gandurile. Rotirile usoare ale gatului duc la relaxarea muschilor oculari si la eliminarea deprinderii de a privi fix.

Exercitiile propuse se constituie in niste masuri eficiente de
profilaxie a supraoboselii si imbunatatesc vederea daca se folosesc regulat impreuna cu exercitiile din referatul V.

Un loc important in acest grup il detin exercitiile care duc la imbunatatirea acomodarii, posibilitatii ochilor de a focaliza pe retina razele de lumina reflectate de catre obiectele situate la diverse distante, adica posibilitatea de a vedea bine la departare si apropiere.

Slabirea vederii se poate observa la copiii de varsta prescolara incepand de la 4 ani.

Simptomele de slabire a vederii pot fi observate, de exemplu, atunci cand ne adresam copilului, iar el intoarce capul si nu doar ochii. Dupa somn acesti copii nu deschid nici un ochi complet, inainte de a lua jucaria oferita, copii cu vederea slaba clipesc. Vara, trebuie sa se observe care parte a fetei copilului se bronzeaza mai tare, pentru ca, de obicei, copilul expune la soare acea parte a fetei unde se afla ochiul cu vederea mai slaba.

O atentie deosebita trebuie sa se acorde acestor exercitii la grupele pregatitoare pentru scoala si in clasele primare, cand se schimba cerintele fata de copil si modul sau de viata, ceea ce duce la marirea stresului. De aceea se deregleaza echilibrul sistemului psihofizic, ceea ce duce la anomalii ale refractiei sistemului optic, anomalii masurate in dioptrii.

Scrisul, cititul, pictatul si jocurile pe calculator reprezinta un stres vizual in cel mai apropiat punct al vazului. El duce la slabirea calitatilor vizuale in cazul in care copilul nu efectueaza exercitii speciale pentru reducerea actiunii stresante.

Exercitiile propuse ajuta la invingerea deprinderilor vizuale incorecte si la dezvoltarea obisnuintelor de lucru vizual corect. Se mareste spatiul care poate fi vazut de ochi, se dezvolta mobilitatea ochilor, dar si neuronii receptori, la fiecare miscare a ochilor are loc excitarea sinapselor - terminatiile nervoase speciale - excitare care se transmite la creier. Lucrand astfel cu ochii, antrenand muschii respectivi noi influentam activitatea creierului. Pentru pastrarea si imbunatatirea vederii se folosesc urmatoarele exercitii:

Exercitiul 1: Palming: Asezat, corpul drept, picioarele putin departate. Coatele pe masa, palmele incrucisate pe frunte, in forma de caus astupa ochii. Ochii inchisi, respiratie adanca.

Exercitiul 2: Pozitia initiala: Stand, picioarele putin departate, corpul drept, mainile putin departate de corp. intoarcerea lenta a corpului la stanga si la dreapta. Picioarele nu se ridica de pe podea. La intoarcerea la stanga mana dreapta se misca spre stanga inainte iar mana stanga merge pe la spate, si invers. Ochii efectueaza un semicerc mare. Se efectueaza liber.

Exercitiul 3: Pozitia initiala: Stand sau asezat liber, mana stanga lasata in jos, cea dreapta se indoaie din cot, palma se afla la nivelul fetei, stransa in pumn. Degetul aratator este drept, ridicat in sus si se afla la o distanta de 10-15 cm de la nasul copilului. Privind in departare, intoarcem lent capul de la dreapta la stanga si invers, creand senzatia ca degetul se misca.


Exercitiul 4: Pozitia initiala: Asezat, picioarele putin departate, mainile cu coatele pe masa, degetele inclestate. Inspiratie - deschidem cat mai tare ochii. Expiratie - strangem cat putem palmele si inchidem ochii, incordand pleoapele.

Exercitiul 5: Pozitia initiala: Stand, picioarele departate larg, mainile atarnand liber, muschii relaxati. Clatinam corpul la dreapta si la stanga, tinand spatele drept. Clatinand la stanga, greutatea corpului se lasa pe piciorul stang, calcaiul drept se ridica de la podea, piciorul drept se atinge de podea doar cu varful degetelor. Se face acelasi lucru in partea opusa.

Exercitiul 6: Pozitia initiala: Asezat, picioarele putin departate, mainile cu coatele pe masa, palmele fixeaza capul sa nu se miste. Inspirand incet, coboram privirea spre masa, concentram privirea pe varful nasului.

Exercitiul 7: Pozitia initiala: Ca la exercitiul numarul 6 ne uitam in stanga atat cat este posibil, inchidem ochii, ii aducem in pozitia initiala; deschidem ochii, ne uitam spre dreapta, inchidem ochii, revenim in pozitia initiala.

Exercitiul 8: Pozitia initiala: Stand, picioarele putin departate, mainile lasate in jos, corpul drept, muschii relaxati, ochii inchisi. Clatinam capul inainte, atingand pieptul cu barbia, si inapoi, atingand cu ceafa spatele de 3 ori. Rotim capul de 3 ori intr-o parte si de 3 ori in cealalta parte.

Exercitiul 9: Pozitia initiala: Asezat, picioarele putin departate, mana dreapta lasata in jos, mana stanga cu cotul pe masa, pumnul la nivelul fetei, degetul aratator indreptat in sus. Privim cand la deget, cand la tabla, de 3 ori. Lasam mana in jos. Privim cand la masa, cand la tabla, de 3 ori.Exercitiul 10: Pozitia initiala: Stand sau asezat in pozitie libera. Profesorul deseneaza in aer un cerc cu ajutorul aratatorului in sensul acelor ceasornicului de 2 ori, apoi invers de 2 ori. Copii urmaresc aratatorul doar cu ochii, capul ramane nemiscat.

Exercitiul 11: Pozitia initiala: La fel ca la exercitiul 10. Dupa miscarile aratatorului copii misca capul, ochii ramanand nemiscati.

Exercitiul 12: Pozitia initiala: Stand, mainile pe talie, picioarele departate cat distanta dintre umeri. inchidem ochiul drept. Intoarcem corpul si capul in partea stanga, privim cu ochiul stang la calcaiul drept. Revenim in pozitia initiala, repetam in partea dreapta, inchizand ochiul stang.

Exercitiul 13: Pozitia initiala: Stand sau asezat, liber, fara incordare, mainile indoite de la coate, degetele aratatoare situate langa nas. Concentram privirea pe degete. Deplasam degetele in parti, urmarind cu ochiul drept degetul drept, cu ochiul stang - degetul stang. Cand degetele nu se mai vad, inchidem ochii si lasam mainile in jos. Relaxam ochii inchisi 3 secunde, repetam exercitiul de inca doua ori.

Exercitiul 14: Pozitia initiala: Asezat, liber; frecam palmele timp de 5 secunde una de alta. Impreunam 3 degete - mare, aratator si mijlociu si le apropiem de ochi la distanta de 2-3 mm. Inchidem ochii 5 secunde. Deschidem ochii si frecam din nou palmele. Strangem 4 degete in pumn, degetul mare il indoim putin si-1 apropiem de ochi, astfel ca falanga a 2-a a degetului sa se situeze in fata ochiului, lateral, la distanta de 2-3 mm.

Exercitiul 15: Pozitia initiala: Stand, picioarele putin departate, intoarcem corpul de la stanga la dreapta de 4 ori - cu ochii deschisi, de 4 ori cu ochii inchisi, de 4 ori clipind din ochi rapid.
Retete naturiste / Tratamente si terapii sanatoase pentru afectiuni cum ar fi
Alimente: Painea si efectele ei Dureri de articulatii Dureri de stomac Osteoporoza
Boli de inima: Aritmii, Dureri, Hipertensiune De cap De urechi Tromboflebita
Bronsita: Retete naturiste De dinti Retete si Tratamente naturiste pentru durerile lombare Tuse, raceli
Cum sa creasca copiii sanatosi? De ficat Reumatice: Sanatate naturala Tratemente pentru varice
Diabetul: Terapii naturiste De rinichi Memoria VedereCopyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente