Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Cruditati si alimente, incalire, fierbereStimulenti


Atunci cand se intrerupe brusc utilizarea unor simulenti cum ar fi: alcool, cafea, morfina, tutun este afectat echilibrul sistemului nervos.

Migrenele care apar dupa suprimarea cafelei dureaza pana cand au fost eliminate otravurile acumulate din cafea. Poate dura de la 1 zi pana la 2 saptamani. Cand corpul a devenit toxic din cauza unei concentratii crescute de otravuri, cafeaua nu mai are efect stimulent, indiferent de cantitatea absorbita si va aparea o stare de depresie. Abuzul de alcool, cafea, tutun, sare, piper, mirodenii, vitamine sintetice si stupefiante duce la obisnuinte de stimulare care mai tarziu diminueaza energia si distrug sanatatea. Apar: artrita, nevrita, cancerul. "Nu puteti sa nu tineti seama de importanta unei bune digestii. Bucuria de a trai depinde de un stomac solid, in timp ce o digestie proasta conduce la scepticism, la idei negre si la ganduri sumbre" (Joseph Conrad). Un consum zilnic de peste 200 ml cafea, in loc sa stimuleze memoria, provoaca lapsus - gol in memorie.

Fumatul are o mare influenta asupra respiratiei si a ventilatiei plamanilor in general. Sportivii sunt foarte afectati de tutun, reducandu-se "suflul" lor. Dupa cum afirma Arthur Guyton, in manualul de Fiziologie, efectele nicotinei asupra plamanilor sunt urmatoarele :

-    constrictia bronhiolelor terminale din plamani, ceea ce creste rezistenta la fluxul de aer din si in plamani;

-    efectul iritant al fumului determina o secretie crescuta de lichid in arborele bronsic, precum si edemetierea epiteliului care-1 captuseste;

-    nicotina paralizeaza cilii de pe suprafata celulelor epiteliale respiratorii care, in mod normal, bat continuu pentru a indeparta excesul de lichid si particulele straine din tractul respirator.

Toti acesti factori conjugati fac ca si cel mai mic fumator sa simta o greutate in respiratie in timpul efortului maximal, ceea ce duce la o performanta scazuta.

La un fumator cronic, efectele sunt mult mai severe. Exista foarte putini fumatori care scapa de enfizem. In aceasta boala apar:

-    bronsita cronica;

-    obstructia multora din bronhiolele alveolare.

In emfizemul sever, poate fi distrusa pana la 4/5 din membrana respiratorie, ceea ce determina o disfunctie respiratorie la cel mai mic efort. Fumatul poate fi cauza gafaielii pe care o au fumatorii chiar si la mersul normal.

Dr. Hans Diehl, din California, declara ca se pierd 12 min./l tigara din speranta de viata (deci cam 8,3 ani).

Cand se fumeaza, miscarea cililor (peri care captusesc caile respiratorii), protectori de praf si alte noxe, este incetinita. Gudroanele din fum se fixeaza pe peretii cailor respiratorii si se baga printre celulele care le captusesc pe dinauntru. Cu timpul, aceasta iritatie duce la cancer. Fumul de tigara contine nicotina si monoxid de carbon. Nicotina produce vaso-constrictie in artere mici. Inima, plamanii, creierul devin deficitari in O2. Monoxidul de carbon interfereaza cu capacitatea globulelor rosii de a transporta O2. Aceasta duce la senzatia de lipsa de aer, astuparea arterelor (ateroscleroza). Alte efecte negative : cancer al cavitatii bucale, laringe, esofag, stomac, pancreas, vezica urinara, col uterin; emfizem pulmonar (distruge tesutul pulmonar, apare sufocare); ulcer gastric si duodenal; pierderi de Ca (osteoporoza).

Atentie : la gravide, are consecinte negative asupra fatului. Tutunul este nociv in mare parte pentru ca, arzand, face sa se prajeasca uleiurile si gudroanele pe care le contine, ca si hidratii de C din hartia tigarilor, producand materii grase alterate si toxice. Fumatul face sa creasca concentratia radicalilor. Aceste particule agresive oxideaza LDL-ul si il modifica in asa fel incat el sa se depuna mult mai usor pe peretii vaselor. Are loc o mutatie a celulelor din jur, care devin punct de plecare a arteriosclerozei (calcifierea arterelor). Procesul poate fi oprit prin neutralizarea radicalilor de O2. Profesorul dr. in medicina Klaus Yung, de la Universitatea din Mainz, spune ca aceasta o fac vinul si polifenolii - compusi aromatici ai substantelor colorante din boaba de strugure.

Vinul provoaca inmultirea enzimelor din sange, care neutralizeaza radicalii de O2 si produc o irigare mai intensa cu sange a rinichilor (elimina mai multe toxine) si a ficatului (intensifica metabolismul). Are un efect "estrogenizant" si reduce riscul osteoporozei si al formarii pietrelor la rinichi. Influenteaza nivelul zaharului in sange. Un pahar de vin alb acopera 10% din necesarul de Mg si 20% din Mn. Contine, pe langa alcool, 120 de alte substante printre care vitamine si saruri minerale in cantitati mici (revista Formula AS - 1997). Prin continutul in Cu se evita dezvoltarea de micoze; Zn este indispensabil pentru buna functionare sexuala; Mg si Li au rol anti-stres ; Fe stimuleaza imunitatea si combate anemia, iar Ca si Mn garanteaza buna functionare a celulelor. Vinul contine, de asemenea, fibre solubile avand rol determinant in modularea absorbtiei digestive a glucidelor si lipidelor. Consumul de maximum 30 g pe zi favorizeaza reducerea colesterolului total si cresterea colesterolului bun (HDL). Vinul evita maladiile cardio-vasculare, trombozele si actioneaza favorabil in coagularea sangvina. Contine polifenoli (in tanin), antioxidanti puternici care protejeaza peretele arterial. Deci, in cantitati mici, vinul este benefic pentru sanatate, spre deosebire de alcoolul distilat (produs de sinteza, diferit de alcoolul etilic natural obtinut prin fermentarea fructelor), care este de natura toxica (M. Montignac, 1992). Nu se va consuma de catre cei grav bolnavi. Recomandat este sa se consume seara, in cantitati mici (cate un pahar) si sa nu devina o obisnuinta. Exista un proverb in acest sens: "Un vin bun il simti la primul pahar, restul este obisnuinta". Pentru mentinerea siluetei, este recomandat spritul cu apa minerala (care injumatateste caloriile).

Berea sau tuica franeaza descompunerea grasimilor.

"Unele droguri sau bauturi, mai ales alcoolul, toate narcoticele, deci si tutunul, contin o materie care, dezagregandu-se, se volatilizeaza, o parte trecand din planul fizic in cel astral. Si ceaiul si cafeaua contin aceste substante, dar in cantitate mai mica. Elementele respective navalesc prin chakre intr-o directie contrara aceleia pe care trebuie sa o urmeze in mod normal; ele distrug reteaua atomica. Aceasta deteriorare se produce in doua moduri, dupa tipul persoanei si proportia elementelor care ii alcatuiesc corpul eteric si astral. In primul rand, afluxul de materie care se volatilizeaza arde reteaua si astfel suprima bariera ridicata de natura. In al doilea rand, aceste elemente volatile intaresc atomul, stanjenindu-i si parali-zandu-i pulsatiile, astfel incat nu mai poate contine forma speciala de prana care il leaga in retea. Atunci acesta se osifica (am putea spune), astfel ca transmiterea dintr-o parte in alta devine absolut nesatisfacatoare. Aceste doua tipuri de leziuni sunt usor de recunoscut. In primul caz, apar delirium tremens, obsesia, nebunia. In al doilea caz, care este mai frecvent, constatam un fel de slabire generala a calitatilor si sentimentelor superioare, care aduce brutalitatea, animalitatea si pierderea stapanirii de sine. Este stiut ca persoanele care intrebuin­teaza narcoticele in mod excesiv, cum ar fi tutunul, alcoolul sau drogurile persista in acest obicei si atunci cand stiu ca deranjeaza pe cei din jur." (Nubar Kahan- Treziti-va fortele bioenergetice)
Buna dispozitie si energia pe care o confera cafeina din cafea la putin timp dupa consumarea ei este urmata de o epuizare a rezervelor de neurotransmitatori care duce la o stare de oboseala dupa terminarea efectului cafeinei. De multe ori, se face o noua cafea si astfel se creeaza o dependenta de drog. Cafeina creste tensiunea arteriala, glucoza din sange, colesterolul, aceasta putand duce la ateroscleroza, boli de inima si ale vaselor de sange. Ea creste aciditatea stomacala, conducand la gastrite si ulcere. Are un impact si asupra calciului, favorizand eliminarea si crescand riscul de aparitie a osteoporozei. Datorita acidului oxalic, poate forma pietre la rinichi. Unele produse care contin cafeina: unele ceaiuri, ciocolata, Coca-Cola sunt consumate de copii, care sunt mai expusi riscului decat adultii.

Cafeaua decafeinizata are extractie incompleta si substantele chimice folosite la extractie sunt cancerigene. In final, aceste substante mai exista in cafea. Femeile gravide care consuma cafea sau aceste produse cu cafeina sunt mai expuse la ivorturi.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente